Spelletjes spelen op mobiel ongekend populair in Twente en de Achterhoek
De populariteit van mobiele spelletjes is tijdens de coronacrisis volledig ontploft. Ruim 1.2 miljard mensen speelden recent een spelletje op hun telefoon, waaronder ook de lezers van Tubantia. Mannen en vrouwen in elke leeftijdsgroep hebben zo hun eigen favorieten. “Het is echt even helemaal tijd voor mezelf.”
Delen per e-mail
Mobiele spelletjes waren al populair. Maar door de coronacrisis behaalde het aantal downloads een absoluut record, blijkt uit recent onderzoek door de mobiele specialist App Annie. In maart plaatsten liefst 1,2 miljard mensen wereldwijd een game op hun mobiele telefoon. Volgens de laatste gegevens van onderzoeker Newzoo telde ons land december vorig jaar al 7,3 miljoen mobiele gamers.
Sinds ik de Tubantia-app heb geïnstalleerd puzzel ik op mijn mobiele telefoon. Handig, want dan kan ik in één keer de puzzels van de hele week doen als ik zin heb
Populaire casual games
In tegenstelling tot sommige vooroordelen zijn het al lang niet meer alleen jongeren of mannen die deze mobiele spelletjes spelen. Zogenaamde ‘casual games’ zijn populair in elke leeftijdscategorie, en de man-vrouw verdeling is volgens Newzoo inmiddels zelfs helemaal in evenwicht. Bekende voorbeelden van deze makkelijk te leren, maar zeer verslavende spelletjes zijn Tetris, Candy Bubble en kaartspel Patience. Maar ook allerlei puzzel- en woordspelletjes vallen in deze categorie.
Selectie favoriete games
Lezers van Tubantia beschikken sinds kort over een brede selectie van deze populaire spelletjes. Daarvoor hoeven ze alleen maar naar de FUN omgeving in de Tubantia-app (zie de App Store (iPhone) of Google Play (Android)) of op de website te gaan. Een groot aantal lezers maakt hier inmiddels al gebruik van, en veel van hen hebben al een favoriete game gevonden.
Even helemaal ontspannen
Stefanie (31) is inmiddels bijvoorbeeld ‘helemaal verslaafd’ aan Candy Bubble, een behendigheidsspel waarbij je op strategische wijze bontgekleurde snoepbubbels moet raken.
“Als je de hele dag thuis werkt heb je regelmatig behoefte aan een kleine pauze”, vertelt ze. “Met Candy Bubble zit je dan meteen in een heel andere wereld. Alleen de kleuren en het achtergrondmuziekje zijn al zo ontspannend. Het is echt even helemaal tijd voor mezelf.”
Even in een andere wereld
Na enkele maanden Stefanie ze ‘behoorlijk goed’ geworden. “Het spel wordt steeds net een beetje moeilijker, en biedt daardoor de ideale balans tussen inspanning en ontspanning. Sommige levels ben je zo doorheen, andere moet je echt een tijdje je best doen. Daardoor ben je even helemaal in een andere wereld. Behalve de werkpauzes speel ik het nu ook vaak als ik even moet wachten, bijvoorbeeld net nog bij de tandarts.” Lachend: “Je baalt dan bijna als je aan de beurt bent.”
Meer brainpower
Dirk (57) vulde in de papieren krant altijd al de kruiswoordpuzzels en sudoku’s in. “Daar ga ik altijd lekker even voor zitten op de zondagmorgen met een cappuccino binnen handbereik”, vertelt hij. “Maar sinds ik de app heb geïnstalleerd doe ik dat op mijn mobiele telefoon. Handig, want dan kan ik in één keer de puzzels van de hele week doen als ik zin heb. Bovendien zijn er ook ontzettend leuke braintraining spelletjes om mijn hersens fit te houden.”
Puzzelkwartiertje
Een van Dirks vaste ‘breinkrakers’ heet 13. “Het is eigenlijk heel simpel”, vertelt hij. “Je moet op minimaal twee dezelfde aangrenzende cijfers klikken om die te combineren tot een hoger cijfer. Des te hoger de combinaties, des te meer punten, totdat er geen combinaties meer in het speelveld staan. Natuurlijk is het een prettig idee dat je je hersens zo in vorm houdt. Maar ik zit nu bijna dagelijks minimaal een kwartiertje te puzzelen met die cijfers omdat ik het zo ontspannend vind.”
