article
1.6104783
HENGELO - De aanleg van het Watertorenpark loopt ruim een halfjaar vertraging op. Pas na de bouwvak kan worden begonnen met de sanering van de vervuilde grond.
Na bouwvak sanering vuile grond in Watertorenpark Hengelo
HENGELO - De aanleg van het Watertorenpark loopt ruim een halfjaar vertraging op. Pas na de bouwvak kan worden begonnen met de sanering van de vervuilde grond.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/na-bouwvak-sanering-vuile-grond-in-watertorenpark-hengelo-1.6104783
2016-06-13T15:13:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6104791.1465830667!image/image-6104791.jpg
Hengelo,Afval,Gevaarlijke stof,Vervuiling,bodemvervuiling,Watertorenpark
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Na bouwvak sanering vuile grond in Watertorenpark Hengelo

Na bouwvak sanering vuile grond in Watertorenpark Hengelo

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HENGELO - De aanleg van het Watertorenpark loopt ruim een halfjaar vertraging op. Pas na de bouwvak kan worden begonnen met de sanering van de vervuilde grond.

  De gemeente heeft omwonenden en andere betrokkenen hierover geïnformeerd via een nieuwsbrief.

  Stilgelegd

  Het Watertorenpark, langs de Kuipersdijk en de Parallelweg SS, had deze zomer klaar moeten zijn. Maar in maart moesten de werkzaamheden worden stilgelegd, omdat de bodemverontreiniging veel ernstiger leek dan was aangenomen.

  Uit onderzoek blijkt nu dat de verontreiniging meevalt, zo meldt de gemeente. Maar er zijn wel aanvullende maatregelen nodig. Dat houdt in dat het saneringsplan moet worden aangepast en goedgekeurd.

  De verontreinigingen zijn met name aangetroffen aan de kant van het spoor, langs de Parallelweg SS. Het betreft onder meer puin, asbest, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (paks) en zware metalen. Bij de zware metalen gaat het om zeer lage hoeveelheden.

  Asbest

  ‘Wel is er op drie locaties meer asbest in de bodem aangetroffen dan voorheen bekend was', meldt de gemeente. 'Wij nemen hierbij geen enkel risico. Op sommige plaatsen wordt de vervuilde grond verwijderd en afgevoerd naar een erkende stortplaats. Op andere plaatsen dekken we de verontreinigingen af met een dikke laag grond, waardoor hiermee geen contact meer mogelijk is.’

  Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag hoe de verontreiniging is ontstaan. De gemeente sluit uit dat spelende kinderen zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen.

  Klaar

  De aanleg van het Watertorenpark zal deels gelijk oplopen met de sanering en deels aansluitend plaatsvinden. De gemeente verwacht dat het park in het voorjaar klaar is.