article
1.6447820
VRIEZENVEEN - Eersteklasser DETO Twenterand wil meer Vriezenveense gezichten in het eerste elftal en werkt op de achtergrond aan de jeugdopleiding. Afgelopen weekeinde verloor de ploeg de derby tegen SVZW thuis met 2-0.
Amateurvoetbal: linkerrijtje op dit moment genoeg voor DETO
VRIEZENVEEN - Eersteklasser DETO Twenterand wil meer Vriezenveense gezichten in het eerste elftal en werkt op de achtergrond aan de jeugdopleiding. Afgelopen weekeinde verloor de ploeg de derby tegen SVZW thuis met 2-0.
http://www.tubantia.nl/sport/amateurvoetbal/amateurvoetbal-linkerrijtje-op-dit-moment-genoeg-voor-deto-1.6447820
2016-09-26T12:59:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6447838.1474894720!image/image-6447838.jpg
deto,vriezenveen,amateurvoetbal
Amateurvoetbal
Home / Sport / Amateurvoetbal / Amateurvoetbal: linkerrijtje op dit moment genoeg voor DETO

Amateurvoetbal: linkerrijtje op dit moment genoeg voor DETO

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Mike Kerr namens DETO in actie tegen SVZW.
   Fotograaf

  VRIEZENVEEN - Eersteklasser DETO Twenterand wil meer Vriezenveense gezichten in het eerste elftal en werkt op de achtergrond aan de jeugdopleiding. Afgelopen weekeinde verloor de ploeg de derby tegen SVZW thuis met 2-0.

   

  Na jaren van weelde, waarin de club drie seizoenen in de hoofdklasse voetbalde en zelfs nog een seizoen in de topklasse, speelt DETO alweer voor het derde achtereenvolgende seizoen in de eerste klasse. Dorpsgenoot DOS’37 speelt inmiddels op hetzelfde niveau. Of dat als een degradatie voelt? Op Sportpark het Midden wordt deze zaterdagmiddag met het hoofd geschud. Het zelfbewustzijn regeert. „Het linkerrijtje, dan zijn we tevreden”, zegt voorzitter Arjan Goosselink.

  Geluk kon niet op
  Tussen 2010 en 2013 kon het geluk soms niet op. De club speelde op topamateurniveau, had continu een technisch sterke selectie en won aanzien in het Twentse voetballand. Maar in de crisisjaren trok ook de Vriezenveense club een jasje uit. Het degradeerde uiteindelijk naar de eerste klasse, waarin de ploeg lijkt te blijven bungelen. Maar van treurnis is geen sprake. „We zitten in een sterke competitie, waarin we met deze jonge ploeg ook thuishoren”, zegt Goosselink.

  Toekomst
  Achter de schermen werkt DETO aan de toekomst. Want dure spelers halen, dat doet de club allang niet meer. DETO richt zich op de jeugd en heeft in dat verlengde hard gewerkt aan de eigen opleiding. Daarin heeft ook Michel Jansen (het huidige hoofd opleidingen van FC Twente) een adviserende rol. „Ik noem het weleens gekscherend een tienjarenplan”, zegt de preses.

  Eigen gezicht
  „We willen meer Vriezenveense gezichten in onze selectie en we willen op termijn terugkeren in de hoofdklasse en op dat niveau blijven spelen, maar ook dat gaat nog jaren duren. Eerst moet de jeugd, die over het algemeen nog te laag speelt, op een hoger niveau komen om de stap zo klein mogelijk te laten zijn. Bij de onderbouw is dat inmiddels gelukt. Al heeft dat voor weerstand gezorgd. Ouders waren niet gewend dat hun zoontje de ene zaterdag in E1 speelde en de volgende zaterdag in E2. Inmiddels traint onze jeugd ook drie keer per week.”

  Nieuwe cultuur
  DETO creëert daarmee een nieuwe cultuur. „Prestatievoetbal begint al vroeg”, zegt Goosselink. „Het tweede elftal, voorheen een beetje ouwe-jongens-krentenbrood’, fungeert inmiddels als tussenstation tussen de A1 en het eerste. Een aantal talenten uit de A deed in de voorbereiding al mee bij het eerste, maar in de bovenbouw van de jeugd moeten we de stap nog zetten.”

  Nauwelijks profijt
  Vooralsnog profiteert het eerste daar dus nog nauwelijks van. Tenminste, in creatief opzicht. In de eerste vier wedstrijden pakte de club slechts drie punten, dankzij een 6-1 zege tijdens de seizoensouverture bij nieuwkomer De Esch. De daaropvolgende drie wedstrijden gingen verloren, waaronder het duel van zaterdag tegen SVZW. De conclusie? „De organisatie staat, in balbezit moet er nog meer beweging komen. Dat zag je ook nu tegen SVZW”, zegt trainer Walter Weghorst.

  Met de huidige elfde plek is DETO niet best aan het seizoen begonnen, weet Weghorst. Het doel is het linkerrijtje, maar met de eindstand is hij nog niet bezig. „Eerst maar eens de volgende wedstrijd winnen. Want zo schiet het niet op.”