article
1.6339048
NORDHORN - Wekenlang lag Juan Antonio Alvarez begraven op een boerenerf in Nordhorn. Na de vondst van zijn lichaam zijn drie Wierdense familieleden opgepakt. Zij worden ervan verdacht Alvarez van het leven te hebben beroofd. Wie is deze Amsterdammer en waarom werd hij om het leven gebracht? Een reconstructie.
Reconstructie | Waarom moest Juan Alvarez dood?
NORDHORN - Wekenlang lag Juan Antonio Alvarez begraven op een boerenerf in Nordhorn. Na de vondst van zijn lichaam zijn drie Wierdense familieleden opgepakt. Zij worden ervan verdacht Alvarez van het leven te hebben beroofd. Wie is deze Amsterdammer en waarom werd hij om het leven gebracht? Een reconstructie.
http://www.tubantia.nl/regio/oldenzaal-en-omgeving/dinkelland/reconstructie-waarom-moest-juan-alvarez-dood-1.6339048
2016-09-04T10:06:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6339151.1472981317!image/image-6339151.JPG
Dinkelland
Home / Regio / Oldenzaal en omgeving / Dinkelland / Reconstructie | Waarom moest Juan Alvarez dood?

Reconstructie | Waarom moest Juan Alvarez dood?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto's: Robin Hilberink
  NORDHORN - Wekenlang lag Juan Antonio Alvarez begraven op een boerenerf in Nordhorn. Na de vondst van zijn lichaam zijn drie Wierdense familieleden opgepakt. Zij worden ervan verdacht Alvarez van het leven te hebben beroofd. Wie is deze Amsterdammer en waarom werd hij om het leven gebracht? Een reconstructie.

  Hij maakte plannen om te emigreren naar Spanje, het land van zijn vader, de omgeving waar hij zich gelukkig voelde.

  In plaats daarvan is Juan Antonio Alvarez (50) op 17 augustus begraven in zijn woonplaats Amsterdam, vlakbij de laatste rustplaats van zijn halfbroer.

  Gevonden in bosje

  foto

  Het is niet zijn eerste graf. Twee weken eerder werd Juan gevonden in Nordhorn, in een bosje naast een boerderij van de Twentse familie B.. De Amsterdammer kwam volgens de Duitse justitie door ‘uitwendig geweld’ om het leven. Meer wordt er niet gezegd, omdat het onderzoek naar zijn dood nog loopt.

  'Enorme lieverd'

  Vrienden en bekenden beschrijven Juan als een ‘enorme lieverd’, die te goed van vertrouwen was en alles wat hij had weggaf. Hij was ‘beslist geen harde crimineel’, zeggen ze. Waarom werd de ‘lieverd’ dan omgebracht? En wat is de relatie met de Twentse familieleden Roelof (60), Gerben (48) en Lars B. (22), die verdacht worden van betrokkenheid bij zijn dood?

  Volgens bronnen wilde Juan stoppen met de gezamenlijk hennepkwekerij, maar niet voordat hij een deel van zijn investeringen daarin terug kreeg. Maar stoppen was geen optie, zeggen ze, want Juan ‘wist te veel’.

  Weinig vrienden, veel kennissen

  Alvarez kwam een halve eeuw geleden in Amsterdam ter wereld als zoon van een Nederlandse ‘kroegvrouw’ en een Spaanse vader. Niet dat hij zijn vader kende: de man keerde terug naar Spanje toen Juan vier jaar was. Pas veel later kwam de Amsterdammer erachter wie zijn vader was. Via de Spaanse variant van het televisieprogramma Spoorloos, waar Juan live in de studio hoorde dat zijn vaker al enkele jaren overleden was. Hij zat er samen met zijn Spaanse vriendin, met wie hij tot zijn dood een relatie had.

  Veel goede vrienden had Juan niet, wel veel kennissen. Van kleins af aan kwam Juan namelijk al in de kroegen waar zijn moeder werkte. Zoals café Oranje, de kroeg in Amsterdam Oud-West die zijn moeder nog altijd bestiert. Het café zou ongewild een stempel drukken op zijn leven.

  Alvarez leerde daar namelijk Gerben B. kennen, de man op wiens erf hij zijn laatste weken zou doormaken en begraven zou worden. Volgens bekenden kwam vloerenlegger Gerben, die begin 2014 werd veroordeeld voor grootschalige oplichting van het ministerie van Defensie, in het café als hij een klus had in het westen van het land.

