article
1.6451304
ENSCHEDE - Twentse thuiszorgorganisaties zijn nu al bijna door hun jaarbudgetten voor wijkverpleging heen. Er wordt druk onderhandeld met de zorgverzekeraars om te voorkomen dat er eind dit jaar patiëntenstops gaan gelden. Dat zou betekenen dat nieuwe patiënten niet meer terechtkunnen bij de zorginstelling van hun keuze.
Twentse thuiszorgorganisaties al bijna door jaarbudgetten
ENSCHEDE - Twentse thuiszorgorganisaties zijn nu al bijna door hun jaarbudgetten voor wijkverpleging heen. Er wordt druk onderhandeld met de zorgverzekeraars om te voorkomen dat er eind dit jaar patiëntenstops gaan gelden. Dat zou betekenen dat nieuwe patiënten niet meer terechtkunnen bij de zorginstelling van hun keuze.
http://www.tubantia.nl/regio/twentse-thuiszorgorganisaties-al-bijna-door-jaarbudgetten-1.6451304
2016-09-27T08:14:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4309329.1458204137!image/image-4309329.jpg
thuiszorg
Regio
Home / Regio / Twentse thuiszorgorganisaties al bijna door jaarbudgetten

Twentse thuiszorgorganisaties al bijna door jaarbudgetten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ENSCHEDE - Twentse thuiszorgorganisaties zijn nu al bijna door hun jaarbudgetten voor wijkverpleging heen. Er wordt druk onderhandeld met de zorgverzekeraars om te voorkomen dat er eind dit jaar patiëntenstops gaan gelden. Dat zou betekenen dat nieuwe patiënten niet meer terechtkunnen bij de zorginstelling van hun keuze.

  De Nederlandse Zorgautoriteit NZa waarschuwde er vorige week al voor: als er geen extra geld komt voor wijkverpleging, dreigen er in heel Nederland patiëntenstops. De zorg voor bestaande patiënten komt niet in gevaar, maar thuiszorgorganisaties kunnen dan geen nieuwe patiënten meer aannemen. Zo ver komt het in Twente niet, denken de Twentse zorgleveranciers, maar het te krappe budget is wel een jaarlijks terugkerend probleem. Dat komt doordat er steeds vaker en steeds intensiever een beroep wordt gedaan op de wijkverpleging.

  Intensiever
  Marloes Ottenhof van BTK Thuiszorg: "Er wordt steeds meer zorg naar ons overgeheveld. Er komen almaar meer ouderen en die blijven steeds langer thuis wonen. Daarnaast sturen ziekenhuizen hun patiënten voortdurend eerder naar huis. De doelgroep voor wijkverpleging groeit dus elk jaar, maar de budgetten groeien niet genoeg mee." Jeroen Kleinjan van Carintreggeland vult aan: "De zorg die wij geven, wordt ook steeds intensiever. Wijkverpleging beperkt zich allang niet meer tot het aantrekken van steunkousen. Zorg die mensen vroeger in een verpleeghuis kregen, krijgen ze nu thuis. Daar zijn we dus meer tijd aan kwijt."

  Voorgaande jaren
  Volgens Jessica Winkelhorst van zorgverzekeraar Menzis worden de budgetten gebaseerd op de gegevens van de voorgaande jaren. Als dat te krap blijkt, wordt er zeer kritisch gekeken naar 'bijbetalen'. Volgens Winkelhorst kijkt Menzis eerst of het budget wel doelmatig en efficiënt is besteed."Dat is bij de ene aanbieder beter geregeld dan bij de andere. Wij hebben te maken met zo'n 40 aanbieders in Twente en de Achterhoek die niet allemaal op dezelfde manier werken. Zo zijn er bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties die rustig drie, vier maanden wachten met het indienen van declaraties. Op die manier kun je tekorten niet tijdig signaleren. We kijken ook of de organisatie actief werkt aan het zelfredzamer maken van mensen, zodat ze met minder zorg toekunnen. Maar, je kunt niet onbeperkt bijpassen. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de zorg, ondanks de vergrijzing, betaalbaar te houden", zegt Winkelhorst.

  Plafond
  Volgens Winkelhorst zal er bij een budgettekort eerst worden gekeken of patiënten kunnen worden geholpen bij een organisatie waar nog wel budget is. Maar volgens Kleinjan biedt dat nauwelijks soelaas: "Wat ik van de collega's in de regio hoor, zit iedereen de komende weken aan het plafond." Hij heeft er overigens alle vertrouwen in dat de onderhandelingen met de zorgverzekeraars in elk geval voor dit jaar tot een aanvulling op het budget leiden.