In gesprek met hoofdredacteur Martha Riemsma: ‘Tubantia is al lang niet meer alleen van papier’
Achter de SchermenOnlangs was ik in Antwerpen en voor het eerst in het fonkelnieuwe kantoor van DPG Media, ons Belgische moederbedrijf. We kwamen bijeen met met hoofdredacteuren en directeuren uit België, Nederland en Denemarken. Christian van Thillo, ceo van het bedrijf, praatte ons bij over hoe het gaat met onze media en nam ons mee in de plannen voor het komende jaar. Het is altijd fijn en goed om even uit de waan van de dag te stappen, tijd te nemen voor de grote lijn en zo weer eens even stil te staan bij de grote veranderingen die we doormaken als nieuwsmedia.
Delen per e-mail
Hoe kijk je terug op 25 jaar geleden?
Het is inmiddels alweer 25 jaar geleden dat de eerste websites van kranten in Nederland het licht zagen. Onze collega’s van het Eindhovens Dagblad waren pioniers; zij blikten recent terug op hun eerste schreden op het ‘World Wide Web’ en lieten zien hoe hun website er anno 1995 uit zag. Het is bijna niet meer voor te stellen, een grijzige achtergrond, grote ‘knoppen’ voor de navigatie, afbeeldingen in matte kleuren - allemaal vierkant, want andere vormen gingen nog niet…Het roept gelijk de associatie op met het krassende gekraak van het modem waarmee je via de telefoonlijn verbinding maakte met het internet. Toen 100 keer zo langzaam als nu.
Wat is er veranderd?
Na een kwart eeuw kunnen we dus al lang niet meer spreken van ‘nieuwe’ media; sterker nog, naast het krantenvak, zitten we dus ook al 25 jaar in het vak van online media. En al die jaren zijn we - niet alleen wij, maar kranten over de hele wereld - op zoek naar de beste manier om online media succesvol te integreren in ons aanbod aan u, als volger van het (regionale) nieuws. Niet in plaats van de krant, maar naast de krant. En niet gratis, maar bij voorkeur betaald, zodat we straks een nieuwe generatie jonge lezers aan ons verbinden die ook bereid is om te betalen voor regionaal nieuws, maar dan via de mobiele telefoon.
Hoe gaat Tubantia hiermee om?
Een grote uitdaging voor elke redactie, waarin de krant en het papier zo lang leidend zijn geweest, nog steeds zo belangrijk zíjn en we tegelijkertijd ook een heel nieuw spel onder knie moesten krijgen zonder dat we precies wisten of het wel toekomstbestendig zou zijn. We zijn inmiddels een heel eind op weg, want naast de ruim 200.000 mensen die dagelijks Tubantia op papier lezen, zijn er nu ook elke dag ruim 200.000 mensen die ons online of via onze app weten te vinden. Het zijn duizelingwekkende aantallen.
Zien lezers in dat journalistiek ook geld kost?
En het echt goede nieuws is dat steeds meer mensen bereid zijn te betalen voor online nieuws. Niet alleen bij ons worden tegenwoordig volop online premium abonnementen afgesloten, maar wereldwijd zien we de trend dat mensen inzien dat journalistiek de moeite waard is om voor te betalen, ook digitaal. Een trend die ons in België van de week optimistisch stemde. Niet in de laatste plaats omdat uit recent onderzoek blijkt dat ook de jongere generaties steeds vaker sociale media verruilen voor websites van serieuze nieuwsmedia als bron voor nieuws. Kwaliteit is daarbij het sleutelbegrip.
Het blijft een spannende tijd, maar het lijkt er zo langzamerhand op dat we aanbeland zijn in een tijdperk waarin we kunnen spreken van een omslag. En dat motiveert ons alleen maar nog meer om elke dag de best mogelijke krant én best mogelijk site te maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van de hoofdredactie
Verslaggevers komen overal en daarom werken we thuis
-
5 vragen aan
Spanje correspondent Edwin Winkels: ‘Als journalist ben je niet van steen’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Edwin Winkels’, correspondent in Spanje voor deze krant, één van de landen die momenteel het hardst wordt geraakt door het virus. Voor heel even de lockdown ontvlucht. -
Achter de Schermen
Tubantia, FC Twente en Heracles: we zijn er ook dit seizoen volle bak bij
Na een half jaar zonder spanning, zonder wedstrijden die er toe doen, zonder drama en emotie, gaat het weer beginnen. FC Twente en Heracles gaan weer voetballen en wij zijn er zoals altijd elke week bij. -
Tubantia tijdens de feestdagen
De kerstbijlage verschijnt donderdag 24 december bij de krant. Het thema van dit jaar is ‘Reflectie’. Want als er iets is wat dat vermaledijde virus afdwingt naast halve en hele lockdowns, is het wel dat we weer eens met een frisse blik naar de invulling van ons eigen leven moeten kijken. Als het virus tenminste aan u deur voorbij is gegaan. Met een bekende en minder bekende streekgenoten bespiegelen we op 2020. Persoonlijk, praktisch en beschouwend. -
Over Ons
Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportverslaggever’
Als klein jochie wist Leon ten Voorde al dat hij sportjournalist wilde worden. “Ik voetbalde iedere dag op het pleintje en zag al vrij snel dat mijn vriendje veel beter was dan ik.” Dat vriendje, Erik ten Hag, werd profvoetballer bij FC Twente en is nu de hoofdtrainer van Ajax. Leon ten Voorde werd voetbalanalist en clubwatcher bij De Twentsche Courant Tubantia. We vroegen Leon ten Voorde naar de - volgens hem- mooiste doelpunten ooit.
-
Achter de Schermen
Theo Hakkert en Rikkert Harink over ‘Ons DNA’: Een populaire rubriek onder lezers
Aan het begin van elke week stuurt fotograaf Rikkert Harink een foto naar journalist/columnist Theo Hakkert. Harink maakt het beeld ‘ergens in Twente’ en schuift het vervolgens op het bordje van Theo Hakkert. ,,Succes ermee Theo!’’, schrijft hij steevast onderaan zijn mail, want Hakkert wordt geacht bij de foto een inspirerende tekst te schrijven. En dat lukt méér dan goed, al ruim 90 weken lang. Twee journalistieke kunstenaars, samen op zoek naar het DNA van Twente. -
Achter de Schermen
Een dagje persconferentie door de ogen van onze politiekverslaggever Edwin van der Aa
Edwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD en de regionale kranten, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de lezers verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.” -
Achter de Schermen
Project Het Schone Oosten: een gedurfde stap met meerwaarde voor de lezers
Precies een half jaar zijn ze onderweg; vier journalisten van Tubantia, De Gelderlander en De Stentor, die het project Het Schone Oosten invulling geven. Voor de duur van een jaar werken ze samen aan verhalen die er toe doen. Over de luchtkwaliteit in huiskamers, de overlast van houtstook, de aanpak van zwerfafval en alle andere onderwerpen die lezers zelf bij de redactie aandragen.