article
1.6363858
RIJSSEN/HOLTEN - Wat heeft de Agenda van Twente nu concreet opgeleverd? Waar is de 80 miljoen euro aan besteed? Wie heeft er precies geld gehad? De gemeenteraad van Rijssen-Holten is uiterst kritisch.
Rijssen-Holten kritisch op Agenda van Twente
RIJSSEN/HOLTEN - Wat heeft de Agenda van Twente nu concreet opgeleverd? Waar is de 80 miljoen euro aan besteed? Wie heeft er precies geld gehad? De gemeenteraad van Rijssen-Holten is uiterst kritisch.
http://www.tubantia.nl/regio/reggestreek/rijssen-holten/rijssen-holten-kritisch-op-agenda-van-twente-1.6363858
2016-09-09T09:22:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.5785160.1458290097!image/image-5785160.jpg
Rijssen-Holten
Home / Regio / Reggestreek / Rijssen-Holten / Rijssen-Holten kritisch op Agenda van Twente

Rijssen-Holten kritisch op Agenda van Twente

Foto's
1
Reacties
Reageer
  RIJSSEN/HOLTEN - Wat heeft de Agenda van Twente nu concreet opgeleverd? Waar is de 80 miljoen euro aan besteed? Wie heeft er precies geld gehad? De gemeenteraad van Rijssen-Holten is uiterst kritisch.

  In 2007 besloten de veertien Twentse gemeenten om samen in de periode 2008-2017 80 miljoen euro te investeren in de Twentse economie. De directe aanleiding was dat Twente in 2007 economisch gezien achterliep op de rest van Nederland. De 80 miljoen euro werd gefinancierd uit het dividend van afvalverwerker Twence, waarvan Regio Twente destijds aandeelhouder was.

  Volgende week donderdag wordt door de Twentse gemeenteraadsleden de evaluatie van de Agenda van Twente besproken. En wordt bekeken of er opnieuw een gezamenlijke investeringsagenda voor Twente nodig is.
  De gemeenteraad van Rijssen-Holten is uiterst kritisch over de evaluatie die is gepresenteerd. Zo missen diverse fracties een financiële verantwoording. „Wat is het rendement geweest van de 80 miljoen euro die geïnvesteerd is?”, willen onder meer de PvdA en de ChristenUnie weten.

  Concreet
  Ook de SGP wil weten wat het concrete resultaat is geweest van de investering. „Wie heeft er eigenlijk geld ontvangen? Wat is daarmee gedaan? Welk rendement heeft dat opgeleverd? Zelfs een lijstje daarvan ontbreekt”, stelt SGP-fractievoorzitter André Scheppink.

  Hij zet ook vraagtekens bij het regionale karakter van de investeringen, kijkend naar enkele projecten. „Bijdragen aan zwembad het Ravijn, de schaatsbaan in Enschede of Hart van Zuid in Hengelo zijn puur lokale projecten. Ja, in Hengelo hebben ze het Centraal Station Twente genoemd. Dan hadden we station Rijssen wel Station Poort van Twente kunnen noemen. Dan hadden we wellicht ook geld voor het opknappen van de omgeving kunnen ontvangen.”

  De SGP denkt dat er bij de Euregio en de provincie veel meer te halen valt dan bij de veertien Twentse gemeenten die geen geld hebben om te investeren.

  Agenda Twente
  Burgemeester Arco Hofland stelt dat het glas half vol of half leeg kan zijn, als je kijkt naar de Agenda van Twente. „Natuurlijk hadden sommige projecten concreter gekund. Had er wel geld naar de schaatsbaan en naar zwembad het Ravijn moeten gaan? De gemeenten dragen nu zelf bij in de tekorten. Positief is dat we samen hebben nagedacht over wat ons bindt in Twente. Hoe we samen verder moeten, hoe onze toekomst eruit ziet. Natuurlijk mogen we kritisch zijn op de Regio, maar het is ook belangrijk om mee te praten, mee te sturen.”