article
1.6436615
HENGELO/ALMELO - Het eerste wat deze zitting bij de rechtbank in Almelo opvalt in de strafzaak tegen Hengeloër Ramon H. (22) is dat rechtbankvoorzitter Liesbeth Venekatte de verdachte met ‘je’ aanspreekt. Advocaat Jeroen Ruarus doet direct een verzoek om de zitting in jip-en-janneketaal te doen.
Werkstraf geëist voor ontucht met minderjarige in Hengelo
HENGELO/ALMELO - Het eerste wat deze zitting bij de rechtbank in Almelo opvalt in de strafzaak tegen Hengeloër Ramon H. (22) is dat rechtbankvoorzitter Liesbeth Venekatte de verdachte met ‘je’ aanspreekt. Advocaat Jeroen Ruarus doet direct een verzoek om de zitting in jip-en-janneketaal te doen.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hengelo/werkstraf-ge%C3%ABist-voor-ontucht-met-minderjarige-in-hengelo-1.6436615
2016-09-24T08:53:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6244729.1470836949!image/image-6244729.JPG
Hengelo
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hengelo / Werkstraf geëist voor ontucht met minderjarige in Hengelo

Werkstraf geëist voor ontucht met minderjarige in Hengelo

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HENGELO/ALMELO - Het eerste wat deze zitting bij de rechtbank in Almelo opvalt in de strafzaak tegen Hengeloër Ramon H. (22) is dat rechtbankvoorzitter Liesbeth Venekatte de verdachte met ‘je’ aanspreekt. Advocaat Jeroen Ruarus doet direct een verzoek om de zitting in jip-en-janneketaal te doen.

  „Mijn cliënt is uiterst beperkt in wat hij begrijpt.” Toch zit H. bij de meervoudige strafkamer. Drie rechters dus. Ontucht met een minderjarige, medio 2014, is de aantijging. Zijn ex-vriendin, toen 15, heeft aangifte gedaan. Zowel verdachte als slachtoffer zijn verstandelijk beperkt.

  Dwang
  Ze hadden seks op allerlei manieren en op allerlei plaatsen, zelfs op het kerkhof, zo meldt aanklaagster C.Y. Huang. In het begin vond het meisje het leuk. Later was het onder dwang, werd ze gestompt en geslagen. De moeder van het meisje ging naar de politie toen ze ontdekte dat haar dochter zwanger was. De blauwe plekken kwamen niet van het voetballen, maar van haar ‘vriendje’.

  Bang
  De rechtbankvoorzitter probeert H. aan het praten te krijgen, maar hij zwijgt vooral, het hoofd naar beneden. Na de abortus heeft hij bloemen gestuurd met de tekst ‘het spijt me’ erbij. Dat moest volgens hem van het meisje. Ook zou zij hem tot seks hebben gedwongen en niet andersom. In de slachtofferverklaring stellen de ouders dat er regels waren: wel knuffelen, geen seks. „Ze is depressief, snijdt zichzelf in de arm. Ze is bang, ook voor wraak.” Er is geen vertrouwen in de begeleiding van pleegkind H. Ze vrezen dat hij meer slachtoffers gaat maken.

  Leerstraf
  De voorzitter meldt een eerder zedendelict. Toen hij 13 à 14 was, met een jongetje van 5. Het werd een sepot. „Zelf is hij op school misbruikt door leerlingen”, zegt Venekatte. H. woont op kamers, begeleid, en werkt als fietsenmaker. Volgens een onderzoek is zijn IQ 60. De kans op herhaling is klein, meldt het rapport. ‘Er hangt een heel zorgnet omheen’. Reclassering stelt een leerstraf voor. „Onder het motto baat het niet, schaadt het niet”, zegt Venekatte.

  Minderjarigenrecht
  De aanklaagster wijst op de gedetailleerde verklaringen van het meisje, op de blauwe plekken en op het vele klagen over buikpijn. Ze vindt dat het minderjarigenrecht moet gelden. Ontucht is wel bewezen, vindt ze. Een werkstraf van 80 uur, waarvan 50 voorwaardelijk, is de eis. Met toezicht van de jeugdreclassering en een contactverbod. 2.500 euro smartengeld is toewijsbaar. Advocaat Ruarus pleit voor vrijspraak. „Mijn cliënt was het lijdend voorwerp. De begeleiding van het meisje schoot tekort. Ze hebben een affectieve relatie gehad. Meer kan ik er niet van maken.”

  De rechter doet op 7 oktober uitspraak.