article
1.6290458
Mensen in Nederland overschatten de gevolgen van een ramp met een kerncentrale, zoals de centrale Emsland vlak over de grens bij Denekamp. Dat zegt het RIVM. We denken onterecht dat in een groot gebied rond het ongeval doden vallen.
Waarom Twentenaren de gevolgen van een kernramp overschatten
Mensen in Nederland overschatten de gevolgen van een ramp met een kerncentrale, zoals de centrale Emsland vlak over de grens bij Denekamp. Dat zegt het RIVM. We denken onterecht dat in een groot gebied rond het ongeval doden vallen.
http://www.tubantia.nl/regio/oldenzaal-en-omgeving/dinkelland/waarom-twentenaren-de-gevolgen-van-een-kernramp-overschatten-1.6290458
2016-08-24T13:14:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6290513.1472043913!httpImage/image-6290513.jpg
Duitsland,Lingen,kernramp,Losser,Dinkelland
Dinkelland
Home / Regio / Oldenzaal en omgeving / Dinkelland / Waarom Twentenaren de gevolgen van een kernramp overschatten

Waarom Twentenaren de gevolgen van een kernramp overschatten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  Mensen in Nederland overschatten de gevolgen van een ramp met een kerncentrale, zoals de centrale Emsland vlak over de grens bij Denekamp. Dat zegt het RIVM. We denken onterecht dat in een groot gebied rond het ongeval doden vallen.

  Deze hele regio geldt als een risicogebied als er iets gebeurt met de centrale in Emsland (Duitsland). De gemeente Dinkelland en Losser behoren zelfs tot de 'binnenste ring'. Vorig jaar werden in die gemeenten al 80.000 jodiumtabletten verspreid, die schildklierkanker bij een ramp moet voorkomen.

  Toch zijn de gevolgen van een mogelijke kernramp, stelt het RIVM nu naar aanleiding van een enquete onder 350 Nederlanders. 

  Hoofd koel houden
  Volgens stralingsdeskundige Harry Slaper van het RIVM is het belangrijk het hoofd koel te houden als het misgaat.

  "Wat je zeker niet moet doen, is in de auto stappen en wegrijden. In huis ben je al beschermd: de stenen houden de straling tegen. Ook niet doen: de kinderen meteen een jodiumpil geven. Het kan uren of soms zelfs dagen duren voordat een radioactieve wolk komt overdrijven. Bij te vroege inname is de pil uitgewerkt."

  Misvormde kinderen?
  Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat veel mensen een kernramp associëren met misvormde kinderen, dieren en planten. Sommigen vrezen zelfs Hiroshima-achtige horror. In werkelijkheid is alleen een zeer hoge dosis straling dodelijk.

  Bij de ramp in de centrale bij Tsjernobyl in 1986 stierven tientallen reddingswerkers aan stralingsziekte. Bij de ramp in het Japanse Fukushima in 2011 kregen ook enkele werknemers deze ziekte, maar zij herstelden allemaal. Bij lagere doses komt geen stralingsziekte voor. Zo waren er bij de twee grote rampen geen gevallen van stralingsziekte buiten het terrein, laat staan toename van onvruchtbaarheid of het aantal aangeboren misvormingen.

  Slaper benadrukt dat de kans op een kernongeval zeer klein is. "Als we ons goed voorbereiden, blijven gezondheidsrisico's beperkt. Daarom is het belangrijk dat mensen weten hoe ze zich kunnen beschermen tijdens een ongeval."

  Anti-kernenergie-organisatie Wise is verbijsterd over het advies om vooral in huis te blijven. "Het best is om zo snel mogelijk de auto te pakken en zo ver mogelijk weg te rijden. De bewering dat je in je huis beschermd bent tegen straling is zeer discutabel", zegt Peer de Rijk.

  foto

  Wat vindt u?

  Nederlanders overschatten gevolgen van kernramp

  Toon resultaten