De Hollandsche Molen op de Needse Berg met een Britse, een Canadese en twee Nederlandse vlaggen aan de wieken. @ Frans Nikkels
Volledig scherm
De Hollandsche Molen op de Needse Berg met een Britse, een Canadese en twee Nederlandse vlaggen aan de wieken. @ Frans Nikkels © Frans Nikkels

75 jaar bevrijding: Needse molen getooid met Britse, Canadese en Nederlandse vlaggen

NEEDE - Aan de wieken van de Hollandsche Molen op de Needse Berg wapperen woensdag een Britse, een Canadese en twee Nederlandse vlaggen. Het is een eerbetoon aan de geallieerde soldaten die Neede op 1 april 1945 hebben bevrijd.

De vlaggen van de Engelse en Canadese bevrijders op de molen, samen met de Nederlandse driekleur. Voor molenaar Bennie Mensink is dit eerbetoon, 75 jaar na de bevrijding van Neede, een primeur. „Nee, dit hebben we niet eerder gedaan”, zegt Mensink. „Maar het leek me een goed idee, daarom heb ik dit met het 4 en 5 mei comité overlegd. De vlaggen in de wieken zie je al van verre. Alle bevrijdingsactiviteiten zijn afgelast, maar op deze manier kunnen we toch nog iets laten zien.”

Het 4 en 5 mei comité Neede had inwoners en ondernemers gevraagd om op 1 april niet alleen Nederlandse, maar ook Britse en Canadese vlaggen uit te steken. „Dat vinden we wel passend op deze dag”, aldus secretaris Dinant Rohaan van het comité.

Toch is aan de oproep om ter ere van de bevrijding massaal te vlaggen in Neede en Berkelland, amper gehoor gegeven. In Neede waren slechts bij enkele winkels in de Oudestraat Canadese, Engelse en Nederlandse vlaggen te zien. Ook inwoners van Berkelland staken in corona-crisistijd nauwelijks de vlag uit. Slechts hier en daar wapperde woensdag de Nederlandse driekleur.