article
1.6656033
HENGELO - Mensen met hogere inkomens horen niet in een sociale huurwoning. De Hengelose PvdA-fractie wil die categorie huurders dwingen om te verhuizen naar een duurdere woning. Mits dat wettelijk mogelijk is.
PvdA Hengelo wil scheefwonen aanpakken met tijdelijke huurcontracten
HENGELO - Mensen met hogere inkomens horen niet in een sociale huurwoning. De Hengelose PvdA-fractie wil die categorie huurders dwingen om te verhuizen naar een duurdere woning. Mits dat wettelijk mogelijk is.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/pvda-hengelo-wil-scheefwonen-aanpakken-met-tijdelijke-huurcontracten-1.6656033
2016-11-18T08:12:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6656059.1479456593!image/image-6656059.jpg
Hengelo,Huurwoning-Huur,Volkshuisvesting,Woningbouwvereniging,Gemeenteraad,PvdA,scheefwonen,huurcontracten,Welbions
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / PvdA Hengelo wil scheefwonen aanpakken met tijdelijke huurcontracten

PvdA Hengelo wil scheefwonen aanpakken met tijdelijke huurcontracten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Maarten Hollander (PvdA)
   Fotograaf
  HENGELO - Mensen met hogere inkomens horen niet in een sociale huurwoning. De Hengelose PvdA-fractie wil die categorie huurders dwingen om te verhuizen naar een duurdere woning. Mits dat wettelijk mogelijk is.

  Woningcorporatie Welbions zou bij de toewijzing van sociale huurwoningen moeten gaan werken met tijdelijke huurcontracten, voor een periode van vijf jaar. Na die vijf jaar zou opnieuw moeten worden bekeken of de huurder qua inkomen nog wel in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Als dat niet het geval is, moet de betreffende huurder op zoek naar een andere (lees: duurdere) woning.

  Scheefwonen
  Dat idee lanceerde PvdA-fractievoorzitter Maarten Hollander tijdens de begrotingsbehandeling. Met die maatregel wil de PvdA het fenomeen scheefwonen in Hengelo terugdringen.
   
  Uitgangspunt is voor de PvdA dat sociale huurwoningen 'bereikbaar en beschikbaar' zijn voor de doelgroep: mensen met lage inkomens. Nu komt het nog te vaak voor dat mensen met een hoger inkomen een goedkope huurwoning bezet houden.
   
  Wachttijd
  Daardoor is er te weinig doorstroming. Hollander: "Mensen moeten te lang wachten op een sociale huurwoning. Voor bijvoorbeeld een eengezinswoning is de wachttijd al gauw drie tot vijf jaar."
   
  Het huidige systeem houdt die situatie in stand. "Nu wordt alleen bij de toewijzing gekeken naar het inkomen van de huurder. Als je er één keer in zit, kun je er onbeperkt blijven wonen. Daardoor wonen te veel mensen met een te hoog inkomen in een gesubsidieerde woning."
   
  Tijdelijk
  De invoering van tijdelijke huurcontracten zou daar verandering in kunnen brengen. Hollander: "Na vijf jaar zou opnieuw moeten worden gekeken naar de hoogte van het inkomen. Als dan blijkt dat mensen niet meer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, moeten ze op zoek naar een andere woning." Bijvoorbeeld naar een huurwoning net boven de huurtoeslaggrens of een koopwoning. "Dat kunnen ze dan ook wel betalen."
   
  Maar volgens raadslid Wiert Wiertsema (ProHengelo) is er in Hengelo te weinig aanbod voor mensen die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning. die zouden dan gedwongen worden om te verhuizen naar een andere gemeente. Maar Hollander verwacht dat ontwikkelaars daar wel op in zullen springen. "Het zou een goede impuls zijn om meer woningen in die prijscategorie te bouwen."
   
  Motie
  Hollander weet niet of de invoering van tijdelijke huurcontracten wettelijk mogelijk is. "Dat moeten we nog uitzoeken." Mocht de wet daarvoor ruimte bieden, dan overweegt de PvdA om dinsdag, bij de behandeling van de Woonvisie, een motie van die strekking in te dienen.