article
1.6633725
BECKUM - Beckum kan niet zonder dorpshuis. Een speciale werkgroep moet ervoor zorgen dat ’t Proggiehoes in elk geval voorlopig open blijft.
Beckum op de bres voor dorpshuis
BECKUM - Beckum kan niet zonder dorpshuis. Een speciale werkgroep moet ervoor zorgen dat ’t Proggiehoes in elk geval voorlopig open blijft.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/beckum-op-de-bres-voor-dorpshuis-1.6633725
2016-11-11T09:11:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6633747.1478855427!image/image-6633747.jpg
Hengelo,Gemeenschapshuis,Beckum,Proggiehoes
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Beckum op de bres voor dorpshuis

Beckum op de bres voor dorpshuis

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  BECKUM - Beckum kan niet zonder dorpshuis. Een speciale werkgroep moet ervoor zorgen dat ’t Proggiehoes in elk geval voorlopig open blijft.


  De toekomst van ’t Proggiehoes staat op het spel. Als er niets gebeurt, gaan de deuren in mei definitief op slot en komen de ruim twintig gebruikers, van de toneelvereniging tot de ouderensoos, op straat te staan. Maar zover wil de Beckumse gemeenschap het niet laten komen.


  Op initiatief van de dorpsraad is deze week tijdens een drukbezochte bijeenkomst een speciale werkgroep gevormd die ervoor moet zorgen dat Beckum ook in de toekomst de beschikking houdt over een dorpshuis, in welke vorm ook. De eerste prioriteit van de werkgroep is dat ’t Proggiehoes in elk geval voorlopig open blijft.

  Parochie

  Het gebouw is eigendom van de Heilige Geestparochie. Onlangs kondigde het parochiebestuur in een brief aan alle gebruikers aan dat het voornemens is om in de loop van volgend jaar te stoppen met de exploitatie van ’t Proggiehoes.

  Financieel kan het niet meer uit. Volgens het parochiebestuur moet er geld bij, zo’n 10.000 tot 15.000 euro per jaar.

  De arbeidsovereenkomst met de huidige beheerder loopt in mei af en zal niet worden verlengd. Maar ook het parochiebestuur beseft dat ’t Proggiehoes een zeer belangrijke sociaal-culturele functie vervult binnen Beckum en is daarom bereid om mee te denken over een oplossing.

  Symbolisch

  Recentelijk heeft een delegatie van de dorpsraad nog een gesprek gehad met het parochiebestuur. Daarbij is ook gevraagd of de parochie eventueel bereid zou zijn om ’t Proggiehoes voor een symbolisch bedrag (één euro) te verkopen. „Maar dat was onbespreekbaar”, vertelde dorpsraadvoorzitter Gaatske Colijn.

  Namens de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen (OVKK) riep Benteloër Tom Jannink de Beckumers op de handen ineen te slaan. „Vergeet het eigen belang, met elkaar bereik je veel meer. Er moet een gezamenlijke visie op tafel komen. Dat kan volgens Jannink betekenen dat accommodaties worden samengevoegd.

  Ook Rob ten Vregelaar, voorzitter van de ondernemersvereniging, benadrukte dat het in de discussie niet moet gaan om behoud van het gebouw, maar om behoud van de functie: een dorpshuis ‘op deze of op een andere locatie’.

  Uitstel

  In afwachting van een definitief plan is het belangrijk dat ’t Proggiehoes voorlopig open blijft. Volgens Ten Vregelaar zou het parochiebestuur eventueel wel bereid zijn tot uitstel na 1 mei.