article
1.6321833
GOOR - Ondernemer Gerard van Hal uit Goor viert deze vrijdag zijn 70ste verjaardag op wel heel bijzondere wijze. Hij nodigt 300 gasten uit, in de hoofdstad van Thailand: Bangkok. Ook treden tal van bekende artiesten op.
Leestip | Deze Twentse ondernemer viert zijn verjaardag met 300 gasten... in Bangkok
GOOR - Ondernemer Gerard van Hal uit Goor viert deze vrijdag zijn 70ste verjaardag op wel heel bijzondere wijze. Hij nodigt 300 gasten uit, in de hoofdstad van Thailand: Bangkok. Ook treden tal van bekende artiesten op.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hof-van-twente/leestip-deze-twentse-ondernemer-viert-zijn-verjaardag-met-300-gasten-in-bangkok-1.6321833
2016-09-02T13:00:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6321908.1472637454!image/image-6321908.png
Hatrans,Goor,Bangkok,Thailand,Gerard van Hal
Hof van Twente
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hof van Twente / Leestip | Deze Twentse ondernemer viert zijn verjaardag met 300 gasten... in Bangkok

Leestip | Deze Twentse ondernemer viert zijn verjaardag met 300 gasten... in Bangkok

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Gerard van Hal met vrouw Patty voor zijn jacht
   Fotograaf
  • Afbeelding
  GOOR - Ondernemer Gerard van Hal uit Goor viert deze vrijdag zijn 70ste verjaardag op wel heel bijzondere wijze. Hij nodigt 300 gasten uit, in de hoofdstad van Thailand: Bangkok. Ook treden tal van bekende artiesten op. 

  De Twentse miljonair vergaarde zijn vermogen met het bedrijf Hatrans. En als je het hebt, waarom zou je het dan niet uitgeven? "In de hemel staat geen pinautomaat", zegt Van Hal zelf.

  Hazes op bezoek
  Ze zijn er allemaal bij deze vrijdag in Thailand. Van Belle Perez tot André Hazes junior. Van Kim Kötter tot The Apollo BigBand uit Goor. Uren in het vliegtuig om het verjaardagsfeest van ondernemer in ruste Gerard van Hal mee te maken. Een spetterend feest voor circa 300 gasten, die zich een dezer dagen voor 'One Night in Bangkok' melden.

  Na de Veste nu Bangkok
  Van Hal is er de man niet naar zijn verjaardag ongemerkt te laten passeren. Nee, vijf jaar geleden huurde hij de Grolsch Veste af voor een 'partijtje' en nu moet het uitbundige feest in het luxueuze Sofitel Hotel in Bangkok dit royaal overtreffen. >> lees hieronder verder

  foto

  'Vraag maar meer geld'
  Kim Kötter presenteert de avond. Dat deed ze vijf jaar geleden in de Veste ook. ,,Gerard belde me in een vroeg stadium, en vroeg of hij me weer kon boeken,'' zegt de oorspronkelijk uit Losser afkomstige zakenvrouw. ,,Maar hij vond dat ik best wat meer geld mocht vragen deze keer. Ik weet niet eens meer welk bedrag we toen hebben afgesproken, maar dat is typisch Gerard. Hij legt andere mensen graag in de watten."

  Kötter is al in Thailand en heeft haar drie maanden oude zoontje Muck op schoot. ,,De baby is mee, ja. Dat was geen enkel probleem. Dat is ook Gerard. Hij informeerde voortdurend bij me hoe het ging met de zwangerschap.''

  foto

  Bigband uit Goor
  De verjaardag van Van Hal mag dan een flinke duit kosten, maar dan hebben de honderden gasten ook wat. Zoals in het begin van het overvolle programma, dat tot in de nachtelijke uren zal duren, een optreden van The Apollo BigBand uit Van Hals eigen Goor. Het twintig personen tellende muziekgezelschap is al een paar dagen in Bangkok. Niet geheel op kosten van de miljonair, ,,maar Gerard heeft er wel een mooi bedrag bijgedaan'', zegt saxofonist en bestuurslid Luc Notkamp.

  ,,Het is mooi dat hij temidden van al die bekende artiesten een mooie plek voor ons heeft ingeruimd. Dat past wel bij Gerard: hij reist de hele wereld rond en is een rijk man, maar vergeet niet waar hij vandaan komt.''

  Notkamp kent Van Hal van Hatrans. Van Hal richtte het transportbedrijf precies 40 jaar geleden op, een jubileum dat vrijdagavond samen met de verjaardag van de ondernemer wordt gevierd. Hij maakte er zijn fortuin.

