article
1.6348498
LOSSER - De gemeente Losser hoopt jaarlijks zo'n twintig mensen met een uitkering in Duitsland aan werk te helpen.
Losser mikt op Duitse arbeidsmarkt
LOSSER - De gemeente Losser hoopt jaarlijks zo'n twintig mensen met een uitkering in Duitsland aan werk te helpen.
http://www.tubantia.nl/regio/oldenzaal-en-omgeving/losser/losser-mikt-op-duitse-arbeidsmarkt-1.6348498
2016-09-06T10:28:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6348518.1473157594!httpImage/image-6348518.jpg
Losser
Home / Regio / Oldenzaal en omgeving / Losser / Losser mikt op Duitse arbeidsmarkt

Losser mikt op Duitse arbeidsmarkt

Foto's
1
Reacties
Reageer
  LOSSER -  De gemeente Losser hoopt jaarlijks zo'n twintig mensen met een uitkering in Duitsland aan werk te helpen.

  De intensieve samenwerking met het Werkplein en het Euregio kantoor is vier weken geleden opgezet. Losser kent een wekelijks spreekuur Er zijn al drie mensen, die daarvoor in de bijstand zaten, aan werk geholpen. Manon Balk van de gemeente Losser: „We mikken erop jaarlijks twintig mensen aan werk te helpen. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Wij zijn minder kwijt aan bijstandsuitkeringen (zo’n 15.000 euro per persoon red.) en de mensen die aan werk worden geholpen hebben weer perspectief.”

  Banen voor het oprapen
  In Duitsland liggen de banen in heel veel sectoren nog voor het oprapen. Met name in de zorg, maar ook in de productie, zitten ze net over de grens te schreeuwen om goede arbeidskrachten. Leeftijd maakt niet uit. Met name voor mensen boven de veertig, die hier moeilijk aan het werk komen, biedt dat goede kansen.

  Minimumloon
  Nog niet zo lang geleden had het weinig zin uit te zien naar een (ongeschoolde) baan in Duitsland. De lonen in Duitsland lager vaak veel lager. Sinds enige tijd kent Duitsland ook het minimumloon, waardoor werken ook echt loont. Nu nog is er een verschil van ongeveer 30 eurocent per uur. Dat wordt volgend jaar echter gelijk getrokken. Duitsland is -qua werk - echter niet voor iedere werkloze of uitkeringsgerechtigde het ‘beloofde land’.

  Omstandigheden
  Alles hangt af van de persoonlijke omstandigheden. „Om die reden maken we ook een eerste schifting”, zegt Manon Balk. „Het begint met de interesse om in Duitsland te werken. Daarna kijken we naar andere zaken als huizenbezit, of mensen getrouwd zijn of alleenstaand. Voor mensen met een eigen huis is een Duitse baan lastig omdat ze dan geen hypotheekaftrek meer krijgen. Een alleenstaande met kinderen verliest het kind gebonden budget. Dat kan per kind oplopen tot wel enkele honderden euro’s. Daarnaast bouw je in Duitsland geen aow op. Je kunt daarentegen wel sparen voor je pensioen.”

  Interessant
  Voor veel andere categorieën is werken in Duitsland wel weer interessant. Je verliest weliswaar de zorgtoeslag, maar daar staat tegenover dat de Duitse premie voor de ziektekosten aanzienlijk lager is. Huurtoeslag kan soms worden behouden en daarnaast kent Duitsland ook nog het systeem van kindgeld. Voor inwonende studerende kinderen tot 25 jaar wordt 190 euro per maand betaald.

  Losser praat de komende weken met negen geïnteresseerden die willen werken in Duitsland.