Onderzoeksjournalistiek en persoonlijke verhalen komen samen in de reconstructie van de vuurwerkramp
Achter de SchermenDrie grote verhuisdozen vol documenten heeft journalist Lucien Baard de afgelopen jaren verzameld over de vuurwerkramp in Enschede. Daardoor kon hij 20 jaar na de ramp voor Tubantia een indrukwekkende reconstructie maken.
Heel veel lezersreacties kreeg hij op zijn serie verhalen, die zaterdag 9 mei in de Z-bijlage van de krant stonden. ‘Twintig jaar later’ is een knap staaltje journalistiek. De totstandkoming van de bijlage begon met een redactievergadering in april, waarin besproken werd hoe de krant aandacht zou besteden aan ‘20 jaar na de vuurwerkramp’. Er moest in ieder geval een reconstructie komen en verslaggever Lucien Baard was de aangewezen persoon om die te maken. Baard heeft de afgelopen 20 jaar álles verzameld wat hij te pakken kon krijgen: processen-verbaal, logboeken, inspectierapporten, krantenartikelen, oude interviews, cijfers, feiten, anekdotes. Alle informatie over de vuurwerkramp stopte hij in dozen die een plekje bij de krant kregen, maar overduidelijk zijn persoonlijke archief over de vuurwerkramp is.
Dit is wat ons als regionale krant Tubantia onderscheidt
Dus ja, Baard wilde wel een reconstructie maken, maar voelde ook onzekerheid en aarzeling. Hoe moest hij uit ál die informatie een reconstructie maken die niet alleen de feiten en de tijdstippen op een rij zette, maar die vooral de persoonlijke verhalen van mensen recht deed. ,,Als journalist ben ik altijd gefocust op feiten. Wie was waar en waarom. Maar voor deze reconstructie wilden we een verhaal dat niet uit droge feiten bestond, maar invoelbaar en tastbaar was. Een heel persoonlijk verhaal, dat de lezer mee laat lopen met de gebeurtenissen, zodat hij of zij kan voelen hoe 13 mei 2000 in Enschede is verlopen.”
Onderzoeksjournalistiek
Lucien Baard begon een week of drie geleden met zijn graafwerk in de dozen. ,,Ik had meer dan ik dacht”, zegt hij. ,,Er is waanzinnig veel gepubliceerd over de vuurwerkramp. Ik ben voor de reconstructie op zoek gegaan naar een lijn, een rode draad voor de lezer. Dat is cruciaal voor de leesbaarheid.’’ Baard koos twee personen die de reconstructie konden dragen: agent Jaap Knotter en wethouder Dick Buursink. Knotter, toen 23 jaar, was er op die 13e mei 2000 vanaf de eerste uitruk bij. Op het moment dat de ramp zich voltrok, duwde hij een moeder en haar kind tegen de gevel van een woning en ging als een menselijke muur voor hen staan om hen te beschermen. De woning werd weggeblazen, het dak viel over hen heen. Knotter pakte het kind op, maar viel en had even later geen idee waar het kind gebleven is. Hij werd overmand door schuldgevoel, schrijft Baard. Aan het einde van zijn reconstructie komen de lijnen weer bij elkaar en beschrijft de journalist hoe Knotter de moeder én het kind onverwachts terugziet op het politiebureau. En hoe hij het kind oppakte en danste van blijdschap.
De tweede lijn in de reconstructie loopt via wethouder Dick Buursink, die op 13 mei 2000 vanaf zijn balkon een zwarte rookwolk zag en even daarna, met z’n vrouw in zijn armen, de luchtdruk voelde die tegen hun flat sloeg. Hij sprong op z’n fiets richting stadhuis. Pas op maandag kan Buursink weer slapen, maar pas nadat hij zichzelf in slaap heeft gehuild.
Verhalen die dichtbij komen
Baard zocht voor de bijlage onder meer de familie Radjesh en Tjitra Jhanjhan op, die destijds op de voorpagina van de extra uitgave van de krant stonden. Hij ging ook op bezoek bij Denise, Sammy en Cecil Vinke, de drie dochters van dakdekker Henk Vinke, van wie na de vuurwerkramp nooit meer iets terug is gevonden. En hij interviewde Siem Bosman, wiens leven op 13 mei 2000 voor altijd veranderde. ,,Veel mensen geven aan dat ze de ramp verwerkt hebben, een plekje hebben gegeven. Maar er zit nog zóveel onverwerkt verdriet. Zoveel verscholen leed en pijn. Dat is voelbaar. Daar word je stil van”, zegt Lucien Baard.
