Hoe we op de redactie te werk gingen bij de schietpartij op advocaat Schol
Over OnsIn Over Ons geven wij de lezer regelmatig een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Hoe gaan wij te werk op onze redactie, welke keuzes maken wij als redactie en welk verhaal schuilt er achter een verhaal van onze verslaggevers? Vandaag blikken we terug op de dag van de schietpartij op advocaat Schol.
Delen per e-mail
Het is woensdag een uur of half 12 als ik een push-melding van Tubantia op mijn mobiele telefoon zie oplichten. Snel spiek ik even op mijn scherm; in Gronau is een Enschedese advocaat neergeschoten. Ik schrik van het nieuws. Met de recente moordaanslag op advocaat Derk Wiersum nog vers in het geheugen, is dit een heftige gebeurtenis met mogelijk grote impact.
Ik zit in een vergadering in Den Bosch met de hoofdredacteuren van de andere regionale titels van dpg media; we zijn te gast bij het Brabants Dagblad. Ik loop de vergadering even uit om naar de redactie te bellen; er zijn inmiddels drie verslaggevers met het nieuws bezig, een ervan is al ter plaatse om daar informatie te verzamelen. Tijdens de vergadering volg ik op afstand de verrichtingen van de redactie via onze mobiele app en website. Ik ben vandaag - noodgedwongen - gewoon een nieuwsconsument.
Om 12.31 uur volgt de volgende push-melding; we melden nu de naam van de advocaat. De nieuwsberichten volgen elkaar vervolgens snel op. Om 14.46 melden we dat de Coördinator Terrorismebestrijding wist dat de advocaat bedreigd werd. Er is de reactie van minister Grapperhaus, er is het nieuws van de mogelijke link met een eerder beschoten sportschool in Losser, er is een ooggetuige die op video vertelt wat ze gezien heeft…
Er bouwt zich op onze site al snel een dossier op rondom de aanslag op de advocaat. Tegen een uur of zeven ’s avonds pushen we die dag tot slot een video waarin een verslaggever op een rij zet wat we die dag te weten zijn gekomen over de kwestie. Op de terugweg uit Den Bosch luister ik naar het Radio 1-journaal en hoor dat Tubantia wordt gebruikt als bron voor het nieuws rondom de aanslag.
Al met al zijn er die dag bijna 300.000 mensen die onze site en app bezoeken, bekijken 600.000 mensen (niet alleen op Tubantia.nl maar ook via AD.nl) onze video’s en is de verslaggeving van Tubantia een belangrijke bron voor de landelijke media. Voor de krant van de volgende dag maken we aan het eind van een hectische dag de balans op. We openen de krant op de voorpagina met de kop: ‘Bedreigd, beschermd en toch beschoten’, een veel treffender samenvatting in vijf woorden was er niet te bedenken. Gelukkig kunnen we gedurende de dag op onze website melden dat de toestand van de advocaat is verbeterd.
Ik hoor dat Tubantia wordt gebruikt als bron voor het nieuws rondom de aanslag
Hoe anders was zo’n dag tien of vijftien jaar geleden verlopen? Toen we met één deadline per dag werkten, namelijk alleen die van de krant ’s avonds om 23.00 uur? Ons vak is wat dat betreft in korte tijd radicaal veranderd. Niet als het gaat om de kern van het werk - uitzoeken hoe het zit en verslag doen van wat gebeurt - wel als het gaat om de snelheid waarmee en de manieren waarop we het nieuws brengen.
Het nieuws komt zelfs gedurende de dag naar u toe via push-meldingen op uw mobiele telefoon (aan en uit te zetten!). Het hoort bij een redactie anno 2019. We zijn al lang niet meer alleen een krant, onze site en app zijn onmisbare platformen geworden die we steeds beter weten te bespelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tips en Trucs
10 tips om een kruiswoordpuzzel op te lossen
De kruiswoordpuzzel is nog steeds één van de populairste puzzels. Wist je dat deze puzzel niet alleen het meeste voorkomt maar dat hij ook de basis vormt van de meeste andere puzzels? Voordat we diepte ingaan en vertellen hoe je er het beste een op kunt lossen, vertellen we je eerst graag wat een kruiswoordpuzzel nou precies is. -
Tips en Trucs
5 tips om elke Sudoku op te lossen
Die ultieme tip is nog niet gevonden maar, gesprekken met fanatieke spelers geven gelukkig genoeg handvatten om het spel met verve te spelen. Maar voordat we de liefhebbers aan het woord laten en we jou gaan voorzien van hun inzichten, eerst nog even dit. -
Achter de Schermen
Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid. -
Achter de Schermen
In gesprek met hoofdredacteur Martha Riemsma: ‘Tubantia is al lang niet meer alleen van papier’
-
Over ons
Sportfotograaf Pim Ras: Dicht bij Yolanthe is de ideale plek
Pim Ras, sportfotograaf voor deze krant, heeft de Zilveren Camera (categorie Sport) gewonnen en dat is niet voor het eerst. In een kijkje achter de schermen vertelt hij hoe hij te werk gaat.
-
interview
Lezers vertellen over ‘hun’ Twentsche Courant Tubantia: ‘Mijn dag begint en eindigt met de krant’
In over ons geven wij de lezer een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Verslaggevers en redacteuren vertellen meer over hun werk. -
Over Ons
Mijnheer de Krant
Over Ons – In over ons geven wij de lezer een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Verslaggevers en redacteuren vertellen meer over hun werk. “De lezer liet zich vroeger graag op de hoogte brengen van het nieuws, maar een abonnement op de krant, die toen nog helemaal van papier was, had ook zo zijn praktische voordelen”. -
Van de hoofdredactie
Hoe was 2020 bij Tubantia
Beste abonnee! 2020 is bijna achter de rug. Een in vele opzichten bijzonder jaar, een jaar waarin vrijwel alles anders werd vanwege corona. De pandemie die velen van ons trof, direct of indirect. Dennis Bloemen uit Hengevelde kon het gelukkig navertellen; hij herstelde wonderwel van corona en putte veel troost uit een kindertekening. Het aangrijpende en hoopvolle verhaal leest u hier nog eens na.