article
1.6541628
ENSCHEDE - De GoPro is een populair cameraatje onder jongeren. Vaak gebruikt om foto’s en filmpjes van eigen sportactiviteiten te maken. Met een vinding van UT-studenten kan de GoPro weer net ietsje meer: opnamen maken, terwijl er letterlijk mee wordt gegooid.
UT-studenten bedenken camera in ‘dartpijl’ als alternatief voor drone
ENSCHEDE - De GoPro is een populair cameraatje onder jongeren. Vaak gebruikt om foto’s en filmpjes van eigen sportactiviteiten te maken. Met een vinding van UT-studenten kan de GoPro weer net ietsje meer: opnamen maken, terwijl er letterlijk mee wordt gegooid.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/ut-studenten-bedenken-camera-in-dartpijl-als-alternatief-voor-drone-1.6541628
2016-10-18T05:12:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6541656.1476734920!httpImage/image-6541656.jpg
GoPro,AER,Kickstarter,UT
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / UT-studenten bedenken camera in ‘dartpijl’ als alternatief voor drone

UT-studenten bedenken camera in ‘dartpijl’ als alternatief voor drone

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - De GoPro is een populair cameraatje onder jongeren. Vaak gebruikt om foto’s en filmpjes van eigen sportactiviteiten te maken. Met een vinding van UT-studenten kan de GoPro weer net ietsje meer: opnamen maken, terwijl er letterlijk mee wordt gegooid.

  De GoPro kan tegen een stootje. Met die wetenschap gingen studenten van de Universiteit Twente aan de slag. Onder de vlag van hun bedrijf AER bedachten ze een kunststof behuizing waarin een GoPro-camera kan worden vastgeklikt. Die behuizing, nog geen 200 gram zwaar, is gemaakt van schuimmateriaal en heeft de vorm van een pijl. Zo kan er eenvoudig mee worden gegooid.

  „We hebben ons laten inspireren door de vormgeving van de grote dartpijl, die door speelgoedfabrikant Nerf wordt gemaakt. Je ziet die dingen veel op het strand. Met een beetje training kun je hem net zo ver en net zo hoog gooien als een rugbybal”, zegt Nick Schijvens (23).

  Concept
  Met Mark de Boer (22), eveneens student creative technology aan de UT, bedacht Schijvens eind vorig jaar het concept voor wat ze zelf een werpcamera noemen. Als een soort goedkoop alternatief voor een drone. Met een app kun je de GoPro-camera, die in de pijl zit, op afstand bedienen. De Boer, die momenteel een minor in filmmaken volgt in Chicago, zorgde voor een professioneel ogend Engelstalig introductiefilmpje, opgenomen tegen de skyline van deze Amerikaanse metropool.

  Financiering
  Dat filmpje is uiteraard niet zomaar gemaakt. De studenten gebruiken het beeldmateriaal om geld binnen te halen voor de financiering van de mallen waarmee ze de camerabehuizing - Throw Your GoPro genaamd - kunnen produceren.

  Dat geld binnenhalen gebeurt via het zogenoemde crowdfundingplatform Kickstarter.com. Belangstellenden kunnen daar tegen een bedrag van 49 euro inschrijven op de camerabehuizing. De actie loopt als een tierelier, want na een week of twee staat de teller al op bijna 93.000 euro, opgebracht door zo’n 1.500 inschrijvers. En dat terwijl 70 mille het streefbedrag was. En de actie loopt nog zeventien dagen ook.

  Partners
  Inmiddels zijn ook Pablo Trautwein (23) en Daan Wijdeveld (20) toegetreden als partners van het bedrijf AER. Trautwein ontwikkelde met Schijvens het 3D-model van de werpcamera. „Ons eerste model was met karton en tape in elkaar gezet, maar de vertaling naar een driedimensionaal model zijn we wel even druk geweest”, zegt Trautwein.

  Wijdeveld, die international business studeert, moet voor de marketing en verkoop zorgen. „Dat gaat gebeuren via onze eigen webshop, via platforms als Amazon.com en Ebay.com, maar ook via winkels”, zegt hij. Over een volgend product wordt ook al nagedacht. Nick Schijvens: „Lang niet iedereen heeft een GoPro. Daarom is veel vraag naar een model, waarin camera’s van verschillende grootte kunnen worden vastgeklikt. Onze volgende uitdaging.”