Volledig scherm
Het huidige IKC Het Simmelink in het gebouw van de vroegere RK basisschool De Schakel. © Peter Zandee

6,2 miljoen voor energieneutraal nieuw IKC Het Simmelink in Eibergen

EIBERGEN/BORCULO - De gemeente Berkelland trekt 6,2 miljoen uit voor een nieuw Integraal  Kindcentrum Het Simmelink in Eibergen. Behalve het huidige IKC Het Simmelink, voorheen De Schakel, maken ook de vroegere openbare school De Steege en Het Sterrenpalet-voorganger CBS Juliana plaats voor de  nieuwbouw.

Het voornemen tot sloop van het complex van de drie oude scholen en het eerder gedeelde gymlokaal en nieuwbouw van een nieuw IKC Het Simmelink mét ruimer gymlokaal is woensdagmiddag door onderwijswethouder Anjo Bosman namens het Berkellandse college van B en W toegelicht. Belangrijk punt in het plan is dat Berkelland wil gaan voor een energieneutraal gebouw in plaats van de huidige norm van ‘bijna-energieneutraal’.

Schoolbestuur Delta

De gemeenteraad heeft 10 december het laatste woord over het krediet dat voor de hele operatie nodig is: 6,2 miljoen euro wil Berkelland voor het plan uittrekken. RK schoolbestuur Delta gaat het bouwplan ontwikkelen, de gemeente Berkelland begeleidt het proces. 

Met het nieuwe IKC Het Simmelink krijgt ook de Rooms-katholieke onderwijszuil een volwaardige centrale vestiging in Eibergen. In het huidige gebouw zijn sinds vorig jaar al de vroegere RK basisscholen De Schakel en De Regenboog samengevoegd. Afgelopen winter betrok het protestants-christelijk basisonderwijs  al zijn centrale domein: Het Sterrenpalet en de vroegere Julianaschool verhuisden naar het gemoderniseerde complex van de vroegere technische school aan de Prins Bernhardstraat. „Nu de openbare scholen van Oponoa nog”, stelt de Berkellandse wethouder Bosman dan ook.

Grotere sportzaal

Binnen het financiële plaatje eist sloop van de huidige gebouwen en het afboeken van wat die nog waard zijn, bijna 1,5 miljoen euro. De extra-duurzame uitvoering waardoor het geheel in plaats van bijna-energieneutraal helemaal energieneutraal is, scheelt maar krap anderhalve ton. De nieuwe gymzaal wordt met 252 vierkante meter iets groter dan de zaal die nu wordt gesloopt.

Volledig scherm
De vroegere Julianaschool - al voorzien van de naam van fusieschool Het Sterrenpalet - met links achter de gymzaal die zal worden vervangen door een ruimere gymzaal. © Peter Zandee