article
1.6097604
HENGELO - Zij wordt deze maand tien jaar, hij twee maanden later. En tóch is het een tweeling. De vrolijke Chiara en Matteo uit Hengelo over hun bijzondere geboorte.
Leestip | 58 dagen na elkaar geboren en tóch een tweeling
HENGELO - Zij wordt deze maand tien jaar, hij twee maanden later. En tóch is het een tweeling. De vrolijke Chiara en Matteo uit Hengelo over hun bijzondere geboorte.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/leestip-58-dagen-na-elkaar-geboren-en-t%C3%B3ch-een-tweeling-1.6097604
2016-06-12T05:00:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6097608.1465569470!httpImage/image-6097608.jpg
Hengelo,geboorte,tweeling
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Leestip | 58 dagen na elkaar geboren en tóch een tweeling

Leestip | 58 dagen na elkaar geboren en tóch een tweeling

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HENGELO - Zij wordt deze maand tien jaar, hij twee maanden later. En tóch is het een tweeling. De vrolijke Chiara en Matteo uit Hengelo over hun bijzondere geboorte.

  'Ze was zo zwaar als een pot Nutella'

  DOOR SASKIA MINKMAN

  De meeste tweelingen vieren hun verjaardag op dezelfde dag, maar wat doe je als de een op 14 juni en de ander op 11 augustus 10 jaar wordt? Chiara en Matteo kijken al niet meer op van dit soort vragen. “De ene keer vieren we het apart en de andere keer ergens midden in”, vertellen ze. Niets bijzonders aan, vinden ze. Ook hun vader vindt het allemaal eigenlijk ‘best gewoon’. “Je realiseert het je pas als je het verhaal over hun geboorte vertelt aan mensen. Dan besef je dat het niet alledaags is.” Om ze een beetje uit de wind te houden, beschermt hij hun privacy door hun achternaam achterwege te laten.


  Overtuigen

  Het kost soms moeite om andere mensen ervan te overtuigen dat ze echt een tweeling zijn. Chiara wordt er zelfs wel eens kriegel van. Ja, ze is de helft van een tweeling. Ja, ze is acht weken ouder. “En dat je dan nog steeds een tweeling bent, daar snappen ze dan niets van.” Matteo, op z’n Cruyffiaans: “Als ze het niet snappen, snappen ze het niet.”

  Als ze het niet snappen,
  snappen ze het niet

  Vrolijk duo

  Wie de twee spreekt, ziet een druk pratend, beweeglijk en vrolijk duo. Zorgeloos, zoals je bent als je tien wordt. Gek op sport, op taekwondo en judo. Ze doen het goed, in veel opzichten. Ze schateren als ze vertellen over de andere tweeling uit hun klas, groep 6 van de Woolderschool. “Eentje roept er dan heel trots dat hij vijftien seconden ouder is dan de ander. Nou, dan kan ik mooi zeggen dat ik acht weken ouder ben”, zegt Chiara trots. Ze heeft onlangs een spreekbeurt voor de klas gehouden over vroeg geboortes. “Ze kon zich moeilijk voorstellen hoe zwaar ze was bij de geboorte”, vertelt haar vader. “Net zo zwaar als een pot Nutella. Dat was tastbaar.”

  26 weken

  Chiara

  Die ‘pot Nutella’ kwam onverwacht, na een zwangerschap van 26 weken. De ouders zijn een weekendje weg in Maastricht. De moeder wordt met spoed opgenomen in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, waar Chiara wordt geboren. Alle rampscenario’s passeren bij zo’n vroege geboorte de revue maar het meisje doet het wonderbaarlijk goed. “Vanaf dag 1 is het boven verwachting gegaan”, zegt de vader. “Op tijd de longrijping, geen infecties en heel veel en rustig slapen. Dat heeft haar goed gedaan”, vertelt hun moeder. Bij de geboorte van Chiara staan twee complete neonatale teams om haar bed. Maar Moeder Natuur bepaalt dat nummertje twee blijft zitten.

