article
1.6184891
GOOR – Heel Nederland lijkt in de ban van Pokémon GO. Een app voor je smartphone waarbij het doel is zoveel mogelijk Pokémon te verzamelen.
Op Pokémonjacht in Twente: 'Gotta Catch ‘Em All!'
GOOR – Heel Nederland lijkt in de ban van Pokémon GO. Een app voor je smartphone waarbij het doel is zoveel mogelijk Pokémon te verzamelen.
http://www.tubantia.nl/regio/hengelo-en-omgeving/hof-van-twente/op-pok%C3%A9monjacht-in-twente-gotta-catch-em-all-1.6184891
2016-07-11T18:30:44+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6184985.1468262414!httpImage/image-6184985.jpg
Goor,Pokemon Go
Hof van Twente
Home / Regio / Hengelo en omgeving / Hof van Twente / Op Pokémonjacht in Twente: 'Gotta Catch ‘Em All!'

Op Pokémonjacht in Twente: 'Gotta Catch ‘Em All!'

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  GOOR – Heel Nederland lijkt in de ban van Pokémon GO. Een app voor je smartphone waarbij het doel is zoveel mogelijk Pokémon te verzamelen. 

  Voor wie helemaal van niets weet: Pokémon werd 21 jaar geleden bedacht in Japan. Het gaat er kort gezegd om fictieve wezentjes te vangen en te trainen.

  Comeback
  Via de spelcomputer werd het een wereldwijd succes, en als kaartspel werd het zo’n rage dat ruilende scholieren met elkaar op de vuist gingen. Maar zoals zo vaak met rages: het waaide over. Dood en begraven was Pokémon tot voor kort, net als het bedrijf dat erachter zit: Nintendo. Maar met de smartphone-versie van Pokémon (‘Pokémon Go’) maken zowel de fictieve wezentjes als het bedrijf een ongekende comeback.

  25%
  Ter illustratie: het aandeel Nintendo vloog 25 procent omhoog op de beurs in Tokio. Dat is het maximum waarmee een aandeel mag stijgen in één dag. In feite komt dat allemaal door één echt leuke gimmick van ‘Pokemon Go’: de fictieve wezentjes, poppetjes, monstertjes of hoe je ze ook noemt, kun je nu in het 'echt' zien

  charmander

  Via de app op je telefoon zie je op de kaart waar in jouw omgeving de Pokémon uithangen.
  1. Loop naar de locatie van de Pokémon
  2. Richt je telefoon erop
  3. Zie het wezentje via de camera in de echte wereld rondhangen
  4. Vang ‘m met een swipe-beweging.

  Echte wereld
  In het plantsoen, op je bureau, achter de auto, waar dan ook. Augmented reality heet de techniek. Animaties projecteren in de echte wereld. Overal in Twente staan virtuele Pokéstops en Gyms waar spelers naartoe moeten om punten te verzamelen. Eén zo’n punt staat op het erf van Boerderij De Oosterhof in Ambt Delden. Een landweggetje waar deze maandagmiddag weinig te beleven valt.

  Gym
  In de omgeving zijn weinig Pokémon te vinden, tot een paar meter voor de boerderij. De Gym staat in de tuin. Eigenaresse Louise kende het bestaan van de app nog niet, al zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren met 2 Pokéstops voor de deur en een gym in de tuin. “Als ze hier hun poppetje willen zoeken, zijn ze welkom, hoor. Geen probleem!” 

  foto

  Fanatiek
  In Goor zijn inmiddels heuse groepsapps in het leven geroepen waarbij jongeren samen op zoek gaan naar Pokémon. Jari Veling (22) uit Goor is zelf een fanatiek jager. Hij speelt het spel sinds afgelopen woensdag zo’n 4 a 5 uur per dag. “Maar verslaafd ben ik nog niet!” Jari: “Op dit moment jagen we vooral in Goor, maar zelfs daar komen we door het spel op plekken waar we allemaal nog nooit eerder zijn geweest.

  Succes
  We doen alles met de fiets omdat je dan het meeste succes hebt. Ik hoorde maandag nog op het nieuws dat jongeren te weinig bewegen, dat doen wij door dit spel echt wel! Via groepsapps hebben we contact met andere jagers. Zondag bijvoorbeeld, toen was er een bijzondere Pokémon middenin het centrum van Goor. Uit alle hoeken en gaten kwamen jongeren met smartphones om het beestje te vangen. Als dat lukt dan deel je toch een momentje met elkaar”.

  Verkeer
  De vriendengroep van Jari jaagt vooral ’s avonds en ’s nachts. “Dan is het ook minder druk op de weg”. Want ze beseffen ook dat het best gevaarlijk kan zijn die fixatie op je telefoon in het verkeer. “Daarom heb ik nu ook een houder voor mijn mobiel op mijn fiets gemaakt, zo kan ik in ieder geval jagen met twee handen aan mijn stuur”.

  Locatie
  Voor gevaarlijke verkeerssituaties waarschuwen inmiddels tal van politiekorpsen. Vooral omdat je tijdens het spelen geen idee hebt waar of wanneer je Pokémon tegenkomt. Zo staat er een Gym op de Wimpelsrotonde in Hengelo. Spelers in auto’s hebben hier sowieso geen schijn van kans, maar ook met de fiets blijft het lastig om de precieze locatie te vinden.

  foto

  Of er ooit een einde aan het spel komt durft Jari niet te zeggen. “Nu is alles nog nieuw en wil je het graag ontdekken, maar wie weet zijn we over twee weken allemaal weer uitgespeeld”.

  Leuk weetje
  Pokémon Go biedt nog geen overzicht van pokéstops en gyms. Maar door een account aan te maken op Ingress.com kunnen er een boel achterhaald worden. Pokémon Go maakt gebruik van dezelfde kaarten en locaties als Ingress. Het enige nadeel hiervan is dat niet valt te achterhalen of het om een Pokéstop of gym gaat.


  foto

  Davine Vleerbos

  Davine Vleerbos (1992) is internetredacteur bij De Twentsche Courant Tubantia. Altijd op zoek naar de nieuwste bands. Is in de zomer te vinden op de (regionale) festivals.

  foto foto