article
1.6405220
OLDENZAAL - Herman Finkers komt met een, zoals hij het noemt, nieuw experiment. De cabaretier met een naar eigen zeggen ‘katholieke geaardheid’ is de regisseur van Missa in Mysterium, een gregoriaanse 'meezinghoogmis'.
Herman Finkers gaat iets nieuws doen in basiliek van Oldenzaal
OLDENZAAL - Herman Finkers komt met een, zoals hij het noemt, nieuw experiment. De cabaretier met een naar eigen zeggen ‘katholieke geaardheid’ is de regisseur van Missa in Mysterium, een gregoriaanse 'meezinghoogmis'.
http://www.tubantia.nl/regio/oldenzaal-en-omgeving/oldenzaal/herman-finkers-gaat-iets-nieuws-doen-in-basiliek-van-oldenzaal-1.6405220
2016-09-17T05:28:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6405243.1474064304!image/image-6405243.JPG
Oldenzaal
Home / Regio / Oldenzaal en omgeving / Oldenzaal / Herman Finkers gaat iets nieuws doen in basiliek van Oldenzaal

Herman Finkers gaat iets nieuws doen in basiliek van Oldenzaal

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Herman Finkers. Foto: Carlo ter Ellen
  OLDENZAAL - Herman Finkers komt met een, zoals hij het noemt, nieuw experiment. De cabaretier met een naar eigen zeggen ‘katholieke geaardheid’ is de regisseur van Missa in Mysterium, een gregoriaanse 'meezinghoogmis'.

  Menig parochiaan heeft de datum al genoteerd: zondag 9 oktober om 16.00 uur in de Oldenzaalse Plechelmusparochie. Op die datum vindt in de basiliek de hoogmis Missa in Mysterium plaats met Herman Finkers als regisseur.

  Langgekoesterde wens
  Met de bijzondere hoogmis gaat er voor Finkers een langgekoesterde wens in vervulling. Waar het hem om gaat, is dat mensen de mis niet alleen bíjwonen, maar ook voorbereid meezingen met de volledig gregoriaans gezongen viering.

  Mysterie
  Missa in Mysterium dus, oftewel: mis gericht op het mysterie. De ondertitel is: meezingen met een gregoriaanse hoogmis. Want dat meezingen, dáár gaat het Finkers om. Plaatsnemen in de banken is niet meer voldoende.

  „Eigenlijk is ‘meezingmis’ een rare term, want in feite is elke gregoriaanse mis bedoeld om voor een flink deel gezongen te worden door het volk. In de praktijk gebeurt dat niet. Vaak wordt het gedaan door de voorganger en het koor”, zegt Finkers. Hij heeft Oldenzaler Marcel Willemsen in de arm genomen om het te organiseren.

  Eenmalig
  De bedenker noemt het bewust een experiment. „In principe is dit een eenmalig iets. Ik wil kijken wat dit doet, wat dit teweeg brengt.” Er wordt tijdens de hoogmis bijna alleen gezongen. Enkel het welkomstwoord is van Finkers en de cabaretier komt tussen de gezangen door met een Twentse vertaling. „Het Twents sluit heel mooi aan bij het Latijn.”

  Verder doen het ritueel en de voor die dag voorgeschreven gregoriaanse gezangen het werk. De cabaretier benadrukt dat de bezoekers geen theater moeten verwachten, laat staan cabaret.

  „Er wordt tegenwoordig steeds meer gesproken in de mis, steeds minder gezongen. Steeds minder Latijn ook. En als er al in het Latijn wordt gezongen, dan wordt het afgewisseld met Nederlands. Dit gaat helemaal de andere kant op, de kant van het mystieke. Het is niet bedoeld als een samenkomen om naar de boodschap te luisteren, maar een samenkomen om een heel mooi verstild eerbetoon te brengen. Een eerbetoon aan het mysterie van de liefde, ook wel Christusmysterie genoemd.”

  Een discussie binnen de Plechelmusparochie over het gregoriaans, dat is de aanleiding voor Missa in Mysterium.

  Finkers: ,,Het ging tussen mensen die voor het gregoriaans waren, en mensen die voor volkszang waren. Maar die tegenstelling is er eigenlijk helemaal niet. Gregoriaans is juist volkszang bij uitstek. Niet alles. De moeilijke stukken zingt het koor en de priester zingt ook veel, maar voor de rest volkszang. In een open brief aan het parochiebestuur, die ook in De Twensche Courant Tubantia stond, heb ik mij toen aangeboden als regisseur. Mag ik voor één middag de Plechelmus, dan kunnen we na afloop bepalen of het is bevallen of niet.”

  Priester die kan zingen
  Het parochiebestuur ging akkoord, ook met de voorganger die niet uit de ‘Plechelmus’ komt. „Bij de mis die ik voorsta, hoort een priester die zeer goed kan zingen. Die vond ik in de persoon van de Benedictijner monnik Marc Loriaux. De mis wordt van A tot Z gezongen, en de priester zingt het meest. En pater Marc kun je zo in het Festival van Oude Muziek zetten.”

  Een derde wordt meegezongen door de bezoekers van Missa in Mysterium. Op een speciale site (missainmysterium.nl) staat een instructiefilmpje. Daar zie je de noten en hoor je de muziek en leg ik wat uit. ,,Zo kunnen mensen alvast oefenen’, aldus Finkers.

  Aan de hoogmis op zondag 9 oktober werken ook twee koren mee, terwijl de leerlingen van de muziekklassen van het Twentse Carmel College (locaties Lyceumstraat en de Thij) als voorzangers van het volk fungeren. Finkers ziet het helemaal zitten, nu de bezoekers nog. Vanaf zondag, na de hoogmis van 10.00 uur, kan men bij de basiliekwachten al de gratis toegangskaarten krijgen.

  Volle kerk
  Finkers: „Het lijkt erop, gezien de reacties, dat de kerk behoorlijk vol komt te zitten. Als dat inderdaad zo is, hoop ik wel dat de mensen ingetogen zijn. Ik wil het volk bij de mis betrekken, maar het mystieke bewaren.”

  Finkers staat er in elk geval niet alleen voor want een schare vrijwilligers helpt bij de voorbereiding. De basiliek wordt uitgelicht met kaarsen. Daarnaast komen alle vaandels terug.

  Filmopnames
  De KRO maakt opnames tijdens Missa in Mysterium. „Alleen als er sprake is van een succes, wordt het tussen kerst en oud en nieuw uitgezonden”, aldus initiator Finkers.

  Wat vindt u?

  Herman Finkers regisseert hoogmis basiliek Oldenzaal

  Toon resultaten