Theo Hakkert en Rikkert Harink over ‘Ons DNA’: Een populaire rubriek onder lezers
Achter de SchermenAan het begin van elke week stuurt fotograaf Rikkert Harink een foto naar journalist/columnist Theo Hakkert. Harink maakt het beeld ‘ergens in Twente’ en schuift het vervolgens op het bordje van Theo Hakkert. ,,Succes ermee Theo!’’, schrijft hij steevast onderaan zijn mail, want Hakkert wordt geacht bij de foto een inspirerende tekst te schrijven. En dat lukt méér dan goed, al ruim 90 weken lang. Twee journalistieke kunstenaars, samen op zoek naar het DNA van Twente.
Delen per e-mail
Het was hoofdredacteur Martha Riemsma die in 2015, nadat Wegener was overgenomen door de Persgroep, het zaadje plantte voor de rubriek ONS DNA. De weekendbijlages van Tubantia verdwenen deels naar de dagkrant en de Persgroep lanceerde het nieuwe Z-katern op zaterdag. Een deel van het katern kon in Twente gevuld worden en Riemsma wees het duo Harink/Hakkert aan om wekelijks een typische Twentse productie te maken, waarin tekst en beeld elkaar versterkten. Voor de invulling kregen ze volledige vrijheid. En daar houdt Theo Hakkert van. Sterker nog, het is hem op het lijf geschreven. ,,Erg leuk om zomaar een plek in Twente beschrijven. Of zomaar een persoon te schetsen. Ik hou gewoon van zomaar!’’, zegt Theo Hakkert. Hij trekt een vergelijking met zijn dagelijkse column op pagina 2 van de krant. ‘Ik wil me niet beperken qua vorm, ik wil juist alle vormen kunnen gebruiken. Dat doe ik ook met deze rubriek. Ik schrijf nooit óver de foto of over wat je ziet op de foto. Ik schrijf mijn eigen tekst, geïnspireerd door de foto.”
Hij vraagt zich tijdens het interview ineens af wat er in de dynamiek tussen hen zou gebeuren als de rollen omgedraaid worden. ,,Wat als ik jou eerst de tekst zou sturen?”, vraagt hij aan Harink. Die schudt z’n hoofd. ,,Dat zou ik véél moeilijker vinden. Als ik bij het fotograferen aan alle voorwaarden moet voldoen, dan voel ik me de schilder die keurig in de huiskleuren moet schilderen.”
Het spel van het afwijkende
De opdracht om het DNA van Twente in beeld en tekst te ‘vangen’, is steeds opnieuw een uitdaging. Hakkert: ,,We vinden hier in Twente dat we anders zijn dan iedereen, maar druk dat maar eens uit in een productie. Oude tradities beschrijven, dat wordt al snel oubollig. En stel je voor dat we elke week met Marga Bult, Jan van Halst of andere bekende Twentenaren op de proppen komen. Dan ben je na twee maand ook wel klaar. We willen juist nieuwe dingen ontdekken. En de randjes zoeken.”
Het is een spel. Rikkert Harink is een beelddenker en zoekt naar het afwijkende. ,,Ik hou ervan als mensen twee keer naar een foto moeten kijken en zich vervolgens afvragen wáár ze nou precies naar kijken’’, zegt hij. Gelukkig zit er voor Theo Hakkert altijd wel iets herkenbaars in de foto die hij krijgt aangeleverd. ,,Als Rikkert zijn foto stuurt, dan begint het bij mij te borrelen. We verrassen elkaar elke week. En het mooie is, ik kan met mijn woorden nooit zijn foto verpesten.’’
De beste afleveringen
In een poging de beste afleveringen van de afgelopen jaren voor ogen halen, duikelen de onderwerpen in rap tempo over elkaar heen. De Enterse zomp, de jacht, de spijkerbroeken die op een rijtje aan de waslijn hangen, prins carnaval die voor de spiegel z’n dasje rechttrekt. ,,Dat scheve schemerlampje op de achtergrond, schitterend!”, roept Hakkert. En dan die biljartfoto in Gelselaar! ,,Heel bemoedigend toch, dat er in Twente en de Achterhoek nog altijd gebiljard wordt?”, stelt Hakkert. Hij beschrijft bij die bewuste foto in de krant de sfeer. Hoe een rijtje mannen geduldig wacht tot ze aan de beurt zijn: ‘de stilte, onderbroken door het geluid van een pomerans tegen een witte bal, die vroeger van ivoor was’. Tekst en beeld zijn in de rubriek ONS DNA afzonderlijk van elkaar pareltjes en samengevoegd subliem. Hakkert doet nooit lang over het schrijven van zijn teksten. ,,Het dobbert eerst heel lang in m’n hoofd, daarna komt de tekst er snel uit.”
