article
1.6385401
HENGELO - Oppositiepartij ProHengelo maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van het mogelijk stilleggen van de zoutproductie bij AkzoNobel voor de gemeente.
Stilleggen zoutproductie Akzo 'enorme strop' voor Hengelo
HENGELO - Oppositiepartij ProHengelo maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van het mogelijk stilleggen van de zoutproductie bij AkzoNobel voor de gemeente.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/stilleggen-zoutproductie-akzo-enorme-strop-voor-hengelo-1.6385401
2016-09-13T14:29:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6385426.1473776809!image/image-6385426.jpg
Hengelo,Industrie,Duurzame energie,Gemeenteraad,AkzoNobel,Akzo,Warmtenet,zoutwinning,ProHengelo
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Stilleggen zoutproductie Akzo 'enorme strop' voor Hengelo

Stilleggen zoutproductie Akzo 'enorme strop' voor Hengelo

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Wiert Wiertsema (ProHengelo)
   Fotograaf
  HENGELO - Oppositiepartij ProHengelo maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van het mogelijk stilleggen van de zoutproductie bij AkzoNobel voor de gemeente.

  Dat zou namelijk betekenen dat het bedrijf geen warmte meer kan leveren aan Warmtenet Hengelo. ‘Als dit plaatsvindt, zal de gemeente Hengelo worden opgezadeld met een enorme strop’, waarschuwt raadslid Wiert Wiertsema in een brief aan het college van B en W.

  Toezicht
  Naar aanleiding van lekkages op diverse boorlocaties is AkzoNobel onder verscherpt toezicht geplaatst. In een brief aan de Tweede Kamer dreigt minister Henk Kamp (Economische Zaken) zelfs de vergunningen van het bedrijf in te trekken. Dat kan ertoe leiden dat de zoutproductie moet worden stilgelegd.

  Gevolg daarvan zou zijn dat AkzoNobel geen warmte meer kan leveren aan Warmtenet. Volgens Wiertsema ‘een risico waar het college tot dusver geen rekening mee heeft gehouden’.

  Nutteloos
  De voorbereidingen voor de aanleg van de hoofdleiding (‘backbone’) voor Warmtenet, van AkzoNobel naar Hart van Zuid, zijn al in volle gang. De gemeenteraad heeft daarvoor een krediet van 14 miljoen euro beschikbaar gesteld. ‘Deze investering dreigt bij sluiting van de fabriek nutteloos te worden’, stelt Wiertsema.

  ProHengelo vindt het noodzakelijk nu eerst de leveringsrisico’s nauwkeurig in kaart te brengen. Ook wil Wiertsema weten of het college bereid is de investeringen in de ‘backbone’ op te schorten totdat vaststaat dat de warmteleveranties door AkzoNobel gegarandeerd zijn ‘in de komende tientallen jaren’. Verder vraagt hij of partners Ennatuurlijk en Alliander nog steeds bereid zijn om Warmtenet over te nemen.