article
1.6825393
ALMELO - Het tijdperk Jan Smit komt over een half jaar ten einde. Meerdere verslaggevers van deze krant maakten hem dagelijks intensief mee.
4 clubwatchers over Jan Smit: 'Hij was anders, recht door zee'
ALMELO - Het tijdperk Jan Smit komt over een half jaar ten einde. Meerdere verslaggevers van deze krant maakten hem dagelijks intensief mee.
http://www.tubantia.nl/sport/heracles/4-clubwatchers-over-jan-smit-hij-was-anders-recht-door-zee-1.6825393
2017-01-11T18:29:00+0000
http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.6823340.1484068631!image/image-6823340.JPG
Almelo,Heracles,Jan Smit
Heracles
Home / Sport / Heracles / 4 clubwatchers over Jan Smit: 'Hij was anders, recht door zee'

4 clubwatchers over Jan Smit: 'Hij was anders, recht door zee'

Foto's
1
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ALMELO - Het tijdperk Jan Smit komt over een half jaar ten einde. Meerdere verslaggevers van deze krant maakten hem dagelijks intensief mee. 
  Engelbert Heideman

  1. ENGELBERT HEIDEMAN

  Periode: 1991 tot 2007

  ,,Ik heb Jan Smit 18 jaar geleden zien komen. Met zijn aantreden kwam er een einde aan een komen en gaan van voorzitters en trainers. En eigenlijk had ik ook niet verwacht dat deze zoveelste voorzitter het lang zou volhouden.

  Toen zijn naam doorsijpelde dook ik natuurlijk wel even in zijn roots. Waar het op neer kwam: ‘een korfballer en een hork van een kerel. Keihard en niets ontziend’. Zo stond hij in Ommen en omstreken bekend. Dat wordt wat, dacht ik, want ook toen stond Heracles vooral bekend om zijn gemoedelijkheid. Het was de tijd van de Bornestraat, de houten tribune en Folkert Velten. Wat me echter vanaf het begin opviel was dat hij juist anders was dan veel andere enge figuren in de wereld van ego’s die zich kenmerken door achter de ellebogen-werk en vooral hun eigen ‘ik’ altijd voorop zetten.

  Jan Smit was anders. Recht door zee. Hard ja. Duidelijk vooral. Maar niets ontziend, nee hij had ook een menselijke kant. Wel moest hij zich de voetbalwereld de zijne maken. Daar gooide hij zich vol overgave op. Zag Riemer van der Velde, zijn toenmalige collega bij SC Heerenveen, als zijn grote voorbeeld. De Fries riep te pas en te onpas: ‘Niet in de war raken’. Die woorden herhaalt Jan Smit nu nog dagelijks. Hij toonde zich een prima leerling, zelfs van journalisten. ‘Weet je dat ik in de beginjaren veel van jou geleerd heb’, vertelde hij me op een onbewaakt moment toen hij al jaren het scepter zwaaide. Ik was er nog trots op ook. We konden gerust tijdens een flink meningsverschil, na wellicht een weinig positief artikel over zijn club, recht tegen over elkaar staan. Maar daarna schudden we elkaar de hand en gingen over tot de orde van de dag. Zoals het hoort.

  Wat me altijd bijblijft is het trainingskamp in het Turkse Belek. Al op de eerste dag had ik het in het vet met Gertjan Verbeek, toen trainer en nog rechtlijniger dan Jan Smit. Verbeek had mij toestemming gegeven om in de spelersbus mee te rijden van hotel naar trainingsveld. Daaruit concludeerde Verbeek dat ik ineens tot zijn spelersgroep behoorde, terwijl hij toch moest weten dat mijn voetballende kwaliteiten daarvoor niet toereikend waren. Maar toen ik me ’s avonds tegen half acht, een half uurtje later dan de spelersgroep, in het restaurant meldde, viel hij vreselijk uit. ‘Als je je niet aan de regels houdt, maak je verder ook niet gebruik van onze faciliteiten’, snauwde hij me toe. Hij vond dus dat ik ook om zeven aan tafel moest. Ik haalde mijn schouders op in de wetenschap dat ik toch voldoende verhalen kon maken in Belek waar bijvoorbeeld Fenerbahce en Sc Heerenveen op dat moment in hetzelfde 5 sterren-resort bivakkeerden. Maar toen greep Jan Smit in. Hij vroeg me ‘wat dat was bij het buffet’ en zei: ‘dit regel ik wel even’. Diezelfde avond riep hij Verbeek tot de orde en was het conflictje snel uit de wereld. Een paar dagen later vierde ik in Belek mijn verjaardag. Verbeek zorgde voor taart en een buikdanseres. Zowel Smit en Verbeek mogen bekend staan als ‘horken’ , ze beschikken ook zeker over een menselijke kant. ‘’  Erwin Waanders

  2. ERWIN WAANDERS

  Periode: 2001 tot 2009

  ,,Zijn roem was hem al vooruitgesneld. Jan Smit, zo was me verteld, moest niets hebben van die bemoeizuchtige journalisten van de 'rode' krant uit Enschede. Dat zou wat worden als Heracles-watcher voor Tubantia.

