Volledig scherm

6 streekgenoten over hun Vierdaagse

ENSCHEDE - Veel streekgenoten uit Twente en de Achterhoek lopen de Vierdaagse in Nijmegen. Wij volgen een aantal van hen. Lees hieronder hun ervaringen.

3,5 liter water per dag
Acht uur en tien minuten. Die had Inge Reverdink (22) nodig om de eerste etappes in de 100-ste Vierdaagse van Nijmegen te volbrengen. Ze loopt de 40 kilometer.

''Ik begon dinsdag om zes uur en vandaag om half vijf. Vanwege de hitte was de start vervroegd. Ik voerde mijn tempo iets op om tijdig binnen te zijn. Nu kan ik lang rusten’’, aldus de aanstaande pychologie-studente uit Neede.

De Achterhoekse volgt het advies goed te drinken. "Op beide dagen wel 3,5 liter. Toeschouwers bieden veel water en zoute snacks aan. Daardoor is het goed te doen.’’

Inge, bezig aan haar derde en laatste Vierdaagse, heeft niet de indruk dat er meer publiek bij deze eeuw-editie langs de route staat.

Erik Berg loopt met ’n zwembad om zijn huid

Zijn beeldspraak is plastisch. ,,Ik heb een zwembad om mijn huid’’, zegt Erik Berg (52) uit Enschede. De luitenant-kolonel van de Militair Juridische Dienst, reservist bij de landmacht, loopt de 40 kilometer in de 100-ste Vierdaagse. Hij is voor de twaalfde keer van de partij.

Vocht
Erik kreeg vandaag zeker tien liter vocht binnen, van water uit de camelbag op zijn rug en icetea tot onderweg aangeboden Radlers en waterijsjes. Hij nam twee plaspauzes.

Berg, in zijn dagelijkse doen strafrechter in Almelo, mocht de baret verruilen voor een veldpet. Het warmteprotocol gold voor militairen. Alleen bij twee officiële defilépunten, waarop burgemeesters en militaire bobo’s worden gegroet, moest de wollen baret even op.

De dik 42 kilometer die hij dinsdag moest stappen, vielen tegen. ,,Misschien ben ik te snel gestart.’’ Het ging vandaag, over rond 37 kilometer, langzamer maar soepeler. ,,Ik liep lekker.’’

Volledig scherm

Esther en Mirka lepelen tomatensoep voor zout

Ze voelden zich flauw worden, Esther Nollen (43) en Mirka Haken (44). ,,We merkten dat we te weinig zout binnen kregen.’’ De remedie: hartige tomatensoep. Die kikkerde de Bornerbroekse en haar Hengelose loopmaatje op. Ze volbrachten vandaag met blij gemoed de 40 kilometer.

,,Door de hitte mochten we al om half zes starten. Daar snoepten we nog twintig minuten af. We konden om 5.10 uur weg’’, vertelt Esther, bezig aan haar vijfde Vierdaagse.

Verzorgd
Mirka beleeft de première. De MST-laborant is onder de indruk van de feestelijkheden en muziek onderweg. ,,Zoals het nu gaat, halen we het. Opgeven is geen optie. Maar iedereen kan vallen.’’ De Twentse slapen op een camping in Groesbeek en worden door familieleden verzorgd en gepamperd. Voor feesten is geen tijd, tussen negen en tien gaan de ogen toe. Om kwart voor vier rinkelt hun wekker.

Volledig scherm

Britt en opa Henny halen Via Gladiola

Haar voeten voelen moe, blaren heeft ze niet. Britt ten Voorde (14) en haar opa Henny ten Voorde (72) uit Haaksbergen rondden de tweede etappe van de 30 kilometer in bijna negen uur af. ,,We mochten een half uur eerder vertrekken, om kwart voor zeven’’, vertelt de vwo-leerlinge van Het Assink.

3e keer
Het duo krijgt veel reacties onderweg. Toeschouwers roepen. Of ze met haar opa loopt? Voor de hoeveelste keer? Senior, oud-beroepsmilitair, is voor de 38-ste in Nijmegen. Voor Britt is het de derde Vierdaagse. Deze 100-ste editie wordt haar laatste. ,,Ik vind het niet meer zo leuk als de eerste keer. Het is heel ver’’, verzucht ze, voordat ze aan de kipfilet met aardappeltjes begint die oma Ineke heeft bereid.

Stil
Ze halen de streep, verwacht Britt. De intocht wordt uitbundiger dan haar première in 2014. Toen klonk uit respect voor de slachtoffers van de MH17-ramp geen muziek op de Via Gladiola. ,,Dat was stil’’, schetst Britt. Dat wordt vrijdag wel vrolijker.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© Mart ten Voorde
Volledig scherm
Volledig scherm
Inge Reverdink © eigen foto