article
1.6400963
HAAKSBERGEN - De originele aanval van Haaksbergen op het drugsgebruik onder jongeren was vooral ingegeven door het gevoel dat het moest. Cijfers die de noodzaak ervan onderbouwen, ontbreken. Dat blijkt bij een terugblik met betrokken partijen.
Leestip | Aanval op drugsgebruik Haaksbergen niet gebaseerd op cijfers
HAAKSBERGEN - De originele aanval van Haaksbergen op het drugsgebruik onder jongeren was vooral ingegeven door het gevoel dat het moest. Cijfers die de noodzaak ervan onderbouwen, ontbreken. Dat blijkt bij een terugblik met betrokken partijen.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/haaksbergen/leestip-aanval-op-drugsgebruik-haaksbergen-niet-gebaseerd-op-cijfers-1.6400963
2016-09-18T07:58:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6401065.1474014127!image/image-6401065.jpg
Haaksbergen,aanpak,drugs,brief
Haaksbergen
Home / Regio / Enschede en omgeving / Haaksbergen / Leestip | Aanval op drugsgebruik Haaksbergen niet gebaseerd op cijfers

Leestip | Aanval op drugsgebruik Haaksbergen niet gebaseerd op cijfers

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HAAKSBERGEN - De originele aanval van Haaksbergen op het drugsgebruik onder jongeren was vooral ingegeven door het gevoel dat het moest. Cijfers die de noodzaak ervan onderbouwen, ontbreken. Dat blijkt bij een terugblik met betrokken partijen.
  Kwartje moet er 20 keer in, wil het 1 keer vallen

  Vermoedelijk sprak niet eerder een burgemeester zo direct ouders aan als Haaksbergens eerste burger Gerrit Jan Kok vorige week. Het wekt de indruk dat zijn gemeente een drugshol in Twente is. Maar betrouwbare cijfers zijn er niet. Jongerenwerk, politie en Tactus kunnen geen aantallen noemen van hoe groot de groep risicogebruikers is. Iedereen haast zich eigenlijk te zeggen dat ‘het in Haaksbergen niet erger is dan elders’.

  Offensief
  Toch zijn politie en gemeente, verantwoordelijk voor jeugdzorg, van mening dat een offensief op zijn plek is. In april viel het kwartje ‘dat er iets moet gebeuren’. „In onze contacten met Het Assink lyceum kwam naar voren dat we ons zorgen moeten maken. Vanwege schooluitval en leerlingen met niet te duiden lichamelijke klachten”, zegt Marlous Bruntink, gemeentelijk regisseur jeugd en veiligheid. Aantallen kan ze niet noemen: „Geen tientallen.”

  Het leidde tot diverse huisbezoeken. Bruntink: „Wat naar voren kwam was dat ouders vaak niet veel weten over drugsgebruik. Velen van hen hadden geen idee wat er gebeurde in de omgeving van hun kind. Er werd soms wel gewezen naar anderen, maar weinig gekeken naar zichzelf. Ouders van pubers denken vaak: wat ik zeg doet er niet toe. Maar het risico ontkennen is niet slim.”

  Bespreekbaar
  De komende maanden wil de gemeente daarom zo veel mogelijk ouders leren hoe ze drugsgebruik bespreekbaar kunnen maken en kunnen herkennen. En gemeente, politie, jongerenwerk, maatschappelijk werk en Tactus zitten om tafel om het drugsgebruik samen aan te pakken. De politie doet bovendien intensief onderzoek naar de dealers die in Haaksbergen actief zijn.

  Ze zeggen zelf: het loopt de spuigaten uit, je kunt het overal krijgen. Alsof je een flesje drinken haalt.

  WhatsAppgroepen
  Wijkagent Ivonne Terpstra kan daar nog niet al te veel over zeggen, om het onderzoek niet in de wielen te rijden. Wat er vooral gebruikt wordt, zegt ze wel, is wiet - „Het sterke spul” - xtc en cocaïne. Het bestellen gaat met name via WhatsAppgroepen. De dealers komen deels uit Haaksbergen, maar ook van buiten. Terpstra: „We spreken jongens en meisjes die zich zorgen maken over hun vrienden en we krijgen ook op straat signalen van jongelui zelf. Ze zeggen: het loopt de spuigaten uit, je kunt het overal krijgen. Alsof je een flesje drinken haalt.”

