article
1.6081603
HENGELO - Met de Schotse IJsbeer, den Dorstige Tijger en een gluiperd op de kaart was het Hazemeijer Hengelo zondag een waar bierparadijs. De Twentse Bierbrouwerij vierde met twintig bierbrouwers en zo'n 3000 bezoekers het eerste lustrum van het Twents Speciaalbier Festival.
Goed smeren en veel drinken tijdens Twents Speciaalbier Festival
HENGELO - Met de Schotse IJsbeer, den Dorstige Tijger en een gluiperd op de kaart was het Hazemeijer Hengelo zondag een waar bierparadijs. De Twentse Bierbrouwerij vierde met twintig bierbrouwers en zo'n 3000 bezoekers het eerste lustrum van het Twents Speciaalbier Festival.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/goed-smeren-en-veel-drinken-tijdens-twents-speciaalbier-festival-1.6081603
2016-06-05T18:34:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6081613.1465151572!httpImage/image-6081613.jpg
Hengelo,Twentse Bierbrouwerij,bier,Twents Speciaalbier Festival
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Goed smeren en veel drinken tijdens Twents Speciaalbier Festival

Goed smeren en veel drinken tijdens Twents Speciaalbier Festival

Foto's
2
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Fotograaf
    HENGELO - Met de Schotse IJsbeer, den Dorstige Tijger en een gluiperd op de kaart was het Hazemeijer Hengelo zondag een waar bierparadijs. De Twentse Bierbrouwerij vierde met twintig bierbrouwers en zo'n 3000 bezoekers het eerste lustrum van het Twents Speciaalbier Festival.

    "Het is mooi weer en we hebben bier." Robert Grootjans uit Oldenzaal en zijn vrienden hebben vandaag niets meer te wensen. De keuze uit de ruim zeventig soorten speciaalbier is snel gemaakt.

    Oerpils
    Grootjans: "Een Twents bierfeest begin je natuurlijk met oerpils van de Twentse Bierbrouwerij." En die smaakt deze zonovergoten zondag naar meer. Naast de glazen oerpils staat er ook een grote fles zonnebrandcrème op de stamtafel. "Ik ben gisteren nog verbrand", zegt kameraad Martijn Brethouwer. "Dat gebeurt me vandaag niet nog een keer."

    Twintig brouwers
    Frank Hendriks, eigenaar van de Twentse Bierbrouwerij en organisator van het festival, maakt zich niet zo druk om de zon op zijn kale bol. “Dit is ons eerste lustrum en we hebben voor de vijfde keer mooi weer”, klinkt het tevreden. Vorig jaar telde het festival nog tien brouwers, dit jaar maar liefst twintig. Allemaal kleine speciaalbierbrouwers, niet te verwarren met thuisbrouwers. “Want deze speciaalbieren worden ook allemaal verkocht”, legt Hendriks uit.

    Vakmanschap
    En wat maakt zo’n speciaalbiertje dan zo speciaal? “Dit bier heeft meer grondstoffen, een langere lagertijd en meer kruiden en specerijen dan pilsbier.” Over de vraag waarom de brouwer zijn concullega’s in huis haalt, hoeft hij geen seconde na te denken. “Delen is vermenigvuldigen. Grote brouwers zoals Grolsch zijn niets anders dan pilsbierbrouwers.” Op dit festival draait het om vakmanschap. De brouwers delen hier hun passie voor bier en wie weet leren ze ook nog wat van elkaar. “En ik vind het zelf natuurlijk ook heerlijk om nieuwe speciaalbiertjes te proberen.”

    Verkenning
    Voor de brouwers zijn festivals zoals deze de ideale marktverkenning. Maarten Nijhof van de brouwerij Rigters Bier in Buurse struint daarom met zijn collega diverse festivals af. “Als het daar in de smaak valt, dan kopen mensen het ook wel in de winkel”, weet Nijhof uit ervaring. De Black Ipa liep onlangs in Den Bosch als een tierelier. En van hun bekende blond bier Lust, ontwikkeld door vijf vrouwen, is inmiddels al tweeduizend liter verkocht.

    Succes
    Nijhof is blij dat de bierfestivals nu ook dichterbij huis zijn. “Vijf jaar geleden was hier in Twente nog niks en kijk nu eens om je heen.” Het Twents Speciaalbier Festival heeft z’n succes bewezen. De speciaalbiertjes smaken naar meer.