ENSCHEDE - Redactie Tubanta
FOTO: Frans Nikkels FN20190528
Volledig scherm
ENSCHEDE - Redactie Tubanta FOTO: Frans Nikkels FN20190528 © Frans Nikkels

Het coronavirus raakt ons nu allemaal

Achter de SchermenENSCHEDE - We konden het zien aankomen, maar toch kwamen de ingrijpende maatregelen om het coronavirus in te dammen hard aan in Nederland.

Het moet, het is nodig, maar wat een ongekende impact op het openbare leven heeft het nu we sociale contacten zoveel mogelijk moeten vermijden. Theaters, restaurants, winkels, ondernemers, sportclubs, scholen - het virus raakt nu iedereen, overal. Of je er nou ziek van wordt of niet.

Dat is een hele kluif voor alle mensen die ineens moeten omgaan met lege stoelen, afgelastingen of lege winkels. De mensen in de zorg krijgen het helemaal flink te verduren, voor hen past alleen maar steun en alle sterkte.

Persconferentie

We keken samen naar de persconferentie, hier op de redactie afgelopen donderdag. De voorbereidingen om thuis te werken, hadden we al getroffen - onze collega's van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem gingen ons immers een week eerder al voor. Maar het besluit, direct na de persconferentie, om het nu ook door te zetten, was nog spannend genoeg. Voor verslaggevers is het in principe goed te doen, die kunnen overal werken met een laptop en een internetverbinding. Voor vormgevers en eindredacteuren is het lastiger, maar niks is onmogelijk.

Alles inzetten

Dus is sinds gisteren de redactievloer nagenoeg leeg. Het redactieoverleg doen we via digitale kanalen. Watsapp, Slack, telefoon, mail; we zetten alles in om te zorgen dat we onze site actueel houden en een krant kunnen maken. Er komen heel wat praktische vragen op: moeten we bijvoorbeeld edities samenvoegen voor de krant van maandag nu alle evenementen afgelast zijn? Wat te doen met de pagina's sport nu er geen wedstrijd meer gespeeld wordt? Doen we interviews alleen nog telefonisch, of gaan we nog zelf op pad?

Maar de belangrijkste vragen zijn natuurlijk journalistiek van aard. Kunnen onze ziekenhuizen en huisartsen de druk aan, als het aantal besmettingen toeneemt? (Ja! zo lang het aantal patiënten maar geleidelijk groeit). Wat doen onze scholen? Wie ondervindt echte problemen door de maatregelen? Wat zijn de consequenties voor ons dagelijks leven en hoe kunnen we daar mee omgaan? Onze verslaggevers zoeken het voor u uit en zullen dat ook blijven doen de komende periode.

Alle zeilen bijzetten

We hebben geen idee hoe lang deze nieuwe situatie gaat duren en we kunnen de consequenties ook nog niet overzien, maar u kunt erop rekenen dat we alles doen wat binnen onze macht ligt om u op de best mogelijke manier te voorzien van nieuws en informatie over de impact van het coronavirus op ons leven.

En dat geldt natuurlijk ook voor al het andere nieuws in onze regio en de rest van de wereld. Op onze site en app kunt u de hele dag terecht voor alle actuele ontwikkelingen. Mochten er ontwikkelingen zijn waardoor we de krant moeten aanpassen, dan houden we u ook op de hoogte.

Het zijn bijzondere tijden, zorg goed voor elkaar!

Reageren: hoofdredactie@tubantia.nl

Als abonnee heeft u op tubantia.nl toegang tot alle artikelen. Maak nu optimaal gebruik van uw abonnement. Klik hier om in te loggen. 

  1. Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
    Achter de Schermen

    Fotojourna­list Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan vol­doen’

    ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid.