article
1.6388287
ALMELO - PH maakte dinsdagochtend bekend dat het vanaf komend seizoen niet meer op zondag, maar op zaterdag gaat voetballen, met alle elftallen. ‘Prins Hendrik’ is niet de eerste vereniging in de regio die voor deze verandering kiest.
PH Almelo geen uitzondering, steeds meer amateurclubs naar zaterdag
ALMELO - PH maakte dinsdagochtend bekend dat het vanaf komend seizoen niet meer op zondag, maar op zaterdag gaat voetballen, met alle elftallen. ‘Prins Hendrik’ is niet de eerste vereniging in de regio die voor deze verandering kiest.
http://www.tubantia.nl/sport/amateurvoetbal/ph-almelo-geen-uitzondering-steeds-meer-amateurclubs-naar-zaterdag-1.6388287
2016-09-14T08:31:32+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6388304.1473841852!image/image-6388304.jpg
Amateurvoetbal
Home / Sport / Amateurvoetbal / PH Almelo geen uitzondering, steeds meer amateurclubs naar zaterdag

PH Almelo geen uitzondering, steeds meer amateurclubs naar zaterdag

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ALMELO - PH maakte dinsdagochtend bekend dat het vanaf komend seizoen niet meer op zondag, maar op zaterdag gaat voetballen, met alle elftallen. ‘Prins Hendrik’ is niet de eerste vereniging in de regio die voor deze verandering kiest.
   

  De vereniging die dit jaar zijn honderdjarig bestaan vierde, is zeker niet de eerste club in de regio die kiest voor deze wijziging. Zuid Eschmarke maakte in 2010 dezelfde keuze. Ook Wilhelminaschool koos voor de zaterdag, terwijl Haarlo juist de tegenovergestelde weg bewandelde. VV Haaksbergen ging van zondag naar zaterdag, maar kwam in 2012 weer terug op dit besluit.
  „We zien meer verschuivingen in het amateurvoetbal”, reageert Koen Adriaanse, woordvoerder van de KNVB. „Het gaat dan met name om zondagclubs die ervoor kiezen om hun selectieteams op zaterdag te laten spelen.”

  Balans
  De voetbalbond ziet deze trend niet als iets negatiefs. „Het zondagvoetbal is nog steeds vele malen groter dan het zaterdagvoetbal, dus het is juist mooi als dit iets meer in balans komt”, aldus Adriaanse. „Het is ons om het even, zolang de competities maar sterk blijven. Je ziet het nu ook in de nieuwe tweede divisie, dat we de speeldagen steeds meer loslaten.”
  Clubs die graag van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal willen overstappen, hoeven daarvoor geen toestemming te vragen bij de voetbalbond. Als het bestuur en de leden achter de keuze staan, kan een vereniging gewoon overstappen. „Een gevolg is wel dat een club met zijn selectieteams onderaan de ladder moet beginnen”, legt Adriaanse uit. Dat geldt ook voor PH. De club met 1.450 leden acteert nu in de tweede klasse zondag en begint komend seizoen in de kelder van het zaterdagvoetbal, de vierde klasse. 

  Motieven
  Wat beweegt clubs ertoe om deze ingrijpende wijziging door te voeren? „We kunnen de vinger niet op één specifieke reden leggen. De redenen zijn heel divers”, aldus Adriaanse. „Het kan zijn dat leden van een club graag vrij hebben op zondag, maar ook het betaald voetbal kan een rol spelen; als leden van een vereniging graag hun club willen volgen op zondag.”
  PH gaat naar de zaterdag om jonge leden te behouden en om de binding tussen het eerste en de rest van de vereniging te vergroten.

  Degradatie
  De competitie waar het eerste van PH in zit, is net twee speelronden onderweg en de eerste ‘degradant’ staat al vast. Voor PH - na Oranje Nassau en DRC komend seizoen de derde club uit Almelo in het zaterdagvoetbal - staat er niets meer op het spel. Toch verwacht de KNVB niet dat dit voor problemen gaat zorgen. „Het kan een klein nadeel vormen, maar wij gaan uit van de sportiviteit van spelers. Je bent voetballer en hebt nog een heel seizoen voor de boeg.”