article
1.6542801
LONNEKER – Nu de jeugd het onder schooltijd niet meer mag, schieten vier 80-plussers de priester te hulp in Lonneker.
Video | 4 bejaarde misdienaars schieten priester te hulp in Lonneker
LONNEKER – Nu de jeugd het onder schooltijd niet meer mag, schieten vier 80-plussers de priester te hulp in Lonneker.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/video-4-bejaarde-misdienaars-schieten-priester-te-hulp-in-lonneker-1.6542801
2016-10-18T08:28:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6542802.1476777611!httpImage/image-6542802.jpg
Misdienaar,katholiek,religie,geloof,kerk,priester,Lonneker,video
Enschede
Home / Regio / Enschede en omgeving / Enschede / Video | 4 bejaarde misdienaars schieten priester te hulp in Lonneker

Video | 4 bejaarde misdienaars schieten priester te hulp in Lonneker

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   vlnr Jo Geve, Gerhard ten Vergert, Bruno Dekker en Han Ticheler
   Fotograaf
  LONNEKER – Nu de jeugd het onder schooltijd niet meer mag, schieten vier 80-plussers de priester te hulp in Lonneker.

  De tijden veranderen. Tegenwoordig staan er geen kinderen, maar bejaarde misdienaars bij het altaar. De geloofsgemeenschap in Lonneker telt er vier van 80 jaar of ouder. Het zijn Jo Geeve (80), Han Ticheler (85), Bruno Dekker (81) en Gerhard ten Vergert (83). Ze staan met enige regelmaat in vol ornaat bij het altaar.

  Jeugddroom
  Voor de één een late roeping, voor de ander een jeugddroom die alsnog in vervulling gaat. Zoals voor Gerhard ten Vergert. Hij had als kind graag misdienaar willen zijn, maar door familieomstandigheden lukte dat nooit. Toen de kans zich jaren later voordeed alsnog misdienaar te worden greep Gerhard dat met beide handen aan. Geloof in het geloof is er niet meer. "Daarvoor heb ik de afgelopen jaren te veel meegemaakt", zegt Gerhard met een emotionele stem. "Ik doe het echt alleen voor de mensen."

  foto

  Sociaal aspect
  Het sociale aspect om misdienaar te worden weegt zwaar, ook bij de rest van de groep. "Het is belangrijk dat mensen een mooi en waardig afscheid krijgen", legt Han Ticheler uit. De geboren Enschedeër weet in tegenstelling tot Gerhard wel hoe het is om jong misdienaar te zijn. Tot aan zijn trouwen was hij het hulpje van de priester. "Een paar dagen voor het huwelijk hoorde ik in de biechtstoel dat een getrouwde man geen misdienaar mocht zijn. Dat vond ik niet leuk, maar goed het was niet anders." Voor Jo Geeve was het niet eens een optie om misdienaar te worden. Volgens de regels van het bisdom mochten vrouwen zelfs niet het priesterkoor betreden.

  Bruno Dekker was en is misschien nog wel de meest actieve gelovige van de vier. Hij wilde zelfs graag priester worden, maar zijn droom viel in duigen. Bruno moest stoppen met de priesteropleiding toen bleek dat hij het Latijn niet voldoende onder de knie kreeg.

  Reporters van TV Enschede namen een kijkje bij de misdienaars. Want wat doen ze precies? Bekijk de video hieronder.

  Op de vraag hoe lang ze op deze plek de voorganger nog zullen bijstaan is het antwoord unaniem: "Zolang het nog kan."

  De katholieke kerk in Lonneker is naarstig op zoek naar misdienaars. Zowel jong als oud kan zich aanmelden om de priester in een dienst te ondersteunen. Wie meer informatie wil over de taken van misdienaar, of zich wil aanmelden, kan een e-mail sturen naar parochie_lonneker@hetnet.nl.

  © Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM​