article
1.6337223
Zijn woonkamer in Buurse hangt vol met awards en hij is opgenomen in de America's Old Time Country Music Hall of Fame . Dit weekend ontvangt hij in Amerika de Living Legend Award. Wat zegt die prijs over Ben Steneker (81)?
Ben Steneker uit Buurse: de Willie Nelson van de Lage Landen
Zijn woonkamer in Buurse hangt vol met awards en hij is opgenomen in de America's Old Time Country Music Hall of Fame . Dit weekend ontvangt hij in Amerika de Living Legend Award. Wat zegt die prijs over Ben Steneker (81)?
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/haaksbergen/ben-steneker-uit-buurse-de-willie-nelson-van-de-lage-landen-1.6337223
2016-09-03T14:50:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6337234.1472910619!httpImage/image-6337234.jpg
Willie Nelson,Ben Steneker
Haaksbergen
Home / Regio / Enschede en omgeving / Haaksbergen / Ben Steneker uit Buurse: de Willie Nelson van de Lage Landen

Ben Steneker uit Buurse: de Willie Nelson van de Lage Landen

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
  Zijn woonkamer in Buurse hangt vol met awards en hij is opgenomen in de America's Old Time Country Music Hall of Fame . Dit weekend ontvangt hij in Amerika de Living Legend Award. Wat zegt die prijs over Ben Steneker (81)?

  Godfather
  Energiek, onvermoeibaar en altijd goed bij stem, dat is de man die volgend jaar al zes decennia lang zingt en gitaar speelt. Google zijn naam en je vindt op de vrije encyclopedie Wikipedia zijn bijnaam: The Godfather of Dutch Country Music. Al vanaf zijn eerste single in 1959 (Send me the Pillow) is hij een constante factor in het muziekgenre dat in Nederland maar matig gewaardeerd wordt.

  Niet vreemd dus, dat Steneker vanaf de jaren 80 met grote regelmaat het vliegtuig pakt naar de bakermat van zijn muziekgenre, de Verenigde Staten van Amerika. Eerst alleen, maar later ook met zijn zingende dochter Carmen.

  Ruud Hermans, jarenlang presentator van het radioprogamma Countrytime, kent Steneker al heel lang. "Toen ik in 1973 begon, was zijn naam al een begrip. In de countrywereld is hij dat ook altijd gebleven. Ik kom zelf uit Tilburg. Als ik daar mensen vraag om een naam te noemen van een Nederlandse countryzanger, dan noemen ze altijd hem. Zijn betekenis voor de countrymuziek in Nederland is onomstreden."

  Wat de status is van de prijs die Steneker krijgt, kan hij niet zeggen. "Geen idee. Hij heeft er nogal wat, vooral uit Amerika. Daar is hij zoveel geweest. Het wemelt daar van de awards. Zelfs voor de mooiste cowboyhoed hebben ze een prijs."

  Traditioneel
  Steneker is, zegt Hermans, bij uitstek een vertegenwoordiger van de traditionele countrymuziek. "Zo heeft hij zich ook altijd neergezet. Wat hij nu doet, doet hij al zestig jaar. Ben is altijd dezelfde gebleven. Ook uiterlijk trouwens. Hij is nog altijd die Twentse cowboy met een hoed. Bij sommige mensen zou je dat een zwakte kunnen noemen, bij hem is het juist zijn kracht."

  Zijn betekenis gaat ook verder dan optredens en plaatopnamen. Ben Steneker's Country Club aan de Veldmaterstraat in Haaksbergen bood vanaf 1976 veel collega-artiesten een podium en inspireerde een nieuwe, jonge generatie countryliefhebbers in het publiek. Onder hen: Ilse DeLange en Waylon.

  Met de vlam in de pijp
  Dat hij de 80 gepasseerd is en nog steeds toert, vervult vakbroeders met diep respect. "Alleen daarvoor verdient hij al een prijs", vindt Henk Wijngaard. De zanger van Met de Vlam in de Pijp had ooit een hit met Steneker: Aan elke vrouw waar ik ooit van hield, de Nederlandse versie van een hit van Willie Nelson. "Nelson zong het samen met Julio Iglesias. Ben en ik hebben het ingezongen. Het was een van de weinige keren dat ik hem gezien heb zonder hoed. Omdat we allebei een kaal, eivormig hoofd hadden, noemden ze ons het Paasduo. We kwamen op stormachtige wijze de Top 40 binnen. Een week later waren we er helaas al weer uit. De dj's in Hilversum hadden niet zoveel met ons."

  Nederland is een moeilijk countryland, vindt ook Wijngaard. "Met mijn eigen Nederlandse liedjes ging het wel redelijk. De rest was en is een lastig verhaal. Steeds maar weer met dat gitaartje het podium op: ik doe het hem niet na. Hij heeft een geweldige stem. Voor mij is hij de Willie Nelson van de lage landen. Hoe hij dat klaarspeelt, begrijpt niemand. Maar het is helaas voor een klein publiek. Hij vertelt altijd hoe hij in Amerika optrad op festival voor 30.000 mensen. Maar tegelijk is hij ook degene die daar twee dagen op een vliegveld zit om te wachten op een goedkope vlucht. Die twee kanten, de trots en de troosteloosheid: die typeren hem in hoge mate."

  De grote kracht van Ben Steneker is zijn onvermoeibare zoektocht naar onbekend, bijzonder materiaal, vindt collega Dick van Altena, oprichter van de Major Dundee Band. "Ben maakt het zichzelf nooit gemakkelijk. Het is in dit genre heel verleidelijk om als artiest weer een cd vol met nieuwe vertolkingen van bekende nummers zoals Jambalaya te maken, dat slaat altijd wel aan. Ben doet dat niet, hij zoekt door tot hij echt iets bijzonders vindt."

  60 jaar in het vak
  Van Altena (59) zit volgend jaar 40 jaar in het vak. "En Ben viert dan zijn 60-jarig jubileum. Hij is echt de eerste countryartiest van Nederland. En kijk eens met wat voor energie hij alles nog doet. Die man hakt nog hout alsof hij twintig is." Met zijn stem, energie en repertoirekeuze heeft Steneker volgens Van Altena de Living Legend Award dik verdiend. "Hij is een gemiddelde slaggitarist en geen echte liedjesschrijver, dat geeft ook niet als je zulke sterke andere kwaliteiten hebt."

  Vanuit Buurse gaat hij nog altijd op pad, als de eeuwige 'countryboy'. Een klein uitstapje in de beeldende kunst, met enigszins kitscherige beeldhouwwerken, leidde tot een even verrassende als opmerkelijke expositie in de etalage van een meubelzaak in Neede. Loop je over een braderie in Deurningen, dan zie je hem staan achter een kraampje vol zelfgemaakte vogelhuisjes en andere timmerwerkjes. Plus een stapeltje cd's met eigen werk.

  Van ophouden wil hij nog niet weten. Ruud Hermans: "Ben geniet van zijn leven als zanger en van zijn publiek. Thank God, i'm a countryboy: als dat voor iemand in Nederland geldt, dan is het voor hem.'