  Terpstra kan niet zeggen wanneer de politie toeslaat richting handelaren. „Je moet ook niet denken dat we daarna in één klap Haaksbergen hebben ‘drooggelegd’. Drugshandel stopt niet bij gemeentegrenzen. Er zal altijd aanbod zijn. Je moet daarom op twee sporen blijven werken: strafrechtelijk én preventief. Zorgen voor bewustwording bij ouders en kinderen over de risico’s.”

  foto

  Bewustwording
  Daar is een allereerste belangrijke stap in gezet, vindt wethouder Edith van Spiegel (Jeugdzaken). Afgelopen week kregen dus 70 ouders en hun kind achter gesloten deuren informatie over drugsgebruik onder jongeren. Misschien wel door hun eigen kind. De jongens en meisjes waren in elk geval in beeld gekomen doordat ze er ‘in hun omgeving’ mee in aanraking komen. Door gebruikende vriendjes, of omdat ze veel gezien zijn op plekken waar gehandeld en gebruikt wordt. Deze ouders zijn hoogstpersoonlijk, per brief, door burgemeester Kok gevraagd te komen. Op 4 oktober volgt er een algemene informatiemarkt in de Noaberpoort, waar iedereen kan inlopen.

  Deze eerste groep van 70 moet zeker niet gezien worden als de probleemkern, zegt Marlous Bruntink: „In zo’n WhatsAppgroep komen er vier bij, en gaat er weer één uit. Het zegt nog niet veel. Als je een vriend hebt die gebruikt, hoor je er dan bij? We laten die lijst nu ook weer los.”

  Samenstelling groep
  Vanessa Patawala van het jongerencentrum Skillz durft evenmin een uitspraak te doen over aantallen. Ze is ambulant jongerenwerker en gaat wekelijks de hangplekken in Haakbergen af. Dat zijn er zo’n 50. Het is er als met de WhatsAppgroepen, zegt ze: „De samenstelling verandert met de dag.”

  In de Brouwerstraat ligt het jongerencentrum van Skillz. Behalve aan leuke activiteiten doet het centrum met enige regelmaat aan drugsvoorlichting. Dat wordt vanwege het nieuwe offensief uitgebreid, met hulp van Tactus. Door jongeren en ouders is de hangplek vlakbij het jongerencentrum aangewezen als een soort hotspot. Volgens Patawala wordt er zeker een oogje in het zeil gehouden, maar ze heeft niet het idee dat het daar niet pluis is. „Als dat zo was, zouden we bij de politie aankloppen.”

  In gesprek
  De jongerenwerkers van Wijkracht, waar Skillz onder valt, rijden met een omgebouwde SRV-wagen langs de hangplekken. Patawala erkent dat ze dan ook wel jongeren treft die onder invloed zijn van iets. Optie 1 is dan met hen in gesprek komen, en eventueel met de ouders. „Je praat over waarom ze gebruiken, hoe vaak. Alleen als er echt gevaar dreigt voor de jongeren zelf, of de omgeving, schakelen we meer hulp in, ook de politie.”

  Als je kijkt naar landelijke of Twentse onderzoeken, wijkt Haaksbergen niet opvallend af

  Tactus
  Zelf zullen jongeren niet zo snel om hulp vragen, vertelt Alexandra van Halen, van Tactus. „Jongelui vinden zelden dat ze een probleem hebben. Je moet er twintig keer een kwartje in gooien voor die één keer valt. En herhalen, herhalen, herhalen.”

  Van Halen heeft geen cijfers over hoeveel jongeren uit Haaksbergen momenteel hulp krijgen van haar instelling voor verslavingszorg, maar ze heeft niet het gevoel dat het in Haaksbergen erger is dan elders. „Als je kijkt naar landelijke of Twentse onderzoeken, wijkt Haaksbergen niet opvallend af.”

  Uniek in aanpak
  Dat wordt onderstreept door burgemeester Kok: „Haaksbergen is niet uniek wat drugsgebruik betreft. Hooguit in de aanpak.” Hij heeft geen spijt van zijn alarmerende brief aan 70 ouders. „De jeugd praat onderling wel over drugs, maar niet thuis. En ouders praten er weer moeilijk met hun kind over, of met school, met de huisarts, vrienden. Het moet uit de taboesfeer.”

  Bruntink ziet nu ook al een stapje vooruit. „Die brief is ook bij een vader van een 13-jarig meisje gebracht. Hij stond een paar dagen later verontwaardigd op de stoep, en zei: ‘Ik heb zelf een drugsverleden en doe alles om te voorkomen dat zij dat pad op gaat. En nou heb ik zo’n brief en denkt iedereen dat mijn dochter...’ Maar ik zei: daar moet je boven staan. Dat deed hij. Hij vertelde vrijdag zijn verhaal in die volle zaal, met ouders en kinderen. De kern: stop nu het nog kan. Een mooi effect van die brief.”

  Wat vindt u?

  Door de originele aanpak van gemeente Haaksbergen wordt het drugsprobleem vanzelf opgelost

  Toon resultaten