In gesprek met hoofdredacteur Martha Riemsma: ‘Tubantia is al lang niet meer alleen van papier’
Achter de SchermenOnlangs was ik in Antwerpen en voor het eerst in het fonkelnieuwe kantoor van DPG Media, ons Belgische moederbedrijf. We kwamen bijeen met met hoofdredacteuren en directeuren uit België, Nederland en Denemarken. Christian van Thillo, ceo van het bedrijf, praatte ons bij over hoe het gaat met onze media en nam ons mee in de plannen voor het komende jaar. Het is altijd fijn en goed om even uit de waan van de dag te stappen, tijd te nemen voor de grote lijn en zo weer eens even stil te staan bij de grote veranderingen die we doormaken als nieuwsmedia.
Hoe kijk je terug op 25 jaar geleden?
Het is inmiddels alweer 25 jaar geleden dat de eerste websites van kranten in Nederland het licht zagen. Onze collega’s van het Eindhovens Dagblad waren pioniers; zij blikten recent terug op hun eerste schreden op het ‘World Wide Web’ en lieten zien hoe hun website er anno 1995 uit zag. Het is bijna niet meer voor te stellen, een grijzige achtergrond, grote ‘knoppen’ voor de navigatie, afbeeldingen in matte kleuren - allemaal vierkant, want andere vormen gingen nog niet…Het roept gelijk de associatie op met het krassende gekraak van het modem waarmee je via de telefoonlijn verbinding maakte met het internet. Toen 100 keer zo langzaam als nu.
Wat is er veranderd?
Na een kwart eeuw kunnen we dus al lang niet meer spreken van ‘nieuwe’ media; sterker nog, naast het krantenvak, zitten we dus ook al 25 jaar in het vak van online media. En al die jaren zijn we - niet alleen wij, maar kranten over de hele wereld - op zoek naar de beste manier om online media succesvol te integreren in ons aanbod aan u, als volger van het (regionale) nieuws. Niet in plaats van de krant, maar naast de krant. En niet gratis, maar bij voorkeur betaald, zodat we straks een nieuwe generatie jonge lezers aan ons verbinden die ook bereid is om te betalen voor regionaal nieuws, maar dan via de mobiele telefoon.
Hoe gaat Tubantia hiermee om?
Een grote uitdaging voor elke redactie, waarin de krant en het papier zo lang leidend zijn geweest, nog steeds zo belangrijk zíjn en we tegelijkertijd ook een heel nieuw spel onder knie moesten krijgen zonder dat we precies wisten of het wel toekomstbestendig zou zijn. We zijn inmiddels een heel eind op weg, want naast de ruim 200.000 mensen die dagelijks Tubantia op papier lezen, zijn er nu ook elke dag ruim 200.000 mensen die ons online of via onze app weten te vinden. Het zijn duizelingwekkende aantallen.
Zien lezers in dat journalistiek ook geld kost?
En het echt goede nieuws is dat steeds meer mensen bereid zijn te betalen voor online nieuws. Niet alleen bij ons worden tegenwoordig volop online premium abonnementen afgesloten, maar wereldwijd zien we de trend dat mensen inzien dat journalistiek de moeite waard is om voor te betalen, ook digitaal. Een trend die ons in België van de week optimistisch stemde. Niet in de laatste plaats omdat uit recent onderzoek blijkt dat ook de jongere generaties steeds vaker sociale media verruilen voor websites van serieuze nieuwsmedia als bron voor nieuws. Kwaliteit is daarbij het sleutelbegrip.
Het blijft een spannende tijd, maar het lijkt er zo langzamerhand op dat we aanbeland zijn in een tijdperk waarin we kunnen spreken van een omslag. En dat motiveert ons alleen maar nog meer om elke dag de best mogelijke krant én best mogelijk site te maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvan de redactie
Pas als de krant belt, komt de verzekeraar in beweging
Enschede -
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Over Ons
Mijnheer de Krant
Over Ons – In over ons geven wij de lezer een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Verslaggevers en redacteuren vertellen meer over hun werk. “De lezer liet zich vroeger graag op de hoogte brengen van het nieuws, maar een abonnement op de krant, die toen nog helemaal van papier was, had ook zo zijn praktische voordelen”.
-
De zaterdagkrant van Tubantia is vernieuwd, maar wat is er veranderd?
-
-
-
Tips en Trucs
5 tips om elke Sudoku op te lossen
Die ultieme tip is nog niet gevonden maar, gesprekken met fanatieke spelers geven gelukkig genoeg handvatten om het spel met verve te spelen. Maar voordat we de liefhebbers aan het woord laten en we jou gaan voorzien van hun inzichten, eerst nog even dit. -
Over ons
Sportfotograaf Pim Ras: Dicht bij Yolanthe is de ideale plek
Pim Ras, sportfotograaf voor deze krant, heeft de Zilveren Camera (categorie Sport) gewonnen en dat is niet voor het eerst. In een kijkje achter de schermen vertelt hij hoe hij te werk gaat.