article
1.6343778
GOOR - Al in de vroege ochtend vult het geluid van noeste arbeid de ruimtes van de Hofkerk aan de Diepenheimsestraat in Goor. Eind oktober moet de grondige verbouwing en renovatie van De Klokkenkamp naast de protestantse kerk klaar zijn. Een facelift die past in de nieuwe visie van de kerk. "Maar het was ook hard nodig, want de ruimtes werden oud", zegt André Bouma, voorzitter van de kerkenraad.
Hofkerk Goor bouwt met vernieuwing aan de toekomst
GOOR - Al in de vroege ochtend vult het geluid van noeste arbeid de ruimtes van de Hofkerk aan de Diepenheimsestraat in Goor. Eind oktober moet de grondige verbouwing en renovatie van De Klokkenkamp naast de protestantse kerk klaar zijn. Een facelift die past in de nieuwe visie van de kerk. "Maar het was ook hard nodig, want de ruimtes werden oud", zegt André Bouma, voorzitter van de kerkenraad.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hof-van-twente/hofkerk-goor-bouwt-met-vernieuwing-aan-de-toekomst-1.6343778
2016-09-05T09:53:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6343789.1473069168!httpImage/image-6343789.jpg
Goor,Cultuur, kunst en recreatie,Geestelijk leven,Hofkerk,Verbouwing
Hof van Twente
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hof van Twente / Hofkerk Goor bouwt met vernieuwing aan de toekomst

Hofkerk Goor bouwt met vernieuwing aan de toekomst

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  GOOR - Al in de vroege ochtend vult het geluid van noeste arbeid de ruimtes van de Hofkerk aan de Diepenheimsestraat in Goor. Eind oktober moet de grondige verbouwing en renovatie van De Klokkenkamp naast de protestantse kerk klaar zijn. Een facelift die past in de nieuwe visie van de kerk. "Maar het was ook hard nodig, want de ruimtes werden oud", zegt André Bouma, voorzitter van de kerkenraad.

  "De keuken en de ontmoetingsruimte stamden eigenlijk nog uit de jaren zestig en worden flink gemoderniseerd en uitgebreid. Iedere dinsdagavond ontvangen we hier op het Hemonyplein alleenstaande mensen, die samen in gesprek komen en een maaltijd nuttigen. Die maatschappelijke functie heeft de kerk altijd al gehad, maar is in deze tijd weer heel belangrijk. Wat dat betreft hebben we de oude visie afgestoft. De kerk moet kijken waar ze wat kan betekenen voor de Goorse samenleving. Meer dan een samenkomst op alleen de zondag."

  Groene kerk
  De plannen komen na een lange aanloop eindelijk tot uitvoering. "Dit plan lag al bijna vijftien jaar op de plank", zegt Ernst Ossewaarde, voorzitter van de taakgroep Klokkenkamp. "Nadat we in het recente verleden de oude pastorie en het gebouw De Wheeme hadden verkocht kwam er geld vrij voor de renovatie. Ongeveer 70 procent is nieuwbouw, de rest vernieuwing. En duurzaam, je kunt dit straks een 'groene kerk' noemen. De isolatie zorgt voor een constante temperatuur in alle ruimtes. Uiterlijk in het voorjaar komen er zelfs zonnepanelen op."

  Functies
  De ontmoetingsruimte wordt gebruikt voor samenkomsten, maar heeft ook een belangrijke functie tijdens uitvaarten. Daarbij wordt samengewerkt met het naastgelegen nieuwe Uitvaartcentrum Kranenberg, momenteel ook in aanbouw. "Het is de bedoeling dat deze ruimtes ook kunnen worden verhuurd aan verenigingen", zegt André Bouma. "Kranenberg staat los van de Klokkenkamp, ze pachten het stuk grond. Het uitvaartcentrum kan bij grote uitvaarten gebruik van de zalen die wij hebben. We hebben hier al de yoga en de schaakclub gehad, maar met de nieuwe keuken en goede ventilatie hopen we nog meer groepen aan te spreken. Een groot gedeelte van de werkzaamheden is gedaan door vijftig vrijwilligers."

  Vrijwilligers
  Het schilderen en het leggen van de tegels is zelfs volledig in handen van Gorenaren: "Leden van de kerkgemeenschap, maar ook kinderen of buren van leden", zegt Bouma. "En statushouders uit de omgeving, die zich hier hebben gemeld om te helpen als zinvolle dagbesteding. Iedereen draagt zijn steentje bij, je moet het toch met elkaar doen. Als ik een berichtje via de e-mail de deur uit doe met de vraag wie er tijd heeft om te helpen, hebben we zo tien mensen op de stoep staan." Eind oktober moet het gebouw klaar zijn en is er een open dag. Tijdens de Pleinmarkt op 10 september is er al een 'preview: "Alvast laten zien dat we er zijn", zegt Ossewaarde. "Er spreekt ambitie uit en dat moet je als kerk ook wel hebben in deze tijd van ontkerkelijking. Door die sentimenten laten we ons niet verslaan, anders kun je gelijk de deur op slot doen."

  Pleinmarkt
  Bij de Hofkerk wordt zaterdag 10 september een Pleinmarkt gehouden. Tussen 10.00 en 16.00 uur is er rondom de kerk van alles te doen en komt een gedeelte van de verkochte spullen ten goede aan de verbouwing. De Hofkerk is die dag ook toegankelijk voor publiek. Op 16 september is er een wijnproeverij in combinatie met de serie 'Preek van een Leek' . Vijf bekende sprekers uit de regio geven in vijf minuten hun kijk op gastvrijheid.