article
1.6674442
HENGELO - Sommige leerlingen vinden aardrijkskunde helemaal niet leuk. Maar maak er een wedstrijd van, en dan wordt het een ander verhaal.
Basisscholen strijden tijdens GEObattle in Hengelo
HENGELO - Sommige leerlingen vinden aardrijkskunde helemaal niet leuk. Maar maak er een wedstrijd van, en dan wordt het een ander verhaal.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/basisscholen-strijden-tijdens-geobattle-in-hengelo-1.6674442
2016-11-24T08:23:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6674454.1479975252!httpImage/image-6674454.jpg
Hengelo
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Basisscholen strijden tijdens GEObattle in Hengelo

Basisscholen strijden tijdens GEObattle in Hengelo

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HENGELO - Sommige leerlingen vinden aardrijkskunde helemaal niet leuk. Maar maak er een wedstrijd van, en dan wordt het een ander verhaal.
  Kan iemand mij vertellen waar Dublin ligt?

  Aardrijkskundewedstrijd
  Het Twickel College was gisteren een waar strijdtoneel. Daar werd de GEObattle gehouden, een aardrijkskundewedstrijd voor basisschoolleerlingen. Scholen uit Hengelo en omstreken konden elk vier leerlingen uit groep 8 kiezen om de eer van hun school te verdedigen. In totaal deden er 80 leerlingen mee, verdeeld over 20 teams.

  Gezonde school
  ‘Oorlog voeren’ doe je niet op een lege maag. Dus had het Twickel gezorgd voor pakjes drinken en snacks. Geen Snickers of een Mars, maar snoeptomaatjes, stukjes paprika en komkommertjes. De school, tijdelijk ondergebracht in de vroegere pabo aan de M.A. de Ruyterstraat, heeft vorige maand niet voor niets het keurmerk ‘Gezonde School’ in ontvangst mogen nemen.

  Twee onderdelen
  De GEOBattle bestond uit twee onderdelen. Eén onderdeel omvatte vijf battles, waarmee punten te verdienen zijn. Zo moesten de leerlingen aan de hand van beelden van Google Maps bepalen waar een bepaalde foto was gemaakt en een speld plaatsen op die plaats. Hoe dichter de speld bij de werkelijke plaats zat, des te meer punten het team kreeg. Eén battle duurde 12 minuten.

  Het andere onderdeel was een ontwerpwedstrijd. Bij dat onderdeel was het de bedoeling dat ieder team binnen één uur een multifunctioneel festivalterrein ontwierp. Samenwerking binnen het team speelde, net als bij de vijf battles, ook hier een grote rol. Alle opdrachten werden uitgevoerd onder leiding van studenten van lerarenopleiding Pabo.

  Enthousiast
  De leerlingen waren erg enthousiast over de GEObattle. „Op deze manier is het veel leuker om bezig te zijn met aardrijkskunde. Sommige vragen waren alleen wel wat lastig.” Kreten als ‘Weet iemand waar Dublin ligt?’ en ‘Waar kan ik Senegal vinden?’ vlogen dan ook de klaslokalen.

  Uitslag
  Geen strijd zonder winnaars. Basisschool De Welp uit Markelo ging er vandoor met de eerste prijs in het eindklassement: het team mag met de hele klas naar de LEGO Education Innovation Studio in Enschede, voor een workshop. De ontwerpwedstrijd werd gewonnen door basisschool Erve Hooyerink uit Delden en basisschool ’t Iemnschelf won de battles. Beide scholen krijgen een Bosatlas van Noordhoff Uitgevers.

  Aardrijkskundedocent Frans Westerveen kwam met het initatief voor de GEObattle, die vorig jaar voor het eerst werd gehouden bij de Hengelose scholengemeenschap. Volgend jaar hoopt het Twickel College een team af te kunnen vaardigen naar het Nederlands kampioenschap, de NLGEObattle.