Het coronavirus raakt ons nu allemaal
Achter de SchermenENSCHEDE - We konden het zien aankomen, maar toch kwamen de ingrijpende maatregelen om het coronavirus in te dammen hard aan in Nederland.
Delen per e-mail
Het moet, het is nodig, maar wat een ongekende impact op het openbare leven heeft het nu we sociale contacten zoveel mogelijk moeten vermijden. Theaters, restaurants, winkels, ondernemers, sportclubs, scholen - het virus raakt nu iedereen, overal. Of je er nou ziek van wordt of niet.
Dat is een hele kluif voor alle mensen die ineens moeten omgaan met lege stoelen, afgelastingen of lege winkels. De mensen in de zorg krijgen het helemaal flink te verduren, voor hen past alleen maar steun en alle sterkte.
Persconferentie
We keken samen naar de persconferentie, hier op de redactie afgelopen donderdag. De voorbereidingen om thuis te werken, hadden we al getroffen - onze collega's van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem gingen ons immers een week eerder al voor. Maar het besluit, direct na de persconferentie, om het nu ook door te zetten, was nog spannend genoeg. Voor verslaggevers is het in principe goed te doen, die kunnen overal werken met een laptop en een internetverbinding. Voor vormgevers en eindredacteuren is het lastiger, maar niks is onmogelijk.
Alles inzetten
Dus is sinds gisteren de redactievloer nagenoeg leeg. Het redactieoverleg doen we via digitale kanalen. Watsapp, Slack, telefoon, mail; we zetten alles in om te zorgen dat we onze site actueel houden en een krant kunnen maken. Er komen heel wat praktische vragen op: moeten we bijvoorbeeld edities samenvoegen voor de krant van maandag nu alle evenementen afgelast zijn? Wat te doen met de pagina's sport nu er geen wedstrijd meer gespeeld wordt? Doen we interviews alleen nog telefonisch, of gaan we nog zelf op pad?
Maar de belangrijkste vragen zijn natuurlijk journalistiek van aard. Kunnen onze ziekenhuizen en huisartsen de druk aan, als het aantal besmettingen toeneemt? (Ja! zo lang het aantal patiënten maar geleidelijk groeit). Wat doen onze scholen? Wie ondervindt echte problemen door de maatregelen? Wat zijn de consequenties voor ons dagelijks leven en hoe kunnen we daar mee omgaan? Onze verslaggevers zoeken het voor u uit en zullen dat ook blijven doen de komende periode.
Alle zeilen bijzetten
We hebben geen idee hoe lang deze nieuwe situatie gaat duren en we kunnen de consequenties ook nog niet overzien, maar u kunt erop rekenen dat we alles doen wat binnen onze macht ligt om u op de best mogelijke manier te voorzien van nieuws en informatie over de impact van het coronavirus op ons leven.
En dat geldt natuurlijk ook voor al het andere nieuws in onze regio en de rest van de wereld. Op onze site en app kunt u de hele dag terecht voor alle actuele ontwikkelingen. Mochten er ontwikkelingen zijn waardoor we de krant moeten aanpassen, dan houden we u ook op de hoogte.
Het zijn bijzondere tijden, zorg goed voor elkaar!
Reageren: hoofdredactie@tubantia.nl
Als abonnee heeft u op tubantia.nl toegang tot alle artikelen. Maak nu optimaal gebruik van uw abonnement. Klik hier om in te loggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter de Schermen
Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid. -
Over Ons
Sportchefs van de twee Twentse kranten voerden strijd zonder haat of nijd
Over Ons – De ander de loef afsteken. Dat was eigenlijk het grootste doel van de sportredacties van de Twentsche Courant en het Dagblad Tubantia, toen beide kranten nog elkaars concurrent waren. De voormalige chefs Willem Pfeiffer en Wim Hesselink halen herinneringen op. Het was vooral een avontuurlijke periode. -
PREMIUMExclusief
Dé drie tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving. -
Achter de Schermen
In gesprek met hoofdredacteur Martha Riemsma: ‘Tubantia is al lang niet meer alleen van papier’
-
Achter de Schermen
Onze redactie past zich razendsnel aan. Dat is mooi om te zien
Hoofdredacteur Martha Riemsma sprak met Bas Westerweel in ‘The situation room' over haar stijl van leidinggeven en in hoeverre die verandert in tijden van crisis. ‘In deze tijd ben ik meer directief, maar dat kan ook bijna niet anders.’
-
Over Ons
Mijnheer de Krant
Over Ons – In over ons geven wij de lezer een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Verslaggevers en redacteuren vertellen meer over hun werk. “De lezer liet zich vroeger graag op de hoogte brengen van het nieuws, maar een abonnement op de krant, die toen nog helemaal van papier was, had ook zo zijn praktische voordelen”. -
Tips en Trucs
10 tips om een kruiswoordpuzzel op te lossen
De kruiswoordpuzzel is nog steeds één van de populairste puzzels. Wist je dat deze puzzel niet alleen het meeste voorkomt maar dat hij ook de basis vormt van de meeste andere puzzels? Voordat we diepte ingaan en vertellen hoe je er het beste een op kunt lossen, vertellen we je eerst graag wat een kruiswoordpuzzel nou precies is. -
5 vragen aan
Spanje correspondent Edwin Winkels: ‘Als journalist ben je niet van steen’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Edwin Winkels’, correspondent in Spanje voor deze krant, één van de landen die momenteel het hardst wordt geraakt door het virus. Voor heel even de lockdown ontvlucht.