Positieve effecten
Uit een groot onderzoek door de Universiteit van Massachusetts (VS) blijkt dat dat veel van de ruim 10.000 ondervraagde casual game-spelers tussen de 18 en 80 positieve effecten ervaren. Onder spelers van middelbare leeftijd is ‘stress verlagend’ het meest gehoorde effect. Jongere spelers gaven aan dat hun geheugen verbeterde en ze zich scherper voelden.
Cognitieve effecten
Ook ouderen ervaren een beter geheugen, en een verbetering van hun reactiesnelheid en de cognitieve processen die nodig zijn om “ruimte, visuele vorm, details, structuur en ruimtelijke relaties” te identificeren. Alle leeftijdsgroepen zijn het eens dat de spelletjes licht verslavend kunnen zijn, maar ‘wel op een hele prettige manier’.
Ook proberen?
1. Als je al gebruik maakt van de Tubantia-app dan kun je via het menu onderin je scherm (op je mobiel) naar de FUN omgeving (of swipe 3 schermen naar rechts)
2. Heb je de Tubantia-app nog niet op je telefoon. Download deze dan gratis in de App Store (iPhone) of Google Play (Android). Of speel direct via de website.
In hoeveel seconden lost u deze Sudoku op?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5 vragen aan
Spanje correspondent Edwin Winkels: ‘Als journalist ben je niet van steen’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Edwin Winkels’, correspondent in Spanje voor deze krant, één van de landen die momenteel het hardst wordt geraakt door het virus. Voor heel even de lockdown ontvlucht. -
Van de hoofdredactie
Verslaggevers komen overal en daarom werken we thuis
-
Interview
Spannende Tour de France belooft ouderwetse spanning en Nederlands Geel
Wat er ook gebeurt, de Tour must go on. Ook dit jaar volgen wielerverslaggevers Thijs Zonneveld en Daan Hakkenberg ’s werelds belangrijkste wielerronde ‘in het wiel’. Beide kenners verwachten een unieke koers, met volop Nederlands perspectief: “Er kan straks zo maar een Nederlander in het Geel de Champs-Élysées oprijden.” -
Over Ons
Hoe we op de redactie te werk gingen bij de schietpartij op advocaat Schol
In Over Ons geven wij de lezer regelmatig een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Hoe gaan wij te werk op onze redactie, welke keuzes maken wij als redactie en welk verhaal schuilt er achter een verhaal van onze verslaggevers? Vandaag blikken we terug op de dag van de schietpartij op advocaat Schol. -
Over Ons
Sportchefs van de twee Twentse kranten voerden strijd zonder haat of nijd
Over Ons – De ander de loef afsteken. Dat was eigenlijk het grootste doel van de sportredacties van de Twentsche Courant en het Dagblad Tubantia, toen beide kranten nog elkaars concurrent waren. De voormalige chefs Willem Pfeiffer en Wim Hesselink halen herinneringen op. Het was vooral een avontuurlijke periode.
-
Achter de Schermen
In gesprek met hoofdredacteur Martha Riemsma: ‘Tubantia is al lang niet meer alleen van papier’
-
Achter de Schermen
Een dagje persconferentie door de ogen van onze politiekverslaggever Edwin van der Aa
Edwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD en de regionale kranten, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de lezers verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.” -
Achter de Schermen
Van Nice tot Parijs: De Tour volg je bij Tubantia!
Je volgt de Tour de France bij Tubantia op de manier zoals jij dat wilt. Op onze website, met de app of in de krant; we zitten overal in de kopgroep en houden je dagelijks op de hoogte van de verrichtingen van onze Nederlandse teams én renners. We volgen de Nederlandse klassementsrenners Tom Dumoulin en Bauke Mollema en sprinter Cees Bol. Maar ook Tourwinnaar Bernal en de man in vorm bij Jumbo-Visma, Primoz Roglic.