article
1.6218269
HENGELO - Ayasofyamoskee vraagt de aanhangers van Gülen te blijven komen. "Nu is het tijd om te verbroederen".
Moskee Hengelo roept op tot verbroedering
HENGELO - Ayasofyamoskee vraagt de aanhangers van Gülen te blijven komen. "Nu is het tijd om te verbroederen".
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/moskee-hengelo-roept-op-tot-verbroedering-1.6218269
2016-07-25T08:33:27+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4311450.1397226013!image/image-4311450.jpg
Hengelo,Turkije,Gülen,Erdogan
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Moskee Hengelo roept op tot verbroedering

Moskee Hengelo roept op tot verbroedering

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HENGELO - Ayasofyamoskee vraagt de aanhangers van Gülen te blijven komen. "Nu is het tijd om te verbroederen". 
  We moeten hier samenleven, samen verder

  "Wegblijven is een verkeerd signaal. Als je nergens schuldig aan bent, moet je niet wegblijven. We moeten hier samenleven, samen verder." Kerem Karahisar, voorzitter van de Hengelose Ayasofyamoskee, doet zijn oproep na het nieuws, dat sympathisanten van prediker Fethullah Gülen in Twente zich geïntimideerd voelen.

  Spanning
  De spanning loopt op sinds Erdogan zijn politieke vijand Gülen als brein van de mislukte coup bestempelde. Het bewind voert in Turkije een zuivering door: het ontslaat mensen die banden zouden hebben met zijn beweging.

  Bedreigd
  In Twente zouden sympathisanten bedreigd zijn. In deze krant vertelden twee vrouwen dat hun mannen niet meer naar hun eigen moskee durfden en vrijdag waren uitgeweken naar de Marokkaanse moskee in Enschede.

  Karahisar noemt het triest als dit werkelijk zo is, maar ook onnodig. "Hier is iedereen welkom". Zelf zegt hij bij het massaal bezochte vrijdaggebed niet gemerkt te hebben dat mensen uit de Gülenbeweging zijn weggebleven; er waren 400 mensen. "Hier komen altijd alle stromingen bij elkaar. Ik heb geen verschil gemerkt." Ook op deze internetsite verschenen dergelijke reacties.

  Pleidooi
  Het moskeebestuur houdt nu - zoals eerder al direct na de staatsgreep - een pleidooi 'om het hoofd koel te houden'. Daarbij ergert het Karahisar dat in media het beeld wordt geschetst dat moskeeën achter Erdogan aanlopen. "Wij zijn niet de lange arm van Erdogan. Een moskee is om te geloven, niet om politiek te voeren. Wij roepen niet op tot protest; niet voor, niet tegen."

  Begrip
  Karahisar noemt het wel begrijpelijk dat er ook hier spanning tussen Turkse groepen bestaat. Hij vraagt daar begrip voor. "Want het is heel erg wat er is gebeurd. Mensen zijn op zoek naar antwoorden. Er zijn ook veel doden gevallen. Die spanning waait over van Turkije naar hier. Wij wonen hier, maar hebben ook een hart voor Turkije. Velen komen daar vandaan, zijn er geboren. Of hebben er familie. Of gaan er op vakantie. Maar dat betekent niet dat wij ons niet verbonden voelen met Nederland. Als je als Nederlander naar Canada bent geëmigreerd, leef je denk ik ook mee met Nederland als hier iets vreselijks gebeurt."