article
1.6570383
HENGELO - Leo Janssen (Lokaal-Hengelo) beschuldigt collega-raadslid Wiert Wiertsema (ProHengelo) ervan onder de naam van Johan Harink een compromitterende brief te hebben geschreven aan ‘klokkenluider’ Jan Beltman.
Janssen (Lokaal-Hengelo) beschuldigt Wiertsema (ProHengelo) van schrijven 'valse' brief
HENGELO - Leo Janssen (Lokaal-Hengelo) beschuldigt collega-raadslid Wiert Wiertsema (ProHengelo) ervan onder de naam van Johan Harink een compromitterende brief te hebben geschreven aan ‘klokkenluider’ Jan Beltman.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/janssen-lokaal-hengelo-beschuldigt-wiertsema-prohengelo-van-schrijven-valse-brief-1.6570383
2016-10-25T07:08:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6570410.1477379187!image/image-6570410.jpg
Hengelo,Gemeenteraad,BING,zaak-Harink,brief
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Janssen (Lokaal-Hengelo) beschuldigt Wiertsema (ProHengelo) van schrijven 'valse' brief

Janssen (Lokaal-Hengelo) beschuldigt Wiertsema (ProHengelo) van schrijven 'valse' brief

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Raadslid Wiert Wiertsma (ProHengelo).
   Fotograaf
  HENGELO - Leo Janssen (Lokaal-Hengelo) beschuldigt collega-raadslid Wiert Wiertsema (ProHengelo) ervan onder de naam van Johan Harink een compromitterende brief te hebben geschreven aan ‘klokkenluider’ Jan Beltman.

  Dat blijkt uit het vertrouwelijke verslag van het interview van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) met Janssen dat in het bezit is van de redactie van deze krant. In dat verslag omschrijft Janssen zijn voormalige partijgenoot Wiertsema als ‘een gefrustreerde weggestuurde griffier’ en ‘een narcist die rare dingen is gaan doen’.

  Flauwekul
  Wiertsema noemt de beschuldigingen ‘aperte flauwekul’. „Uiteraard heb ik die brief niet geschreven. Ik ben verbouwereerd. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.”

  Bouwkundig ingenieur Jan Beltman bracht de affaire rond het inmiddels afgetreden CDA-raadslid Johan Harink afgelopen voorjaar aan het rollen. Vlak daarna ontving hij een brief, met de naam van Harink eronder, waarin staat dat Beltman ‘een forse schadeclaim’ kan verwachten als hij door blijft gaan met ‘negatieve berichtgeving’.

  Vriendjespolitiek
  De briefschrijver suggereert dat vriendjespolitiek bij de gemeente Hengelo heel normaal is. ‘Als je de verantwoordelijke ambtenaren kent, ben je van succes verzekerd. Bij de gemeente Hengelo help je elkaar voort. Soms moet je belangenverstrengeling met een korreltje zout nemen. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven.’

  Johan Harink heeft altijd ontkend de bewuste brief geschreven te hebben en deed bij de politie aangifte van smaad. Dat onderzoek leverde echter niets op. Ook BING is er niet in geslaagd om de afzender van de brief te achterhalen.

  Vermoeden
  Het eindrapport van BING is volledig geanonimiseerd. Wel staat erin dat de fractievoorzitter van Lokaal-Hengelo (Janssen dus) ‘het vermoeden heeft dat de brief afkomstig is van een ander raadslid’. Diens naam wordt in eindrapport niet genoemd. Maar uit het vertrouwelijke verslag van het interview blijkt dus dat Janssen daarmee Wiertsema bedoelt.

  Citaat uit het verslag: ‘De heer Janssen zegt dat hij zelf een onderzoek heeft ingesteld waarbij hij de brief door een expert heeft laten lezen en dat dit leidde tot de heer Wiertsema. Dit vanwege de schrijfstijl, die wat gekunsteld zou zijn en die hem bekend voorkomt. De heer Janssen geeft aan dat hij en het bestuur van Lokaal-Hengelo ervan overtuigd zijn dat de brief vanuit de politiek komt.’

  Reactie van Wiertsema: „Ik moet nog even nadenken wat ik hiermee moet. Maar dit laat ik niet over mijn kant gaan, nee.”