  Op de vraag wanneer hij zijn eerste miljoen vergaarde, zei Van Hal in 2015 in Quote: '40 jaar geleden had ik een rustige baan bij een expeditiebedrijf, voor 3.500 gulden per maand. Ik dacht: als ik het goed kan doen voor een baas, dan zal het voor mezelf toch ook lukken.'

  foto

  Gefortuneerd man
  Van Hal koos voor het zelfstandig ondernemerschap, en schreef een plan op een A4'tje. Hij kende een vliegende start, omdat veel relaties met hem meegingen. 'Ze hadden vertrouwen in mij.' Hatrans verdiende die eerste maand 20.000 gulden. Het bleek de start van een florerende onderneming.

  Twintig jaar geleden stopte hij. Als een gefortuneerd man, die met zijn Gevah Invest als aandeelhouder nog wel een hechte band heeft met de in Oldenzaal gezetelde onderneming. 'Natuurlijk had het nog beter gekund', zinspeelde hij in deze Quote op de suggestie dat hij veel meer geld had kunnen verdienen, maar, zegt hij: 'ik was al snel tevreden'.

  Het maakte van Van Hal een vroege pensionado, die, hoe royaal zijn fortuin ook mag zijn, nooit tot de Quote 500 reikte. Het zakenblad becijferde zijn vermogen in 2013 op zo'n 26 miljoen, te weinig voor een klassering in de lijst met superrijken.

  Basketbal
  Hij deed van alles met zijn geld. Zo zette hij Haaksbergen, zijn vorige woonplaats, sportief op de kaart door de plaatselijke basketbalclub Tonego'65 in de jaren 80 als sponsor te adopteren. Die leidde tot dan een anoniem bestaan, maar reikte door coach Maarten van Gent en Amerikaanse spelers als Eugene Richardson en Dave Downey tot grote hoogte in sporthal De Els.

  Die stroomde iedere twee weken vol, Hatrans behoorde in die jaren tot de basketbaltop van Nederland. Ruim tien jaar was Van Hal de suikeroom van de club. 'Wellicht heb ik er te veel geld ingestoken, maar die jaren waren een verrijking van mijn leven.'

  Portemonnee trekken bij FC Twente
  De sport beroert hem nog steeds. Hij is fervent aanhanger van FC Twente en trok ook daar de portemonnee. Van Hal stak FC Twente de helpende hand toe bij transfers van Jesus Corona en Hakim Ziyech en leende de club in 2008 'een bedrag met zes nullen' voor de uitbreiding van het stadion. Van Hal is van de sponsors die een aanzienlijk bedrag heeft moeten laten vallen, een offer dat nodig was om de club te redden. Hij deed het uit volle overtuiging. 'Het blijft toch je club', zei hij eind vorig jaar in deze krant.

  Buitenverblijf in Thailand
  Van Hal is een man die zijn rijkdom veel en graag etaleert. Woont zo'n acht maanden van het jaar in Thailand, waar hij in en net buiten Bangkok huizen heeft. Daarnaast heeft Van Hal een buitenverblijf in Phuket en verblijft hij in Nederland in zijn villa in Goor of op een luxueus jacht dat ligt afgemeerd in dezelfde haven als De Groene Draeck, het privéjacht van prinses Beatrix.

  Wie zich tot de vrienden van Van Hal mag rekenen op Facebook, ziet hoe hij leeft: als een bon vivant die geniet. Met daarbij zijn tweede echtgenote, een veel jongere Thaise, steevast aan zijn zijde. Van Hal, zo leert een regelmatige blik op zijn rijkgevulde fotoalbum op Facebook, gaat een exquis diner of een goede lunch niet uit de weg en slaat geen Olympische Spelen, een EK of WK voetbal over.

  Royaal
  Waarom hij al dat geld zo royaal uitgeeft? Waarom niet? Wat de buitenwacht ervan vindt - ach, dat is niet van belang. Als hij straks dood is, wat kan hij dan nog met zijn kapitaal? Niets toch, zo hield hij vorige week een collega voor die hem wilde interviewen, een verzoek waarop hij overigens niet inging. ,,In de hemel staat geen pinautomaat.''

  Toch is hij ook weldoener. Regelmatig ondersteunt hij projecten voor kansarme kinderen in Azië. Zijn verjaardagsfeest kent vrijdag ook een charitatieve kant. De uitnodiging vermeldt als cadeautip geen goede fles wijn of een boekenbon, maar een bijdrage voor de Hatrans-kleuterschool in Kep, Cambodja.