  Vanaf dag 1 is het boven verwachting gegaan
  Matteo

  Een maand duurt het Limburgse verblijf, dan verhuist de nog zwangere moeder naar het ziekenhuis in Hengelo. Chiara wordt vervoerd in een speciale couveuseauto. In Hengelo ziet Matteo het levenslicht na ruim 34 weken. Acht weken na zijn zusje en zes weken te vroeg. “Voor ons was het een enorm kind”, lacht de vader. De placenta was een ware attractie. “Veel medici hebben daar heel geinteresseerd naar gekeken.” Matteo had het lastig in het begin, had moeite met ademhalen. Maar ook hij knapt op. Nadat Matteo en Chiara samen twee weken in een Hengelose couveuse doorbrengen, mogen ze naar huis.

  foto

  Links Chiara, rechts Matteo. © Eigen foto

  Verschil

  In die eerste maanden is het verschil tussen de twee nog te zien. Maar na een jaar heeft Chiara haar achterstand ingelopen en groeit ze van 1 naar 3 Nutellapotten. Gynaecoloog Jos Offermans werkte destijds in het Academisch Ziekenhuis Maastricht en noemt het “heel bijzonder”dat Chiara het zo goed doet. “Je hoort bij deze vroeggeboortes vaak dat kinderen een handicap oplopen. Voordeel is wel dat het een meisje is. Die doen het altijd beter.”

  Voordeel is dat het een meisje is. Die doen het altijd beter

  Deze zogenaamde delayed-interval delivery in twin pregnancies komen weinig voor, bevestigt de specialist. Er zijn volgens hem een paar randvoorwaarden waar de tweeling aan moet voldoen, wil er eentje ‘blijven zitten’. “Ieder kind moet zijn eigen vruchtzak hebben, anders heb je kans op opstijgende infectie.”

  Moeder Natuur

  Oud-gynaecoloog Hans Gnodde, die destijds in het ziekenhuis in Hengelo werkte, weet zich de geboorte van Matteo nog te herinneren. Ook hij noemt dit type bevallingen betrekkelijk zeldzaam. “Ik heb wel eens meegemaakt dat er 1 of 2 dagen tussen zaten. Maar acht weken….. nee.” Medici kunnen weinig doen, behalve weeënremmers en longrijpende medicijnen voor het kind geven, zegt hij. “En misschien de vrouwen bedrust adviseren na de eerste bevalling maar we weten niet zeker of dat helpt. Het is een kwestie van goed in de gaten houden. En Moeder Natuur haar werk laten doen.”


  Tien jaar later

  Tien jaar na de bevalling schelen ze hooguit nog een kilo, schat de vader in. “Ik ben iets groter hoor”, zegt Matteo. “Maar dat is altijd bij jongens”, roept hun vader. Helemaal eerlijk is het vergelijken niet, zegt de moeder. “Het is een twee-eiige tweeling. Dan kun je ze niet vergelijken, hooguit als een broer en een zus. Net zoals de jongste twee.” Het echtpaar heeft na Chiara en Matteo nog twee dochters gekregen. Geen tweelingen maar ‘gewone’ kinderen.

  De tweeling doet het goed. Chiara verwacht dat ze naar de middelbare school gaat “waar haar vriendinnen naar toe gaan”. En later wordt ze dierendokter. “Of dolfijnentrainster.” Matteo wil tandarts worden. En papa. Dat lijkt hem het allerleukst.


  Gebeurt het vaak dat tweelingen met een tussenpoos worden geboren? Nou, niet echt. Enkele voorbeelden die bekend zijn geworden:

  • In Halifax, Canada, werden in december 2013 twee broertjes 8 dagen na elkaar geboren.
  • Tussen de geboortes van de tweeling die in Veldhoven ter wereld kwam, zat 10 dagen. Het meisje kwam eerst, na een zwangerschap van 25 weken.
  • In Amerika werden twee jongetjes 18 dagen na elkaar geboren. Het eerste jongetje kwam al na een zwangerschap van 23 weken.
  • Het record is waarschijnlijk gevestigd in Ierland, waar een tweeling van meisjes 87 dagen na elkaar werd geboren.

  foto

  Foto WhatsApp

  Dit artikel is ook verstuurd via WhatsApp!

  Wil je op WhatsApp ook nieuws ontvangen van Tubantia.nl?
  App 'Nieuws aan' naar 06-13328999 en ontvang dagelijks de berichten die
  je écht niet mag missen.