article
1.6565301
HENGELO - Een bedrijveninvesteringszone (BIZ) moet 120 mille per jaar opleveren voor de binnenstad. Volgende maand wordt een tweede stemming gehouden om bezitters van het vastgoed op een lijn te krijgen.
Nieuwe poging voor centrum Hengelo
HENGELO - Een bedrijveninvesteringszone (BIZ) moet 120 mille per jaar opleveren voor de binnenstad. Volgende maand wordt een tweede stemming gehouden om bezitters van het vastgoed op een lijn te krijgen.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/nieuwe-poging-voor-centrum-hengelo-1.6565301
2016-10-23T19:17:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6565435.1477250149!image/image-6565435.jpg
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Nieuwe poging voor centrum Hengelo

Nieuwe poging voor centrum Hengelo

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HENGELO - Een bedrijveninvesteringszone (BIZ) moet 120 mille per jaar opleveren voor de binnenstad. Volgende maand wordt een tweede stemming gehouden om bezitters van het vastgoed op een lijn te krijgen.

  De eerste keer ging het mis, nu moet het lukken: de oprichting van een zogenaamde bedrijveninvesteringszone (BIZ) voor pandeigenaren. Dat moet jaarlijks een kleine 120 mille opleveren, die in de verbetering van de Hengelose binnenstad wordt geïnvesteerd. De Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) gaat volgende maand een nieuwe poging wagen.

  Aantrekkelijk
  Het doel van de nieuwe Stichting Bedrijveninvesteringszone Pandeigenaren Hengelo (SBPH) is het vergroten van de aantrekkelijkheid van de binnenstad. De verplichte ‘contributie’ wordt ingezet voor de herinrichting van de binnenstad, het terugdringen van de leegstand en het aantrekken van nieuwe ondernemers. Initiatieven van de SCH krijgen steun, en de onderlinge hulp bij het aanpassen van winkelpanden aan andere bestemmingen is ook van belang.

  Draagvlak
  Maar om zo’n nieuwe BIZ - de tweede, naast de bestaande BIZ voor gebruikers/ondernemers, waaruit de Stichting Centrummanagement wordt betaald - van de grond te krijgen, moet er eerst een ‘draagvlakmeting’ worden uitgevoerd, waarbij minstens tweederde van de vastgoedeigenaren moet instemmen met het plan. Het gaat om bijna 190 eigenaren met samen ruim 480 panden. Voor elk object moeten ze 250 euro per jaar afdragen. Eind vorig jaar ging dat mis. Volgens centrummanager Gerard Veldhof kwam dat door de te korte voorbereidingstijd.

  Lering
  Uit die ervaringen is lering getrokken. „We gaan er vanuit dat we het nu ruimschoots halen.” Zo wordt het eigenaren, die meer panden in bezit hebben, gemakkelijker gemaakt om hun stem uit te brengen. Bovendien krijgt de communicatie meer aandacht.

  Nieuwe poging
  Het college van B en W ondersteunt de nieuwe poging, de raad krijgt het voorstel deze maand op de agenda. De gemeente is bij het plan betrokken omdat deze de bijdragen moet innen via een heffing. Vervolgens worden de inkomsten doorgeschoven naar de nieuwe stichting.