Volgens Baard zijn nabestaanden bijna nooit aanwezig bij de herdenking van de vuurwerkramp, maar er slaat een zekere onrust toe in de stad als de datum 13 mei nadert. ,,De vuurwerkramp zit bij veel Enschedeërs onder de huid. Dat zie je bij Siem Bosman en zoon, bij de zoon van de brandweerman en bij de familie Jhanjhan. Ook de dochters van Henk Vinke hadden vooraf angst hun verhaal te vertellen. Maar achteraf lieten ze weten dat ze toch echt blij waren dat ze hun verhaal hebben gedaan.”
Ons digitaal opgebouwde archief van onschatbare waarde
De reconstructie van Lucien Baard toont aan dat een goed opgebouwd archief goud waard is. Hoofdredacteur Martha Riemsma van Tubantia is trots dat er nu, 20 jaar na dato, eindelijk een digitaal dossier is opgebouwd over de vuurwerkramp. Tubantia heeft de extra editie, die de krant op zondag 14 mei 2000 uitbracht, laten digitaliseren. Daarnaast zijn er ook een aantal bijzondere verhalen en interviews uit de afgelopen twintig jaar opgenomen in het dossier. ,,In het jaar 2000 was het web nog zó onvolwassen. We hebben de afgelopen weken ingezet op het digitaal dossier en er met enkele mensen fulltime aan gewerkt. Daarmee hebben we een enorme slag geslagen. De krant heeft nu een heel goed digitaal dossier over de vuurwerkramp. Met een de reconstructie van Lucien Baard, het beeldmateriaal dat Carlo ter Ellen opdiepte uit archieven, oude verhalen die collega Rob Wissink boven tafel haalde en zelfs uit print overtikte om ze te kunnen digitaliseren én een prachtige longread, mooi gepresenteerd door onze online redactie. Het is een monumentaal archief geworden.”
Benieuwd naar de speciale bijlage ‘Twintig jaar later'? Klik hier en log in met uw mailadres.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Over Ons
Waarom je inlogt voor bepaalde artikelen op Tubantia.nl en in de app
Je zult ze wel eens zijn tegengekomen zijn op Tubantia.nl en in de app: artikelen of video’s waarvoor je moet inloggen voordat je ze kunt lezen of bekijken. Graag leggen we uit waarom sommige dingen direct te lezen en bekijken zijn en je voor andere eerst in moet loggen. -
Achter de Schermen
Zo gingen we op de redactie te werk op die dramatische dag 20 jaar geleden.
De krant doet verslag van drama’s die de maatschappij schokken. Ze verzamelt feiten om geleidelijk de vraag te beantwoorden hoe het kon gebeuren. Tientallen medewerkers van De Twentsche Courant Tubantia wisten intuïtief dat ze die zaterdag 13 mei 2000 aan het werk moesten toen het vuurwerkbedrijf SE Fireworks ontplofte. Lees hier hoe we te werk gingen op die dramatische dag. „Dit is wat mensen van ons mogen verwachten”, zegt verslaggever Lucien Baard. „We kozen indringende foto’s, maar geen lijken”, zegt toenmalig adjunct-hoofdredacteur Ger Dijkstra. -
Hoe onze redactie beter wordt als we een afspiegeling zijn van de samenleving
‘Ben jij hem of ken jij hem, die journalist die het Brabants Dagblad kleur kan geven?’. Een jaar geleden deed collega-hoofdredacteur Lucas van Houtert deze dringende oproep in zijn krant. Hij constateerde dat zijn redactie veel te weinig mensen met een andere achtergrond telde. ‘We zijn te wit in een wereld die gekleurd is. Daardoor hebben we blinde vlekken die het moeilijk maken om alles dat om ons heen gebeurt te zien en goed te duiden’ schreef hij toen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUMOp de redactie
Undercover in Twente na de diefstal van mijn fietstassen: waarom doe ik dit?
Het werk van een journalist raakt mensen. Redacteuren delen tweewekelijks op deze plek hun ervaringen en journalistieke afwegingen.Enschede -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Over Ons
Leon ten Voorde: ‘Hoe het doelpunt van Van Basten in '88 bijdroeg aan mijn carrière als sportverslaggever’
Als klein jochie wist Leon ten Voorde al dat hij sportjournalist wilde worden. “Ik voetbalde iedere dag op het pleintje en zag al vrij snel dat mijn vriendje veel beter was dan ik.” Dat vriendje, Erik ten Hag, werd profvoetballer bij FC Twente en is nu de hoofdtrainer van Ajax. Leon ten Voorde werd voetbalanalist en clubwatcher bij De Twentsche Courant Tubantia. We vroegen Leon ten Voorde naar de - volgens hem- mooiste doelpunten ooit.