article
1.6241639
HAAKSBERGEN - Ze zijn verbaasd, maar bovenal strijdlustig. De Haaksbergse vastgoedeigenaar Ben Roerink, zijn adviseur August Pot en de vastgoedmedewerker van Lidl begrijpen niet waarom hun supermarktplan aan de Markt door de gemeente Haaksbergen in de ijskast is gezet.
Achtergrond | Ommezwaai 'gat in de Markt' leidt tot onbegrip in Haaksbergen
HAAKSBERGEN - Ze zijn verbaasd, maar bovenal strijdlustig. De Haaksbergse vastgoedeigenaar Ben Roerink, zijn adviseur August Pot en de vastgoedmedewerker van Lidl begrijpen niet waarom hun supermarktplan aan de Markt door de gemeente Haaksbergen in de ijskast is gezet.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/haaksbergen/achtergrond-ommezwaai-gat-in-de-markt-leidt-tot-onbegrip-in-haaksbergen-1.6241639
2016-08-04T10:19:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6236117.1470305589!httpImage/image-6236117.jpg
economie,gemeente,Gat in de markt,Haaksbergen
Haaksbergen
Home / Regio / Enschede en omgeving / Haaksbergen / Achtergrond | Ommezwaai 'gat in de Markt' leidt tot onbegrip in Haaksbergen

Achtergrond | Ommezwaai 'gat in de Markt' leidt tot onbegrip in Haaksbergen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zo ligt de Markt in Haaksbergen er al jaren bij: rechts het 'gat in de Markt' waarover de gemeente nu met één partij in gesprek is. Links de voormalige locatie Pathoni.
   Fotograaf
  HAAKSBERGEN - Ze zijn verbaasd, maar bovenal strijdlustig. De Haaksbergse vastgoedeigenaar Ben Roerink, zijn adviseur August Pot en de vastgoedmedewerker van Lidl begrijpen niet waarom hun supermarktplan aan de Markt door de gemeente Haaksbergen in de ijskast is gezet.

  Gebruik je de app van Tubantia? Lees dan HIER verder

  DOOR ESTHER ROUWENHORST

  Ze laten het er niet bij zitten, want voor hen is het duidelijk: Haaksbergen is het meest gebaat bij een nieuwe supermarkt in het centrum.

  Onrecht

  Lidl verwoordt het alsof het bedrijf onrecht is aangedaan. Begin 2014 maakte de supermarktketen samen met vastgoedontwikkelaar Explorius de interesse voor een plek aan de Markt kenbaar. De combinatie had een overeenkomst met de gemeente, maar die werd nog datzelfde jaar weer door de gemeente ontbonden.

  Prijs

  Volgens de supermarkt liep het plan vast op de prijs die Domijn voor de nabijgelegen grond van De Bron, het voormalige horecacentrum aan de Hibbertstraat, wilde hebben. Die prijs was zo hoog dat Lidl voor andere delen van het plan minder geld beschikbaar had. Uiteindelijk werd de overeenkomst tussen Lidl/Explorius en de gemeente ontbonden.

  foto

  Zelfstandig verder

  Als zelfstandige partij ging de keten echter door met de plannen in Haaksbergen. Volgens Lidl werden de wensen van de gemeente in de nieuwe plannen verwerkt, maar was de bieding op 'het gat in de Markt' volgens de gemeente te laag. Bovendien voldeed, aldus de gemeente, de planvorming niet. Een bevredigend antwoord op de vraag wat er schortte aan de plannen, heeft de super naar eigen zeggen nooit ontvangen.

  Partijen

  Ondertussen werden de eisen vanuit de gemeente opgevoerd. Lidl stelt gedwongen te zijn om het voormalige pand van Konings aan te kopen en de Marktsteeg te verbeteren. In december 2015 presenteerde de super het complete plan. Stedenbouwkundig was de klus geklaard, meende Lidl. Alleen de grondprijs kon nog roet in het eten gooien. Dat de gemeente inmiddels ook met andere partijen over de invulling van het gat aan de Markt in gesprek was, was de supermarkt niet meegedeeld.

  foto

  Een van die partijen is Ben Roerink. Hij had inmiddels het pand Konings en de grond van De Bron gekocht en meldde zich in april bij de gemeente met een soortgelijk plan als dat van Lidl.

  Deadline

  De Haaksbergse vastgoedeigenaar en de super vonden elkaar en besloten verder samen op te trekken. Maar de partijen hadden te maken met een deadline, waarbinnen de plannen en het bod binnen moesten zijn. De gemeente verwachtte van Lidl in diezelfde maand april een concrete reactie. Voor Roerink werd de termijn opgerekt naar 9 mei.

  De derde partij, aannemersbedrijf Kormelink en Kienhuis Projectontwikkeling uit Deurningen, zouden al eerder een bieding hebben gedaan.

  Ruimte voor supermarkt

  Dat plan omvat volgens Lidl en Roerink woningbouw met een commerciële plint aan de marktzijde, waar in hun plan ook ruimte is voor een supermarkt. Lidl besloot stevig in te zetten met een exorbitant hoog bod, want de supermarkt wilde per se aan de slag in Haaksbergen.

  En toch besloot het college met die andere partij in zee te gaan. Een trap tegen het zere been, noemt Lidl de gang van zaken na drie jaar onderhandelen. Zeker omdat het bod van die andere partij volgens de supermarkt maximaal de helft is van wat zij heeft geboden. De reden daarvoor is simpel, rekent Lidl voor: de vierkante meterprijs van woningbouwgrond is nou eenmaal lager dan die van commerciële grond. De partij die vervolgens het dichtst bij het gemeentelijk streefbedrag komt, dat volgens Lidl nooit bekend is gemaakt, gaat met de grond en de zegen van de gemeente aan de haal.

  Openheid

  Lidl, Roerink en Pot tasten in het duister waarom het college hun plan, dat voldoet aan de wensen en het raadsbesluit uit 2014, niet in behandeling wil nemen. De partijen roeren zich nu het college van burgemeester en wethouders heeft besloten met de derde partij in zee te gaan en de afgesloten intentieovereenkomst ook nog eens geheim te houden. De geheimhouding telt voor het volledige plan van Kormelink/Kienhuis. De super, met 408 winkels in Nederland en vestigingen in 26 landen, is nog altijd geïnteresseerd in Haaksbergen, maar zegt niet eerder door een gemeente op deze wijze te zijn behandeld.

  foto
  Ik wil hier niet over praten.

  Gevraagd naar een reactie op de aantijgingen van supermarktketen Lidl en de Haaksbergse vastgoedbelegger Ben Roerink, dat ze zich niet serieus genomen voelen door het college van Burgemeester en Wethouders, reageert verantwoordelijk wethouder Peter van Vlaanderen gepikeerd. "Ik zeg niks", is zijn reactie.

  Eerder deze week gaf Van Vlaanderen nog aan dat het parkeren van de plannen van Lidl en Roerink te maken heeft met de bieding van die partijen. Nu zij dit weerspreken, wil de wethouder zijn kant van het verhaal niet toelichten. "Ik wil hier niet over praten."

  Beeld: Annina Romita, Wouter Borre, Reinier van Willigen