article
1.6373936
DENEKAMP - Handel op een van de laatste paardenmarkten komt al heel vroeg op gang
Traditie met paardenmarkt in Denekamp ijzersterk
DENEKAMP - Handel op een van de laatste paardenmarkten komt al heel vroeg op gang
http://www.tubantia.nl/regio/oldenzaal-en-omgeving/dinkelland/traditie-met-paardenmarkt-in-denekamp-ijzersterk-1.6373936
2016-09-11T09:25:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6373945.1473585864!httpImage/image-6373945.jpg
Dinkelland
Home / Regio / Oldenzaal en omgeving / Dinkelland / Traditie met paardenmarkt in Denekamp ijzersterk

Traditie met paardenmarkt in Denekamp ijzersterk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  DENEKAMP - Handel op een van de laatste paardenmarkten komt al heel vroeg op gang

   

  Met ruim honderd stuks was zaterdagmorgen de aanvoer op de paardenmarkt net wat groter dan in 2015. De viervoeters waren er in alle maten. Kleine aandoenlijk ogende dwergpony’s die uitnodigden om te worden gestreeld en één eenzame ezel. Maar er stonden ook enkele grote paarden aan de ijzeren steigerpijpen.


  De organisatie hoopt dat die in de toekomst nog meer worden aangeboden, omdat die de markt meer uitstraling geven. Al om half zes kwam de handel op gang. Toen was de eerste koop al beklonken en werd het dier rechtstreeks van de ene trailer naar de andere verplaatst.


  „Dat ritueel zie je elk jaar. De handelaren gaan dan soms meteen terug naar huis. Vroeger werd de koop beklonken met een borrel in het café, maar die tijd ligt achter ons”, zegt Willy Brandsma met enige weemoed.
  Hoewel er veel is veranderd wist de paardenmarkt in Denekamp te overleven, waar menige veemarkt ten onder ging. Al 39 jaar langis het een ononderbroken traditie tijdens het kermisweekeinde. „Wij zorgen dat de handelaren goed worden opgevangen, er is water en hooi voor de dieren en er zijn twee dierenartsen voor begeleiding en eventuele calamiteiten. We werken ook niet met een inbrengbedrag, maar geven juist prijzen in verschillende categorieën”.


  Zo was er zaterdag een prijs voor de koopman met de meeste aanvoer en de ‘schoonste geheelprijs’voor het paard dat er tot in de puntjes verzorgd uitzag. Ook de ‘vroeg op prijs’ viel er te behalen. Die ging dit keer naar de paardenbezitter die maar liefst helemaal was afgereisd vanuit het Belgische Poppel. „Die moet om twee uur vannacht van huis zijn vertrokken”, merkt Willy Brandsma droogjes op.