article
1.6556586
AZELO - Defence for Children maakt zich zorgen om de driejarige Zahraa die in het asielzoekerscentrum in Azelo woont.
Opvang van kinderen in azc Azelo moet beter
AZELO - Defence for Children maakt zich zorgen om de driejarige Zahraa die in het asielzoekerscentrum in Azelo woont.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/opvang-van-kinderen-in-azc-azelo-moet-beter-1.6556586
2016-10-21T10:58:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6556604.1477047310!image/image-6556604.jpg
Overijssel,Hengelo,Politiek en bestuur
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Opvang van kinderen in azc Azelo moet beter

Opvang van kinderen in azc Azelo moet beter

Foto's
1
Reacties
Reageer
  AZELO - Defence for Children maakt zich zorgen om de driejarige Zahraa die in het asielzoekerscentrum in Azelo woont.

  "Zahraa woont samen met haar ouders en twee broers ze op een kamer van vijf bij zes meter. Daarin staan vijf ijzeren bedden, vier stalen kasten, een kleine tafel en vier plastic stoelen. Ze eten en slapen er. Ruimte om te spelen is er niet. Er is veel lawaai op de gang van andere bewoners, waardoor de kinderen niet kunnen slapen.

  De opvang moet beter, zegt woordvoerder Martine Jongman van Defence for Childeren. “Deze situatie is slecht voor de ontwikkeling van de kinderen. Ze lijden onder de stress van hun ouders en de onzekerheid over de toekomst. Dat maakt kinderen ziek.” Het Iraakse gezin woont al zes jaar in asielzoekerescentra in Nederland. Zahraa heeft nog nooit een gewoon huis van binnen gezien.

  Muurvast
  De procedure rond het gezin zit muurvast, zegt Harry Becking van Vluchtelingenwerk Oost Nederland. “Veel asielzoekers in ons land komen uit Syrië en Eritrea. Ze krijgen snel na binnenkomst een verblijfstatus en hebben vaak binnen een jaar een huis. Maar er zijn nog steeds veel asielzoekers die jarenlang moeten wachten en in grote onzekerheid verkeren. Dit gezin is daar een voorbeeld van.”

  Samen met andere vrijwilligers, staat Becking asielzoekers in Hengelo en Azelo bij in hun asielprocedure. “Wij kijken of de procedures en de rechtsgang zuiver verlopen. Ik vind dat iedereen recht heeft op een behoorlijke rechtsgang”, verduidelijkt hij

  Onzekerheid
  Becking kan voor het Iraakse gezin op dit moment niks doen. “Ze zijn het slachtoffer van de asielprocedures. Terwijl de IND oordeelde dat het gezin was uitgeprocedeerd, besloot de regering dat Irakezen, vanwege de bombardementen op Bagdad, niet mochten worden uitgezet. Er werd een vertrek-moratorium ingesteld, dat betekent dat het IND voorlopig niet mocht beslissen over deze groep asielzoekers. Dat was al in 2014. Nu is het al bijna 2017 en het kan nog wel maanden duren voor de IND zich weer over dit gezin buigt. Het lange wachten en de onzekerheid sloopt ze”, zegt Harry Becking.

  Zahraa en haar broers zijn inderdaad de dupe van de procedures, zegt Martine Jongman, jurist van Defence for Childeren. “Het geldt voor meer kinderen uit Irak. Wij willen dat de regering een grens trekt. Als kinderen langer dan vijf jaar in Nederland wonen, moet asiel verleend worden.”

  Niet tolereren
  Volgens gegevens van het Centraal Opvang Asielzoekers wonen nu bijna negenduizend kinderen in een asielzoekerscentrum. Jongman: “Vooral voor kinderen die nog geen vluchtelingenstatus hebben, zoals deze drie kinderen, is dat zwaar. Ze zien andere kinderen vertrekken naar een huis en verder gaan met hun leven. Er zijn kinderen die al tien jaar in een azc wonen. Wij zouden dat met ons allen niet moeten tolereren.”