article
1.6458903
HAAKSBERGEN - Het belooft een pittige discussie te worden in de raadsvergadering vanavond. Maar wat weten we nu over het Marktplan en wat is nou eigenlijk de stand van zaken?
Wat we wél weten over het Marktplan Haaksbergen
HAAKSBERGEN - Het belooft een pittige discussie te worden in de raadsvergadering vanavond. Maar wat weten we nu over het Marktplan en wat is nou eigenlijk de stand van zaken?
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/haaksbergen/wat-we-w%C3%A9l-weten-over-het-marktplan-haaksbergen-1.6458903
2016-09-28T14:20:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6458996.1475072246!image/image-6458996.jpg
Haaksbergen,Markt,Marktplan,marktplan
Haaksbergen
Home / Regio / Enschede en omgeving / Haaksbergen / Wat we wél weten over het Marktplan Haaksbergen

Wat we wél weten over het Marktplan Haaksbergen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HAAKSBERGEN - Het belooft een pittige discussie te worden in de raadsvergadering vanavond. Maar wat weten we nu over het Marktplan en wat is nou eigenlijk de stand van zaken?

  Het Marktplan van Haaksbergen blijft gemoederen bezighouden. Vanavond het volgende bedrijf in dit theaterstuk: een discussie in de gemeenteraad. Over twee weken wil Nordwick V.O.F. een presentatie geven van het plan dat voorkeur krijgt van het college.

  Dat was toch geheim?
  Ja. Zowel op vragen van deze krant, betrokken partijen als politici antwoordde de wethouder dat hij vanwege juridische beperkingen niets mag vertellen, behalve dat er een intentieovereenkomst is getekend met een ‘derde partij’. Nadere informatie was er alleen voor raadsleden die geheimhouding beloofden. Vreemd genoeg publiceerde het college vorige week zelf stukken met een deel van de geheime informatie. We weten nu dat de derde partij Nordwick V.O.F. is, een vennootschap onder firma met daarin bouwbedrijf Kormelink en gebiedsontwikkelaar Kienhuis. De invulling is nu ook duidelijk: winkels aan de marktzijde en woningen aan de Hibbertstraat.

  En die andere twee partijen?
  Die zitten in de wachtkamer, al gaat het formeel om één gegadigde. Supermarkt Lidl heeft een bieding gedaan, maar kan deze niet uitvoeren zonder grond. De gronden zijn al in bezit van de andere gegadigde: vastgoedman Ben Roerink. Zijn bod, winkels en horeca aan de Markt met aan de Hibbertstraat een supermarkt en daarboven woningen, voldoet volgens de gemeente niet aan de financiële eisen.

  Er ontbreekt toch een krabbel van Lidl of Aldi op die bieding?
  Hoeft ook niet, stelt Roerink. De vastgoedman ontwikkelt het plan zelf. Een supermarkt wordt geen (mede-)ontwikkelaar, maar huurder en hoeft een bieding niet te ondertekenen.

  Wat is dan het probleem?
  Wethouder Peter van Vlaanderen wil geen enkel risico lopen met het Marktplan. In zijn bieding verklaart Roerink alle risico’s op zich te willen nemen, maar pas te kopen als het bestemmingsplan is gewijzigd en er een supermarkt mag komen. Niet gek, want als het bestemmingsplan het niet haalt, heeft Roerink duurbetaalde grond waar hij geen supermarkt mag bouwen. Zo’n bestemmingsplan lijkt een formaliteit, maar door bezwaren van omwonenden of concurrerende supermarkten kan het vertraging oplopen. 

  En het huidige plan dan?
  Het plan van Nordwick V.O.F. is een ander verhaal. Het bestemmingsplan staat wel toe dat er winkels aan de Markt en woningen aan de Hibbertstraat worden gebouwd. Met andere woorden: als er een overeenkomst met Nordwick is, kan er ook worden gebouwd. Het gat in de Markt is dan snel gevuld en de gemeente kan direct geld bijschrijven op de rekening.

  Is dit plan werkelijk wat de gemeente wil, of gaat de voorkeur toch uit naar een supermarkt? In dat laatste geval zal de gemeenschap geduld moeten opbrengen. Het woord is aan de gemeenteraad.