article
1.6587324
HENGELO - De naoorlogse geschiedenis was tot nu toe een witte vlek in Museum Hengelo. De nieuwe popkamer brengt daar verandering in.
Popkamer in Museum Hengelo brengt beattijdperk tot leven
HENGELO - De naoorlogse geschiedenis was tot nu toe een witte vlek in Museum Hengelo. De nieuwe popkamer brengt daar verandering in.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/popkamer-in-museum-hengelo-brengt-beattijdperk-tot-leven-1.6587324
2016-10-29T07:45:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6587327.1477726954!image/image-6587327.jpg
Hengelo,Cultuur,Popmuziek,Museum,Popkamer
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Popkamer in Museum Hengelo brengt beattijdperk tot leven

Popkamer in Museum Hengelo brengt beattijdperk tot leven

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Pel Kotkamp en Jan van Alsté (rechts) samen op de Puch.
   Fotograaf
  HENGELO - De naoorlogse geschiedenis was tot nu toe een witte vlek in Museum Hengelo. De nieuwe popkamer brengt daar verandering in.


  Het pronkstuk van de collectie? Initiatiefnemer Pel Kotkamp hoeft er geen seconde over na te denken. „De brommer!” Midden in de kamer staat ie pontificaal te glimmen: een originele Puch, uit 1968. Uiteraard met hoog stuur. Zeer populair onder het ‘langharig tuig’ in de wilde jaren 60.

  Opening

  De nieuwe popkamer is te vinden op de eerste verdieping van Museum Hengelo aan de Beekstraat. Komende vrijdag is de officiële opening, door cultuurwethouder Claudio Bruggink. „Het is nog klein, maar het begin is er”, zegt Kotkamp (71).

  Hij is voorzitter van de afdeling Hengelo van Poparchief Twente en de geestelijke vader van de popkamer. Samen met Jan van Alsté (70), bestuurslid van Museum Hengelo, geeft hij alvast een rondleiding.

  Aan de muren hangen zwart-witfoto’s van bekende Hengelose bands uit hun jeugd. Zoals FAGHM, The Spiders, The Swallows, The Jackals, Y-Sect en The Boomerangs. Naast posters van optredens van The Pretty Things en The Motions in de roemruchte Easy Beat Club, in het toenmalige hotel Deters aan de Beursstraat. Zelfs de lidmaatschapsbewijzen van de Trio Club, in het VIOS-gebouw, zijn bewaard gebleven.

  Platen

  In een van de vitrines ligt een verzameling oude 45 toerenplaatjes. De collectie bestaat verder uit muziekinstrumenten en -apparatuur, pick-ups, bandrecorders en radio’s. Een blikvanger is de originele flipperkast, uit de jaren 50. Wat helaas nog ontbreekt, is een jukebox. Maar als het aan Kotkamp en Van Alsté ligt, komt die er ook nog.

  De popkamer vertelt het verhaal van de Hengelose muziekcultuur, van globaal 1955 tot 1970. Over de opkomst van de rock- ‘n- roll. Over de eerste Indo-bandjes. En hoe de doorbraak van de Beatles leidde tot de oprichting van tientallen bands. „Het barstte ervan in Hengelo.”

  Disco

  Die hausse duurde tot ongeveer 1968. „Toen werden bandjes te duur en gingen zaaleigenaren discjockey’s inhuren. Daarmee begon het tijdperk van de discotheken.”

  De popkamer moet nog groeien. Kotkamp en Van Alsté hopen de collectie geleidelijk uit te breiden met nieuw materiaal. Ook uit de periode van na 1970. Mocht er in het museum zelf niet voldoende ruimte voor zijn, dan zou een dependance elders in de binnenstad eventueel een optie kunnen zijn. „Er staan genoeg winkels leeg.”