Volledig scherm
Pim Hondeveld in het experimentele stroblokkenhuis thuis in Gelselaar. © Emiel Muijderman

30 mille NAM voor bevingsbestendige stroblokbouw uit Achterhoek

Gelselaar/Neede/Rijssen - Een combinatie innovatieve bouwers heeft dinsdag bij de NAM een cheque van 30.000 euro gekregen van de NAM nieuwbouw-innovatieregeling. Pim Hondeveld (Straw Block Systems, Gelselaar), Peter Davids (VplusD, Lochuizen), het Belgische Sys Timber en Wood Teq (Rijssen) werken samen rond bouw met stroblokken.

Pim Hondeveld: "We hoorden bij de vijf geselecteerde projecten uit dertien inzenders. Daarbij ging het om gezond en aardbevingsbestendig bouwen. Voor ons telt daarbij ook nog mee dat je met stroblokbouw de circulaire economie stimuleert. In Groningen wordt veel graan geproduceerd. Zodoende heb je lokale grondstof voor deze bouw."

Waardeboon
Hondeveld noemt het zelf geen prijs die hij in de wacht heeft gesleept. "Het is meer een waardebon. Maar evengoed ben ik er wel heel blij mee, want het kan helpen om ons concept te testen en te certificeren. Wat ons betreft is bouwen met stroblokken bevingsbestendig. Maar dat moet dan wel degelijk op papier staan."

Meerdere bouwlagen
Stroblokbouw wordt aangeprezen voor composteerbare, demontabele en desgewenst verplaatsbare huizen en gebouwen. De samenwerking met de partners is gericht op het ook in meerdere bouwlagen kunnen bouwen. "Houten structuren zoals van Wood Teq passen daarbij het best bij ons uitgangspunt. Maar in principe kan een staalskelet natuurlijk ook wel."

Bij Peter Davids in Lochuizen is vorig jaar gedemonstreerd hoezeer de materialen zich lenen voor ook dakconstructies. En het afgelopen weekend was het onderkomen van Davids nog een van de te bezoeken locaties in het kader van de Achterhoekse duurzame huizenroute.