Volledig scherm
Erik te Selle uit Winterswijk werd 2 juli 2014 met geweld beroofd en om het leven gebracht bij zijn huis aan de Groenloseweg. © Theo Kock/ bewerking DG

15 en 7 jaar cel geëist voor fatale overval op Winterswijker Te Selle

ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie wil dat de Moldaviërs Vitali B. en Igor L. respectievelijk 15 en 7 jaar de cel in gaan. De mannen worden ervan verdacht de familie Te Selle uit Winterswijk te hebben overvallen op 2 juli 2014. Bij die overval kwam Erik te Selle om het leven. De zwaarste straf is voor Vitali B. (29). Hij plakte destijds de mond van Te Selle af waardoor de Winterswijker stikte.

Zijn handlanger Igor L. (28) moet volgens het OM 7 jaar de cel in. De derde overvaller, Igor V., is in Moldavië al veroordeeld tot 20 jaar cel.

Spontaan
Volgens L. en B. was de overval op de familie Te Selle een spontaan plan. De twee vertelden hun verhaal dinsdagochtend in de rechtbank in Zutphen. Inmiddels is het bijna twee jaar geleden dat Winterswijker Erik te Selle omkwam bij de brute roofoverval op hem en zijn vrouw in hun huis aan de Groenloseweg.

Drie aanhoudingen
De politie zette groot in op het oplossen van de fatale roofoverval, een rechercheteam van 25 agenten onderzocht de zaak. Dat zogeheten Team Grootschalige Opsporing had lange tijd geen succes, totdat in mei 2015 drie Moldaviërs werden aangehouden. In Frankrijk werd Igor L. gearresteerd, in Rusland werd Vitali B. Beide verdachten werden uitgeleverd aan Nederland om hier berecht te worden. De derde man, Igor V., werd in Moldavië berecht.

Twijfel
De leden van de rechtbank betwijfelden dinsdagochtend tijdens de zitting of het echt zo ongepland ging op de avond van 2 juli 2014. De drie overvallers hadden immers twee rollen ducttape bij zich en V. heeft bij de politie verklaard dat de mannen 's middags al hun telefoons op elkaar hadden afgestemd. Ook is onduidelijk waar de tweede rol tape vandaan kwam, want de mannen hadden er naar eigen zeggen maar één bij zich. „Misschien is V. die gaan halen”, aldus B.

De verdachten verschaften de rechters geen duidelijkheid ondanks vele vragen. Ze zeggen niet meer precies te weten hoe het allemaal is gegaan.

Onduidelijk
Ook blijft het onduidelijk op welk moment de mannen wisten dat het niet goed ging met Erik te Selle. Ze hadden hem overmeesterd en zijn handen en voeten met tape vastgebonden. Hij overleed door verstikking, maar zowel B. als V. zeggen dat ze pas van zijn dood hoorden bij hun arrestatie.

Afgeplakt
Wel is duidelijk geworden dat B. de mond van Te Selle heeft afgeplakt. Hij deed dat toen L. in het huis was en V. naar de bank was om geld te pinnen. Hij plakte in ieder geval de mond van Te Selle af en wikkelde het tape een paar keer om zijn hoofd. „Dat hebben de anderen niet gezien.” B. zegt dat hij niet wilde dat Te Selle wat overkwam. Hij plakte zijn mond af, „zodat hij niet zou schreeuwen”. Te Selle werd later die avond gevonden door zijn broer en een politieagent. Zijn lichaam lag onder een dekzeil.