Er wordt door lezers veel op de rubriek gereageerd. Hakkert en Harink krijgen wekelijk wel tips van lezers of mensen in hun omgeving. Harink: ‘Dan zegt een buurman: Heb je dat veld vol margrietjes gezien bij Haaksbergen? Of een ander wijst erop dat er die avond zo’n mooie zonsondergang is. Da’s zeker mooi, maar daar kunnen we niks mee. Op de foto moet iets gebeúren.”
Het is ondoenlijk om een rangorde aan te brengen in een rubriek, die elke week weer ráák is. Voor de rubriek Achter de Schermen lichten we er twee uit.
De knik in de brug bij Deventer
Zodra Twentenaren de knik in de brug bij Deventer voelen, weten ze dat ze weer thuiszijn. Hakkert beschrijft het zo: ‘Met de rivier nog onder de banden en met de blik op de horizon, die eindigt bij de plek waar je woont, is er dat intense en tegelijkertijd ontspannende sentiment. Je bent er weer.’
De Indonesische zusters in Denekamp
Toen het beeld van de Indonesische zusters in Denekamp in de krant werd geplaatst, kwamen daar heel veel reacties op. Rikkert Harink vindt de compositie zelf ook heel geslaagd. ,,De foto is niet geënsceneerd, maar spontaan ontstaan. Ik wilde de nonnen mee naar buiten nemen voor de foto’s, maar het was wel heel koud. Dat vonden ze geen probleem. Ze gingen vanzelf in deze setting staan. Het is een prachtige compositie en de foto drukt naar mijn mening ‘vriendelijkheid’ en ‘simpel leven’ uit.”
Rikkert Harink bekent dat hij een haat/liefde-verhouding heeft met de rubriek ONS DNA. ,,Het geeft me heel veel voldoening, maar ook een zekere mate van onrust. Er moet veel voor geregeld worden om het juiste beeld te kunnen maken.” Hakkert knikt. ,,Rikkert is er drukker mee dan ik. Hij moet eerst het beeld leveren. Ik zal hem nooit een stuk tekst sturen en zeggen: daar moet nog beeld bij. Rikkert heeft recent een foto gemaakt met als titel: ‘scheefwonen’. Dat vind ik een hele lastige. Dat moet eerst nog een tijdje in mijn hoofd dobberen.”
Klaar zijn ze zeker nog niet met de rubriek ONS DNA. Ze hopen dat er ooit nog een keer een boek uitkomt met hun producties. ,,Dat zou echt geweldig zijn”, zegt Hakkert.
Meer foto’s bekijken van de rubriek ONS DNA? Klik hier
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Exclusief Dé drie tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving. -
Over Ons Sportchefs van de twee Twentse kranten voerden strijd zonder haat of nijd
Over Ons – De ander de loef afsteken. Dat was eigenlijk het grootste doel van de sportredacties van de Twentsche Courant en het Dagblad Tubantia, toen beide kranten nog elkaars concurrent waren. De voormalige chefs Willem Pfeiffer en Wim Hesselink halen herinneringen op. Het was vooral een avontuurlijke periode. -
Achter de Schermen Het coronavirus raakt ons nu allemaal
-
Tubantia tijdens de feestdagen
De kerstbijlage verschijnt donderdag 24 december bij de krant. Het thema van dit jaar is ‘Reflectie’. Want als er iets is wat dat vermaledijde virus afdwingt naast halve en hele lockdowns, is het wel dat we weer eens met een frisse blik naar de invulling van ons eigen leven moeten kijken. Als het virus tenminste aan u deur voorbij is gegaan. Met een bekende en minder bekende streekgenoten bespiegelen we op 2020. Persoonlijk, praktisch en beschouwend. -
Interview Spannende Tour de France belooft ouderwetse spanning en Nederlands Geel
Wat er ook gebeurt, de Tour must go on. Ook dit jaar volgen wielerverslaggevers Thijs Zonneveld en Daan Hakkenberg ’s werelds belangrijkste wielerronde ‘in het wiel’. Beide kenners verwachten een unieke koers, met volop Nederlands perspectief: “Er kan straks zo maar een Nederlander in het Geel de Champs-Élysées oprijden.”
-
Achter de Schermen Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid. -
Achter de Schermen Onze redactie past zich razendsnel aan. Dat is mooi om te zien
Hoofdredacteur Martha Riemsma sprak met Bas Westerweel in ‘The situation room' over haar stijl van leidinggeven en in hoeverre die verandert in tijden van crisis. ‘In deze tijd ben ik meer directief, maar dat kan ook bijna niet anders.’ -
Over ons Sportfotograaf Pim Ras: Dicht bij Yolanthe is de ideale plek
Pim Ras, sportfotograaf voor deze krant, heeft de Zilveren Camera (categorie Sport) gewonnen en dat is niet voor het eerst. In een kijkje achter de schermen vertelt hij hoe hij te werk gaat.