  Ik heb de club mogen volgen in de fase dat de belangrijkste stappen op weg naar de huidige status werden gezet. In die tijd was Riemer van der Velde, de preses van Heerenveen het lichtend voorbeeld voor Jan Smit. Met Gertjan Verbeek als de trainer die hem deels profvoetbalwijs heeft gemaakt. Heracles faalde in de nacompetitie voor promotie naar de eredivisie, maar pakte een jaar later de titel alsnog thuis tegen Veendam. 'Het succes van de familie Heracles' liet hij optekenen. Groot geworden door klein te blijven.

  Hij werd ook hard en zakelijk genoemd en dat beeld klopt zeker. Een keer heeft hij me samen met Engelbert Heideman toegelaten in zijn privé-leven, toen hij, bij hoge uitzondering, een interview in zijn eigen huis toestond. We zijn het vaak oneens geweest, maar hebben dat met respect voor elkaars mening besproken. Die eerlijkheid hebben we van elkaar altijd gewaardeerd en gerespecteerd. Een man een man een woord een woord, zo is mijn ervaring met Jan Smit. Een icoon voor de club Heracles Almelo.’’


  Henk van Schuppen

  HENK VAN SCHUPPEN

  Periode: 2009 tot 2015

  ,,In mijn eerste volledige seizoen als clubwatcher van Heracles ging het meteen mis. Dat lag niet zo zeer aan Jan Smit als wel aan de trainer die hij had aangesteld: Gert-Jan Verbeek.

  Ik kreeg een hoog oplopend conflict met de eigenzinnige coach, die mij tijdens een training zelfs uit het stadion liet verwijderen en mij nadien allerlei beperkingen ging opleggen. Ik zocht steun bij de voorzitter maar die bleef vierkant achter zijn trainer staan. Ik begreep dat wel en kon de rechtlijnigheid van Smit wel waarderen. Natuurlijk steunde hij Verbeek, die met Heracles een historisch goed seizoen beleefde. Het zou raar zijn als hij mijn zijde koos.

  Het was een seizoen waarin Smit en ik aan elkaar moesten wennen. Hij had het altijd over geven en nemen. Smit vond dat ik te veel nam. Ook zei hij altijd dat bij mij het glas vaak half leeg was en bij hem half vol. We begrepen elkaar niet altijd, maar hebben in de loop der jaren een prettige relatie opgebouwd. Jan Smit en ik delen namelijk iets bijzonders: we hebben allebei de Elfstedentocht gereden. Dat kruisje schept een band.

  Bovendien hebben we allebei iets met Almelo. Het gebied waarin Jan opgroeide is nu mijn woonomgeving. En ja, we houden allebei van Heracles. Smit zag heel goed dat een kritische clubwatcher ook van de club kan houden. ,,We hebben hier allebei onze eigen rol en dat is prima”, zei hij dan. Die nuchterheid is niet alle voetbalbestuurders gegeven.’’  Robin Gosens

  FARDAU WAGENAAR

  Periode: sinds 2015

  ,,Soms galmt de naam van Engelbert nog wel eens door het Polman Stadion, je weet wel, toen alles beter was: ‘hij begreep het, jij niet!’.

  Jan Smit en ik, we voeren soms heftige discussies over bestuur en beleid, maar net zo vaak zijn de gesprekken mooi en open. Langs de kant van een Duits trainingsveld, aan de rand van een Spaans trainingsveld.

  Smit boeit altijd. Hij is vrolijk en nors tegelijk, hard en zacht. Soms mag je tegen hem in gaan, soms ook niet. Vaak legden we onze verbale geschillen snel bij, maar niet altijd.

  Smit heeft Heracles gemaakt zoals de club nu is, vol passie, elke dag. Hij is niet bang, toont altijd ruggengraat. Transparant waar het kan, hij speelt het spel met de media als geen ander en geniet daar ook van.’’