article
1.6122522
HAAKSBERGEN – De plannen zijn volgens de ontwikkelaars ‘bouwklaar’. De invulling van het ooit zo prestigieuze Marktplan, al meer dan twintig jaar punt van discussie in Haaksbergen. Maar werkzaamheden liggen stil en plannen staan in de ijskast. Op korte termijn lijken er geen ontwikkelingen te komen op de Markt.
Zo kan de Markt in Haaksbergen eruit komen te zien
HAAKSBERGEN – De plannen zijn volgens de ontwikkelaars ‘bouwklaar’. De invulling van het ooit zo prestigieuze Marktplan, al meer dan twintig jaar punt van discussie in Haaksbergen. Maar werkzaamheden liggen stil en plannen staan in de ijskast. Op korte termijn lijken er geen ontwikkelingen te komen op de Markt.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/haaksbergen/zo-kan-de-markt-in-haaksbergen-eruit-komen-te-zien-1.6122522
2016-06-20T09:28:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6122552.1466413114!image/image-6122552.jpg
Bouw en wonen,Markt,marktplan,L&O Architecten,Haaksbergen
Haaksbergen
Home / Regio / Enschede en omgeving / Haaksbergen / Zo kan de Markt in Haaksbergen eruit komen te zien

Zo kan de Markt in Haaksbergen eruit komen te zien

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HAAKSBERGEN – De plannen zijn volgens de ontwikkelaars ‘bouwklaar’. De invulling van het ooit zo prestigieuze Marktplan, al meer dan twintig jaar punt van discussie in Haaksbergen. Maar werkzaamheden liggen stil en plannen staan in de ijskast. Op korte termijn lijken er geen ontwikkelingen te komen op de Markt.

  DOOR ANDRÉ SCHEFFERS EN WILCO LOUWES

  De Vijfhoek

  Op de locatie ‘Pathoni’, de plek naast het huidige Griekse restaurant Sirtaki aan de Molenstraat, was al begonnen met het bouwrijp maken van de grond. Projectontwikkelaar Peter Antvelink wil er appartementencompled De Vijfhoek, met op de begane grond commerciële ruimte en horeca, realiseren.

  Maar volgens Antvelink is er extra archeologisch onderzoek nodig. En de projectontwikkelaar zegt dat er afspraken zijn dat hij de grond zonder ‘beperkingen’ zou afnemen. Met andere woorden: een zaak voor de gemeente. Als hij nu toch gaat bouwen, loopt Antvelink naar eigen zeggen het risico op een bouwstop.

  foto

  ©L&O Architecten

  Advocaat

  De gemeente houdt er een andere lezing op na. In een afgelopen week verschenen persbericht zegt wethouder Peter van Vlaanderen dat de gemeente ‘alleen maar kan gissen naar de motieven van Antvelink om de stekker uit het project te trekken.’

  De wethouder heeft daarnaast aangegeven dat de gemeente geen risico’s wil lopen wat betreft de aan- en verkoop van gronden op de Markt. Volgens Van Vlaanderen wordt de koopovereenkomst ontbonden, omdat de bouw nu stil ligt. De gemeente heeft advocatenkantoor Nauta Dutilh ingeschakeld en beraadt zich op juridische stappen tegen de werkmaatschappij van Antvelink.

  foto

  Peter Antvelink en Tatiana Brugge op de Markt. © Frans Nikkels

  ‘Gat in de Markt’

  En dan is er het ‘Gat in de Markt’, zoals het braakliggende terrein tussen Markt en Hibbertstraat in de volksmond wordt genoemd.

  In 2014 sprak de gemeenteraad de voorkeur uit voor de komst van een supermarkt en – als dat niet mogelijk zou zijn – sobere invulling met een winkels aan de Marktzijde en woningbouw aan de kant van de Hibbertstraat.

  foto

  De huidige situatie © Wouter Borre

  Lidl of Aldi?

  De Haaksbergse vastgoedeigenaar Ben Roerink zegt samen met L&O Architecten een kant-en-klaar plan te hebben ingediend. Roerink heeft onlangs het pand van Konings Schoenen aan de Markt gekocht, evenals de grond waar voorheen De Bron zat.

  Die laatste aankoop is nodig om de voorkeursvariant supermarkt te realiseren. Roerinks plan concreet: behoud voorzijde Konings, realisatie nieuwe winkelunit(s) aan de Markt met daarboven koopappartementen, een ruimere Marktsteeg, een parkeerterrein op De Bron, openstelling van de pastorietuin en een supermarkt met huurwoningen erboven. Voor de supermarkt worden Lidl of Aldi genoemd.

  IJskast

  Maar een bod van Roerink en een bod van Lidl voor het ‘gat in de Markt’ zijn door de gemeente in de ijskast gezet. Wethouder Peter van Vlaanderen is in gesprek met een derde partij. Over de inhoud van dat bod wil hij niets zeggen.

  De stukken zijn geheim, omdat het volgens hem de concurrentiepositie van de gemeente of betrokken partijen kan schaden. Duidelijk is wel dat het om ‘optie twee’ gaat. Dus: het opvullen van het gat in de Markt in combinatie met woningbouw aan de Hibbertstraat.

  foto

  Impressie Markt en Hibbertstraat. ©L&O Architecten

  Hoe nu verder?

  Ondanks dat de gemeente in gesprek is met een derde partij, krijgen Roerink en L&O Architecten woensdag de gelegenheid om hun plan toe te lichten in een commissievergadering. Wat betreft ‘locatie Pathoni’ zegt Van Vlaanderen weer open te staan voor aanbiedingen van nieuwe projectontwikkelaars.

  Ben Roerink laat weten dat er vergaande gesprekken zijn tussen zijn adviseur en Peter Antvelink om het plan De Vijfhoek in te brengen als totaalontwikkeling van het oude marktplan, dus in combinatie met de ontwikkeling van het gat in de Markt.

  © Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM