article
1.6592274
VRIEZENVEEN - Vlakbij de plek op de N36 waar een week geleden drie doden vielen, maakten automobilisten alweer levensgevaarlijke manoeuvres. Betrokkenen zijn onthutst.
Foto's | Het grootste gevaar op de N36 zijn de weggebruikers zelf
VRIEZENVEEN - Vlakbij de plek op de N36 waar een week geleden drie doden vielen, maakten automobilisten alweer levensgevaarlijke manoeuvres. Betrokkenen zijn onthutst.
http://www.tubantia.nl/regio/foto-s-het-grootste-gevaar-op-de-n36-zijn-de-weggebruikers-zelf-1.6592274
2016-10-31T06:59:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6592307.1477868262!image/image-6592307.JPG
Regio
Home / Regio / Foto's | Het grootste gevaar op de N36 zijn de weggebruikers zelf

Foto's | Het grootste gevaar op de N36 zijn de weggebruikers zelf

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Twee auto's keren op de N36.
  VRIEZENVEEN -  Vlakbij de plek op de N36 waar een week geleden drie doden vielen, maakten automobilisten alweer levensgevaarlijke manoeuvres. Betrokkenen zijn onthutst.

  „Ik vind dit confronterende beelden”, zegt wethouder Ben Engberts van de gemeente Twenterand als hij de foto’s heeft gezien.

  Keren
  De foto's, te zien onderaan dit artikel, tonen hoe twee auto’s op de oprit naar de N36 rijden om in te voegen. Er staat inmiddels een file vanwege werkzaamheden verderop. De automobilisten besluiten op de N36 te keren. Ze negeren de dubbele doorgetrokken streep in het midden en kunnen door de file en de bocht tegemoetkomend verkeer niet zien. Dat er tegenliggers kunnen zijn, blijkt uit andere foto’s.

  'Onaceptabel'
  Wethouder Engberts die zich al jaren inzet voor maatregelen om de weg veiliger te maken en waarvan er inmiddels vele zijn uitgevoerd, is ontsteld. „Deze automobilisten brengen juist op deze manier het leven van anderen nadrukkelijk in gevaar en dat vind ik onacceptabel”, zegt hij.

  Maatregelen
  Het verkeersgedrag brengt hem echter niet van zijn à propos als het gaat om veiligheidsmaatregelen. Hij komt meteen met zijn wens: „Aanpassingen van de weg op dit punt zijn ook noodzakelijk met een langere middengeleider, maar dit laat vooral zien dat ook het gedrag van automobilisten op de N36 direct moet veranderen.”

  Vorige week overleden bij een ongeluk op de N36 drie mensen. Een vierde persoon raakte zwaargewond. Het onderzoek naar de toedracht van dat ongeluk is nog in volle gang, maar duidelijk is dat een van de twee auto’s die frontaal op elkaar botsten op de verkeerde weghelft terecht was gekomen.

  Enkele uren voor de levensgevaarlijke manoeuvre was het ook raak, zij het met minder ernstige gevolgen: twee auto’s botsten op elkaar bij Westerhaar. Daarbij vielen geen gewonden.

  OM verbouwereerd
  Het Openbaar Ministerie in Oost Nederland reageert verbouwereerd op de foto’s van de manoeuvre van de twee automobilisten. Het constateert dat er allerlei maatregelen aan wegen genomen kunnen worden en dat er nog zoveel boetes kunnen worden uitgedeeld, maar als mensen dit doen, blijven er slachtoffers vallen. Deze bestuurders brengen niet alleen zichzelf, maar ook tegenliggers in groot gevaar.

  Hardleers
  Hardleersheid van automobilisten is voor de landelijk verkeersofficier Achilles Damen geen reden om bij de pakken neer te zitten. De in Delden woonachtige openbaar aanklager pleit er zelfs voor dat de politie vaker en harder optreedt. Verkeerszondaars moeten volgens hem sneller voelen hoe gevaarlijk ze bezig zijn.

  Er is een bewezen verband tussen de aantallen controles en verkeersdoden. En dat dodental neemt de laatste jaren weer toe.

  foto
   
  foto
  foto