article
1.6616375
HENGELO - Het is een klus van formaat. Telescoopkranen trekken afgelopen zaterdag dikke buizen onder het Twentekanaal door.
Het Hengeloos warmtenet van ruim 8 miljoen euro in wording
HENGELO - Het is een klus van formaat. Telescoopkranen trekken afgelopen zaterdag dikke buizen onder het Twentekanaal door.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/het-hengeloos-warmtenet-van-ruim-8-miljoen-euro-in-wording-1.6616375
2016-11-07T05:04:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6616385.1478465762!httpImage/image-6616385.jpg
Hengelo,subsidie,warmtenet
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Het Hengeloos warmtenet van ruim 8 miljoen euro in wording

Het Hengeloos warmtenet van ruim 8 miljoen euro in wording

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HENGELO - Het is een klus van formaat. Telescoopkranen trekken afgelopen zaterdag dikke buizen onder het Twentekanaal door.
  Alleen dankzij de subsidies was het voor ons te doen

  Als er één moment is waarop voor de Hengeloërs zichtbaar is dat het Warmtenet Hengelo hun veel geld heeft gekost, dan is het zaterdag wel. Maar liefst veertien telescoopkranen staan opgesteld langs de Boekeloseweg voor een enorme klus: meer dan een dag is ingeruimd voor het onder het Twentekanaal doortrekken van de 400 meter lange ruggengraat van het warmtenet.

  De investering in dit deel van het duurzame energienetwerk leidde eerder in de Hengelose politiek tot verhitte discussies. Want dat het warmtenet de gemeente nooit geld zal opleveren, is al geruime tijd duidelijk. Dus stond de gemeenteraad voor de keus: de backbone toch aanleggen, en een verlies van 8,3 miljoen euro aanvaarden, of het project afblazen en een nóg groter verlies nemen.

  Restwarmte
  Het idee van het warmtenet leek zo mooi. Bedoeling was de restwarmte van AkzoNobel te gebruiken voor het verwarmen van bedrijven en woningen in Hengelo. Gratis warmte, want AkzoNobel zelf kan er niks mee. En dat is prima te gebruiken voor het verwarmen van gebouwen. Het levert subsidie op. Van de provincie 4 miljoen euro en van het ministerie van Economische Zaken 3 miljoen euro. „Alleen dankzij de subsidies was het voor ons te doen”, zegt general manager Roelof Potters van netwerkbedrijf Alliander.

  Financieel
  In financieel opzicht is de klus in Hengelo uit de hand gelopen. Ten Heuw: „Wanneer we van tevoren hadden gezegd: we beginnen met warmtenet en we gaan het met ruim acht miljoen subsidiëren, dan…” Ze maakt haar zin niet af, maar duidelijk is dat Hengelo er dan nooit aan was begonnen. Waar Ten Heuw erkent dat Hengelo Warmtenet met acht miljoen subsidieert, daar is milieuwethouder Marcel Elferink enthousiast. „Over een paar jaar zullen we inzien dat het goed was dit te doen, gezien de overgang van fossiele naar duurzame energie.”

  Ingewikkeld
  Projectdirecteur Jan Breedveld laat op een tekening zien hoe ingewikkeld het is. „De buizen worden straks eerst vijf meter omhoog getakeld, want ze moeten onder de juiste hoek de grond in. En daarna gaan ze met een snelheid van 100 meter per uur onder het kanaal door.”

  Tegen half twaalf zaterdagochtend is de eerste buis gekoppeld aan de kop waarmee de buis onder het kanaal door wordt getrokken. Twaalf uur later komt ook de tweede buis naar boven, aan de overkant van het kanaal, op het terrein bij Stork Thermeq. Dat bedrijf maakt, na een aanvankelijke toezegging, géén gebruik van het warmtenet.