  Klik

  foto

  Het klikte zo goed met Gerben dat Juan hem ook buiten de kroeg ging zien. En van het een kwam het ander. Via Gerben leerde hij ook Roel B. en zijn zoon Lars kennen. Roel is de broer van Gerben, met wie hij samen in het buitengebied van Nordhorn woonde.

  Hun grote boerderij genaamd Die Ranch wordt omschreven als een ‘verwaarloosde rotzooi’, waar veel gedronken werd en wapens aanwezig waren. Er is er een gevonden: een klein kaliber geweer.

  Hennepplantage

  De laatste weken voor zijn dood verbleef Juan in Nordhorn, waar de sfeer gespannen was. Toch kon de Amsterdammer niet weg, want er moest geklust worden bij de buurvrouw. De oudere dame had een nieuwe badkamer nodig, een klusje dat Juan en Roel op zich namen. Dat bleek niet de enige reden voor Juans verblijf op Die Ranch. Met Roel en Gerben had hij namelijk een hennepplantage in de schuur van de buurvrouw.

  Volgens bekenden had Juan geen verleden in de hennepteelt. Sterker nog, zijn goedgelovigheid zou door de gebroeders B. ‘misbruikt’ zijn om mee te doen. „Hij was gewoon hun prooi”, zegt een bekende. „Juan werd door de broers ingezet om zelf buiten schot te blijven.” Er waren voor Juan bovendien geen redenen om de criminaliteit in te gaan. Het geld had hij niet nodig, zeggen ingewijden, zijn moeder stopte hem genoeg toe.

  Toch ging Juan mee in de plannen van Roel en Gerben. Zover zelfs, dat hij volgens de buurvrouw het gebruikte schuurtje huurde. Ook investeerde hij mee in de inrichting van de kwekerij.

  Voor zijn vrienden en kennissen hield hij zijn verboden bezigheden geheim, maar dat kon hij niet volhouden. Toen de verhalen over de plantage in zijn omgeving bekend werden, kreeg Juan de volle laag. Hij werd door bekenden bevolen te stoppen met de hennepteelt, een boodschap waaraan hij gehoor zou hebben willen geven.

  Juan zou bij Roel en Gerben hebben aangegeven niet verder te willen, maar een deel van het geïnvesteerde geld terug te willen hebben. Bronnen uit de omgeving van Alvarez denken dat dit aangekondigde afscheid hem zijn leven heeft gekost. Want hij wist veel over de familie B., te veel. En dus was hij een potentieel risico.

  Toch hield Juan moed. In het laatste contact dat hij met zijn vrienden had, liet hij nog weten ‘bijna klaar te zijn’ in Nordhorn. Met andere woorden: hij was bijna uit de hennepwereld ontsnapt. Maar enkele uren later stond de telefoon van Juan ineens uit en niemand wist waar hij was. Zijn omgeving vermoedde direct het ergste. Want dat het al die tijd niet pluis was in Duitsland, was na het nieuws over de hennepplantage wel duidelijk. Dat zijn Mercedes en portemonnee een paar dagen later in Amsterdam werden gevonden, nam het ongeruste gevoel niet weg. Die zijn daar door anderen achtergelaten om de politie op een dwaalspoor te zetten, dachten ze.

  Onherkenbaar

  foto

  Ruim tien weken later bleek de vrees terecht: het ontzielde lichaam van Juan Antonio Alvarez werd gevonden op het erf van de gebroeders B. in Nordhorn. Hij lag slechts 60 centimeter diep in de grond, met zijn gezicht naar beneden. De recherche adviseerde zijn familieleden na de vondst om het stoffelijk overschot niet te bekijken, want Juan was onherkenbaar.

  Hoe Juan precies om het leven is gebracht, is niet bekend. Wel waren er twee matrassen verdwenen en was het laken van het bed van Juan in de kast gegooid. De laminaatvloer op de overloop naast de slaapkamer stond bol van het vocht. Dat kan er volgens bronnen op duiden dat er geweld is gebruikt en er sporen zijn uitgewist.

  Beduusde buren

  In de dagen rond de vondst werden Roel, zijn zoon Lars en zijn broer Gerben aangehouden. Op Die Ranch is het inmiddels stil geworden. Het hek voor de boerderij zit dicht, het huis is volgens buren al weken niet meer bewoond. Dat is maar beter ook, zeggen ze. Maar dat er in hun straat wekenlang een man begraven heeft gelegen, kunnen ze nog steeds niet bevatten.