article
1.6450022
ALMELO/ZWOLLE - Verdachten van misdrijven hoeven de komende tijd geen eerdere straffen uit te zitten of een oude werkstraf uit te voeren. Dat verwachten de advocatuur en het Openbaar Ministerie (OM) na een recent vonnis van de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle.
Verdachten voelen oude straf niet meer na procedurefout
ALMELO/ZWOLLE - Verdachten van misdrijven hoeven de komende tijd geen eerdere straffen uit te zitten of een oude werkstraf uit te voeren. Dat verwachten de advocatuur en het Openbaar Ministerie (OM) na een recent vonnis van de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle.
http://www.tubantia.nl/regio/verdachten-voelen-oude-straf-niet-meer-na-procedurefout-1.6450022
2016-09-27T04:00:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4761796.1423830861!image/image-4761796.jpg
Recht, misdaad en 112
Regio
Home / Regio / Verdachten voelen oude straf niet meer na procedurefout

Verdachten voelen oude straf niet meer na procedurefout

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Illustratie: Gezienus Bruining
  ALMELO/ZWOLLE - Verdachten van misdrijven hoeven de komende tijd geen eerdere straffen uit te zitten of een oude werkstraf uit te voeren. Dat verwachten de advocatuur en het Openbaar Ministerie (OM) na een recent vonnis van de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle.

  Drie rechters beslisten dat op een onjuiste manier de datum van een strafzaak tegen een eerder veroordeelde verdachte is vastgesteld. Een griffier gebruikte een stempel met de handtekening van een rechter om de zittingsdatum te bepalen. Een rechter kwam er niet aan te pas. Maar die moet volgens de wet een summiere toets uitvoeren.

  Omzetten straf
  In deze specifieke zaak wilde het Openbaar Ministerie de rechters vragen een oude voorwaardelijke gevangenisstraf van 87 dagen om te zetten in een definitieve sanctie, een tenuitvoerlegging (TUL). De advocaat van de verdachte stelde dat de belangen van zijn cliënt werden geschaad, omdat de rechter niet de vereiste toetsing deed. De verdediging vroeg daarom het OM niet-ontvankelijk te verklaren. De officier verzette zich daar tegen. Hooguit konden vraagtekens worden gezet bij de geldigheid van de dagvaarding. De Zwolse rechters volgden de raadsman: het verzoek de voorwaardelijke straf om te zetten ging in de prullenbak.

  Vergaande gevolgen
  Volgens juristen heeft dit vonnis vergaande gevolgen. Het eerste voorbeeld ervan diende maandag voor de Almelose politierechter. Daar stond de eerder veroordeelde oplichter Pascal K. (27) terecht. De Almeloër wilde bij postorderbedrijf Wehkamp een tv bestellen met een valse naam en dito adres. De Tukker was eerder voor oplichting veroordeeld tot vier weken cel, waarvan 25 dagen voorwaardelijk. De officier van justitie vroeg de politierechter nu die voorwaardelijke straf om te zetten, bovenop een sanctie voor de nieuwe verdenking. K.’s advocaat Rob Oude Breuil verzette zich daartegen, schermend met het Zwolse vonnis. De politierechter was het met hem eens. Pascal K. werd veroordeeld tot een werkstraf, maar zit de 25 dagen niet uit.

  Onschuldig
  De procedurefout die aanleiding is voor dit soort vonnissen is niet door het OM gemaakt. Griffiers horen bij de rechtbank. „Wij zijn onschuldig”, zegt OM-woordvoerster Barbara van Heerde. Zij zegt dat justitie TUL-verzoeken opnieuw aan de rechter(s) kan voorleggen, maar dat geldt niet voor TUL-verzoeken die nu in de pijplijn zitten.