article
1.6592836
GOOR - Jennerij door posters over elkaar te plakken lijkt verleden tijd. Hof van Twente krijgt tien mobiele informatie- borden voor verkiezingsposters.
Einde aan 'plakoorlog' posters in Hof van Twente
GOOR - Jennerij door posters over elkaar te plakken lijkt verleden tijd. Hof van Twente krijgt tien mobiele informatie- borden voor verkiezingsposters.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hof-van-twente/einde-aan-plakoorlog-posters-in-hof-van-twente-1.6592836
2016-10-31T08:46:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6592854.1477903328!image/image-6592854.JPG
Hof van Twente,Goor
Hof van Twente
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hof van Twente / Einde aan 'plakoorlog' posters in Hof van Twente

Einde aan 'plakoorlog' posters in Hof van Twente

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Op het verkiezingsbord nieuwe stijl wordt iedere poster, even groot en netjes naast elkaar afgebeeld.
   Fotograaf
  GOOR - Jennerij door posters over elkaar te plakken lijkt verleden tijd. Hof van Twente krijgt tien mobiele informatie- borden voor verkiezingsposters.

  Plakoorlog
  Geen vervuiling meer door rondslingerende posters. Een einde aan de ‘plakoorlogen’ door politieke partijen. Die partijen hoeven op hun beurt geen hoge kosten meer te maken voor het drukken van verkiezingsaffiches. En het levert een besparing op van 11.000 euro. Het afschaffen van de traditionele plakborden voor posters van politieke partijen brengt nogal wat voordelen met zich mee. De gemeente Hof van Twente wil deze borden daarom vervangen voor een tiental ‘trotters’. Dat zijn mobiele informatieborden voor tijdelijke reclame. Hierop worden posters evenredig groot en netjes afgebeeld.

  Bereik
  „Het plakken van posters op verkiezingsborden lijkt niet meer van deze tijd. Meer mensen worden digitaal bereikt, via bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Daarnaast zijn de verkiezingsborden niet echt een aanwinst voor het straatbeeld”, motiveert Henry Meerman van de gemeente Hof van Twente het besluit.

  Teleurstelling
  Bang dat politieke partijen teleurgesteld zijn is de gemeente niet. „Bij het laatstgehouden referendum zijn geen publicatieborden geplaatst en dit heeft ook niet tot teleurstelling bij politieke partijen geleid. Het plaatsen van deze borden is overigens geen wettelijke verplichting, steeds meer gemeenten kiezsen ervoor ze niet meer te plaatsen. Hengelo doet het bijvoorbeeld ook niet.”

  Stembureaus
  De gemeente Hof van Twente snoeit ook in het aantal stembureaus. Dit naar aanleiding van de opkomst bij met name het laatstgehouden referendum. Maar ook bij andere verkiezingen neemt het aantal kiezers af. Omdat de gemeente zo uitgestrekt is, beschikt Hof van Twente over een relatief groot aantal kleine stembureaus. Zo zijn er bijvoorbeeld zes bureaus met minder dan 750 opgeroepen kiezers. Bij het kleinste stembureau worden slechts 225 kiezers opgeroepen.

  Besparing
  Het college wil bij de Tweede Kamerverkiezingen het maximale aantal van 27 bureaus handhaven. Voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en de gemeente worden 23 bureaus ingericht. Voor de verkiezing van het Europees Parlement 17 stembureaus en voor een referendum 15 bureaus. Dit levert een besparing op van 2.800 euro bij de gemeenteraadsverkiezingen, 9.800 euro bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Europees Parlement en 8.400 euro voor een referendum. Met dat geld kan bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in een systeem dat stemdistricten op basis van een kaart eenvoudig herindeelt. Dat kost eenmalig 2.500 euro en jaarlijks 250 euro.