Spanje correspondent Edwin Winkels: ‘Als journalist ben je niet van steen’
5 vragen aanVan hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis.
Vandaag Edwin Winkels’, correspondent in Spanje voor deze krant, één van de landen die momenteel het hardst wordt geraakt door het virus. Voor heel even de lockdown ontvlucht.
Delen per e-mail
Je hebt ruim twee weken binnen gezeten. Kwamen de muren op je af?
“Op zich ben ik gewend aan binnen zitten. Naast mijn journalistieke werk schrijf ik boeken, waarvoor je ook dagenlang achter de computer moet zitten. Maar dit voelt veel beklemmender. De meeste Spanjaarden – zeker in de stad – wonen met het hele gezin in appartementen van amper 60 vierkante meter. Ik heb nog het geluk dat mijn huis in Sitges, net buiten Barcelona, een tuin heeft. Toch ben ik gisteren naar Nederland vertrokken; even een paar dagen de lockdown ontvluchten. Er gaat nog steeds dagelijks een vlucht tussen Barcelona en Amsterdam, al was het vliegtuig bijna leeg.”
Dit weekend zijn de maatregelen in Spanje verder aangescherpt. Wat betekent dat voor jouw werk als correspondent?
“Ook in Spanje wordt journalist beschouwd als een vitaal beroep. Ik behoor dus tot de enkelingen die ook buiten het boodschappen doen naar buiten mag; maar toch wil ik ook geen misbruik maken van dat privilege. De afgelopen twee weken ben ik slechts twee keer in Barcelona geweest, ondermeer voor een fotoreportage over de surreëel lege straten. Het voelt toch een beetje alsof je illegaal bezig bent. Tot vier keer toe werd ik aangehouden door de politie. Zelfs na het tonen van mijn perskaart moest ik ze overtuigen dat ik mijn werk aan het doen was. Het komt er dus op neer dat ook ik vooral binnen zit. Ik heb er een dagtaak aan om al het Spaanse en Nederlandse coronanieuws bij te houden.”
Kun je in zo’n lockdown nog wel met eigen nieuws komen als correspondent?
“De grote persbureaus brengen al heel veel berichten, bijvoorbeeld alle statistieken over doden en besmettingen. Daar komt bij dat Nederland in deze periode logischerwijs heel erg op zichzelf is gericht. Ik hoef dus geen Spaanse virologen en IC-artsen te gaan interviewen; voor veel lezers heeft dat weinig toegevoegde waarde. De drie reportages die ik de afgelopen twee weken heb geschreven voor ad.nl leunden dus veel meer dan normaal op mijn eigen ervaringen. Ik probeer om Nederlanders te laten meevoelen hoe het voor Spanjaarden is om met zo’n buitengewoon strenge lockdown te leven. Niet alleen het straatverbod, maar ook de angst houdt mensen binnen. Het is wachten op betere tijden.”
Je deed eerder verslag van terreuraanslagen en aardbevingen. Voelt het werk anders nu het nieuws zo dichtbij komt?
“NOS-correspondent Rop Zoutberg beschreef dit weekend hoe de tranen over zijn wangen rolden na een radiogesprek over de talloze sterfgevallen in verpleeghuizen en een schaatsbaan dat tijdelijk dienst doet als mortuarium. Ik begrijp dat; als journalist ben je niet van steen. Ik probeer me niet te laten belemmeren door emoties. Maar het mooie van de journalistiek is wel dat je emoties ook kan gebruiken in het werk. Dat beklemmende gevoel dat al die Spanjaarden ervaren – en ikzelf net zo goed – probeer je in woorden te vangen.”
Dus snel weer terug naar Barcelona?
“Jazeker. De Spaanse kranten en tv-zenders zou ik in principe ook vanuit Nederland kunnen volgen. Maar vanuit Den Haag kan ik daar nooit die cruciale, extra laag aan toevoegen. Ik zal in Spanje misschien nauwelijks meer op pad kunnen, maar ik vind gewoon dat ik daar moet zijn. Al was het alleen maar om te beschrijven hoe die lockdown op een gegeven moment ook weer gaat worden opgeheven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter de Schermen
Project Het Schone Oosten: een gedurfde stap met meerwaarde voor de lezers
Precies een half jaar zijn ze onderweg; vier journalisten van Tubantia, De Gelderlander en De Stentor, die het project Het Schone Oosten invulling geven. Voor de duur van een jaar werken ze samen aan verhalen die er toe doen. Over de luchtkwaliteit in huiskamers, de overlast van houtstook, de aanpak van zwerfafval en alle andere onderwerpen die lezers zelf bij de redactie aandragen. -
Achter de Schermen
Theo Hakkert en Rikkert Harink over ‘Ons DNA’: Een populaire rubriek onder lezers
Aan het begin van elke week stuurt fotograaf Rikkert Harink een foto naar journalist/columnist Theo Hakkert. Harink maakt het beeld ‘ergens in Twente’ en schuift het vervolgens op het bordje van Theo Hakkert. ,,Succes ermee Theo!’’, schrijft hij steevast onderaan zijn mail, want Hakkert wordt geacht bij de foto een inspirerende tekst te schrijven. En dat lukt méér dan goed, al ruim 90 weken lang. Twee journalistieke kunstenaars, samen op zoek naar het DNA van Twente. -
Van de hoofdredactie
Verslaggevers komen overal en daarom werken we thuis
-
Elke race kans op schitterende prijzen voor jou en je vrienden
Laat zien dat je een F1-baas bent, speel nu mee met het GP-spel!
Spanning in de paddock, technisch verbeterde F1-bolides en natuurlijk de grote vraag: is Max eindelijk klaar om King Lewis van zijn troon te stoten? Het Formule 1-seizoen gaat beginnen! Wordt het een seizoen vol spectaculaire verrassingen of liggen de verhoudingen zoals we de afgelopen jaren gewend zijn? Wat er ook gebeurt, voor jou wordt elke race nagelbijtend spannend. Tenminste, als je nu meedoet met het grote GP-spel. -
PREMIUM
Karlijn van Houwelingen, correspondent in de VS: ‘Hectisch, soms zwaar, maar altijd boeiend’
Karlijn van Houwelingen (32) is correspondent van het AD en de zeven regionale kranten in de Verenigde Staten. Bijna dagelijks brengt ze nieuws en achtergronden vanuit een politiek verscheurd land in hectische tijden. ,,Ik heb altijd de lezer in mijn achterhoofd: wat zou die willen en moeten weten van wat zich hier afspeelt?”
-
Tubantia tijdens de feestdagen
De kerstbijlage verschijnt donderdag 24 december bij de krant. Het thema van dit jaar is ‘Reflectie’. Want als er iets is wat dat vermaledijde virus afdwingt naast halve en hele lockdowns, is het wel dat we weer eens met een frisse blik naar de invulling van ons eigen leven moeten kijken. Als het virus tenminste aan u deur voorbij is gegaan. Met een bekende en minder bekende streekgenoten bespiegelen we op 2020. Persoonlijk, praktisch en beschouwend. -
Interview
Panenka, de mini-voetbaltalkshow voor tussendoor
Elke maandag kun je op de website van deze krant kijken naar Panenka, een actuele voetbaltalkshow met een glimlach: kort, snel en vaak licht van toon. Voor liefhebbers die het voetbal serieus nemen, maar ook weer niet te. -
Achter de Schermen
Een dagje persconferentie door de ogen van onze politiekverslaggever Edwin van der Aa
Edwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD en de regionale kranten, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de lezers verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.”