Volledig scherm
Muziekschool Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat in Winterswijk. © Jan Ruland van den Brink

Aalten en Oost Gelre: het kan ook zonder muziekschool Boogie Woogie

AALTEN/WINTERSWIJK - Aalten en Oost Gelre denken na over de mogelijkheid om hun inwoners muziekonderwijs te laten volgen zonder Boogie Woogie in Winterswijk. In de gemeente Aalten gebeurt dat al voor de inwoners in Dinxperlo. Oost Gelre denkt ook aan onderwijs dat voor de muziekverenigingen zelf wordt geregeld.

Als de twee gemeenten dat voornemen ook daadwerkelijk uitvoeren raakt Boogie Woogie twee subsidiegevers kwijt en blijft alleen Winterswijk over. Het instituut voor kunst en cultuur aan de Roelvinkstraat in Winterswijk is in de jaren zeventig opgericht als streekmuziekschool. De drie Oost-Achterhoekse gemeenten Aalten, Lichtenvoorde, Groenlo en Winterswijk waren sindsdien de subsidieverstrekker.

Moeilijkheden

De muziekschool verkeert al enkele jaren in financiële moeilijkheden, die vooral worden veroorzaakt door de verlaagde subsidies van de drie gemeenten. Boogie Woogie heeft lang aangegeven die daling op te kunnen vangen, maar slaagt daar niet in. Zowel in 2017 als vorig jaar werd een dreigend faillissement op het laatste moment afgewend.

Voorop staat voor Aalten dat het ook bij het verstrekken van subsidie ,,om muziekonderwijs gaat, niet om de instelling”, zegt wethouder Joop Wikkerink. ,,In Dinxperlo blijkt dat het muziekonderwijs niet door een muziekschool hoeft te worden gegeven.”

Psalm 150

In Dinxperlo wordt het voortaan aangeboden door muziekvereniging Psalm 150. De oude gemeente Dinxperlo was aangesloten bij de muziekschool in Doetinchem. Aalten nam die aanpak over, maar Psalm 150 gaf eind 2017 aan dat ze dat zelf wilden aanbieden. Daarvoor wordt een aparte stichting Fanfare Onderwijs Dinxperlo opgericht. Die verzorgt vanaf dit najaar voor de komende vier jaar het muziekonderwijs.

Voor wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre is het duidelijk dat er een eind komt aan de huidige werkwijze. ,,De subsidierelatie tussen Oost Gelre en Boogie Woogie willen we per 1 januari 2020 fundamenteel herzien.” Volgens Hoenderboom is dat ook al eerder door de gemeenteraad van Oost Gelre aangegeven.

Niet genoemd

Het is ook in het nieuwe coalitieprogramma ‘Volle kracht vooruit’ terechtgekomen, alleen wordt Boogie Woogie daarin niet met name genoemd. Bij het onderdeel ‘Cultuur en verenigingen’ wordt gesteld dat de (muziek-)verenigingen op diverse manieren worden geholpen. ‘In 2018 willen we het functioneren van muziekonderwijs in relatie tot subsidiëring van muziekverenigingen in onze gemeente evalueren.’ Jos Hoenderboom: ,,We willen een grotere zeggenschap voor de muziekverenigingen. Het is aan hen.”